Κρι Κρι: Το αμερικανικό όνειρο με το Greek Frozen Yogurt και οι επόμενες αγορές στόχοι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρι Κρι: Το αμερικανικό όνειρο με το Greek Frozen Yogurt και οι επόμενες αγορές στόχοι
Τι σηματοδοτεί η είσοδος της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας στην αμερικανική αγορά. Πού θα γίνουν τα επόμενα εξαγωγικά βήματα.

Το… αμερικανικό όνειρο βιώνει πλέον η Κρι Κρι, πατώντας «πόδι» σε μια αγορά με μεγάλες προοπτικές και ενισχύοντας έτι περαιτέρω το εξαγωγικό της αποτύπωμα. Εισιτήριο για το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς αποτελούν τα προϊόντα Greek Frozen Yogurt, ενώ έξι κωδικοί της συγκεκριμένης κατηγορίας φιγουράρουν ήδη στα ράφια τοπικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ του Τέξας.

Πρόκειται άλλωστε για μια κατηγορία που παρουσιάζει μεγάλη δυναμική, στην οποία η Κρι Κρι έχει αποφασίσει να επενδύσει από καιρό, με τη διοίκηση να θεωρεί ως το μεγάλο της αυτού το γεγονός ότι το προϊόν παράγεται από «αυθεντικό ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι Κρι Κρι». Το Greek Frozen Yogurt αποτελεί μάλιστα την καλύτερη απόδειξη για το πώς μπορούν να συνδυαστούν τα δύο βασικά προϊόντα που παράγει η εταιρεία, το γιαούρτι και το παγωτό.

Το Τέξας είναι μόνο η αρχή…

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τα σούπερ μάρκετ του Τέξας δεν είναι παρά μόνο η αρχή για το Greek Frozen Yogurt στις ΗΠΑ, καθώς εάν οι επιδόσεις του είναι οι προσδοκώμενες, τότε θα ενταθεί η προσπάθεια της γαλακτοβιομηχανίας για πιο δυναμική και οργανωμένη διείσδυση σε περισσότερα σημεία πώλησης στην αμερικανική αγορά το 2025.

Το ελληνικό γιαούρτι εδώ και μια δεκαετία γνωρίζει τεράστια επιτυχία στην αγορά των ΗΠΑ και ξεπερνά σε αξία τα 3 δισ. δολάρια, αποτελώντας μια τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης για την Κρι Κρι.

Εστάλησαν τα πρώτα φορτία σε Νορβηγία, Σιγκαπούρη και Ταϊβάν

Με την κατηγορία Greek Frozen Yogurt η εταιρεία έχει ήδη παρουσία σε Ιταλία, Κορέα, και Γερμανία, ενώ πέραν της εισόδου της στην αμερικανική αγορά, το 2024 στοχεύει επίσης στις αγορές της Νορβηγίας, της Σιγκαπούρης και της Ταϊβάν. Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, τα πρώτα φορτία με τα προϊόντα Greek Frozen Yogurt έχουν ήδη σταλεί και στις τρεις αυτές χώρες, με την Κρι Κρι να αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα ώστε να τα αξιολογήσει και να καθορίσει τα επόμενα βήματά της.

Επόμενοι σταθμοί Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία

Όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη άνοιξη στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας, Παναγιώτης Τσινάβος, επόμενες αγορές – στόχοι για το Greek Frozen Yogurt είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία.

Να σημειωθεί εδώ ότι σήμερα η παγκόσμια αγορά παγωτού εκτιμάται σε αξία στα 60 δισ. δολάρια, ενώ η ευρωπαϊκή αγορά στα 20 δισ. δολάρια.

Αντίστοιχα, η παγκόσμια αγορά γιαουρτιού εκτιμάται στα 90 δισ. και η ευρωπαϊκή στα 60 δισ.

Τα μερίδια αγοράς

Η Κρι Κρι αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο παραγωγό γιαουρτιού στην Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς 16,1% σε αξία και 14,2% σε όγκο. Καθώς παράγει σχεδόν το σύνολο των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα, μαζί με τα επώνυμα Κρι Κρι, το συνολικό της μερίδιο ξεπερνά το 50% σε όγκο.

«Ένα στα δύο γιαούρτια στην Ελλάδα παράγεται από την Κρι Κρι», εξηγούσε πριν από μερικούς μήνες ο κ. Τσινάβος.

Στην ελληνική αγορά του παγωτού, το brand Κρι Κρι βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε πωλήσεις, με μερίδιο 22,5% σε όγκο και διαθέτοντας 20.000 σημεία πώλησης σε όλη την επικράτεια.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, για τη διετία 2024-2025, η Κρι Κρι, που συμπληρώνει εφέτος 70 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής, σχεδιάζει νέες επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ, με το νέο επενδυτικό πλάνο να αφορά κατά κύριο λόγο σε επεκτάσεις των υφιστάμενων υποδομών της, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή. Σωρευτικά, την τελευταία δεκαετία, η εταιρεία έχει επενδύσει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ σε πάγιο εξοπλισμό.

Το 2023 κατέγραψε ισχυρή διψήφια αύξηση των πωλήσεών της, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 210 εκατ. ευρώ, ενώ με παρουσία σε 42 χώρες του κόσμου και 5.500 σημεία πώλησης στα Βαλκάνια, οι εξαγωγές της αγγίζουν το 50% του κύκλου εργασιών της, κατατάσσοντας την μεταξύ των κυριότερων εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Κυριότερες αγορές στόχοι των εξαγωγών της είναι η Ιταλία, η Αγγλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Σουηδία.

Η Κρι Κρι ιδρύθηκε το 1954, ενώ απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους, 500 περίπου στις Σέρρες και 100 στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H Aegean επενδύει 25 εκατ. ευρώ στην Volotea

JYSK: Βάζει πλώρη για τζίρο άνω των 110 εκατ. ευρώ με 63 πλέον καταστήματα στην Ελλάδα

Σε 29 χώρες του κόσμου ταξιδεύουν τα έτοιμα γεύματα της βορειοελλαδίτικης Ari Foods

gazzetta
gazzetta reader insider insider