Κυρανάκης: Η γενιά του brain drain επιστρέφει στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυρανάκης: Η γενιά του brain drain επιστρέφει στην Ελλάδα
«Τα παιδιά επιστρέφουν, βρίσκουν καλές δουλειές εδώ στην Ελλάδα και ένα κλίμα το οποίο πλήγωσε τη χώρα μας αντιστρέφεται. Είναι πάρα πολύ σημαντικό»

Για την επιστροφή της γενιάς του brain drain στην Ελλάδα έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ειδικότερα, ο κ. Κυρανάκης, αναφερόμενος στην έρευνα που διεξήγαγαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και ο ΣΕΒΕ με θέμα «Χαρτογράφηση αναγκών των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό για το 2024», σημείωσε ότι στο σύνολο των 1.600 επιχειρήσεων της έρευνας «τα τελευταία τρία χρόνια, το 15% των ελληνικών επιχειρήσεων έχει προσλάβει Έλληνες που έχουν επαναπατριστεί από τη λεγόμενη γενιά του brain drain».

Όπως πρόσθεσε, από το σύνολο των επιχειρήσεων το 24% που προσέλαβαν ή αναζητούν προσωπικό έχουν προσλάβει παιδιά της γενιάς του brain drain. «Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά επιστρέφουν, βρίσκουν καλές δουλειές εδώ στην Ελλάδα και ένα κλίμα το οποίο πλήγωσε τη χώρα μας αντιστρέφεται. Είναι πάρα πολύ σημαντικό», εξήγησε.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι «το 63%, η μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών είναι σε αναζήτηση προσωπικού στην παρούσα χρονική συγκυρία (καλοκαίρι). Μία στις δύο από αυτές αναζητά προσωπικό λόγω ανάπτυξης, είναι κάτι αρκετά αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και για να καταρρίψουμε και έναν μύθο, μόλις 11,3% των επιχειρήσεων αναζητούν προσωπικό για κάλυψη προσωρινών ή εποχικών αναγκών. Άρα, λοιπόν, δεν ισχύει αυτό που επικαλούνται κάποιοι, ότι η ελληνική ανάπτυξη βασίζεται μόνο στον τουρισμό, μόνο στο καλοκαίρι, μόνο στα ξενοδοχεία τα οποία ζητούν εποχικούς. Αλλά μία στις δύο επιχειρήσεις έχει ανάγκη λόγω ανάπτυξης και 33% αυτών λόγω αύξησης πωλήσεων. Είναι πολύ σημαντικά στοιχεία».

Ο κ. Κυρανάκης έκανε λόγο και για κατηγορίες των επαγγελμάτων που έχουν ελλείψεις επισημαίνοντας ότι «στην κορυφή είναι οικονομολόγοι και επιστήμονες πληροφορικής υπό την ευρεία έννοια (43,4%), δηλαδή μπορεί να είναι προγραμματιστές, μπορεί να είναι χειριστές, μπορεί να είναι άνθρωποι συνολικά στον χώρο της πληροφορικής και του Cyber Security, οι οποίοι μάλιστα έχουν και πολύ υψηλούς μισθούς πλέον, διότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Η δεύτερη συχνότερη αναζητούμενη κατηγορία με 29,6% είναι οι ανειδίκευτοι εργάτες». Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι «τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις προσφέρουν θέση εργασίας και στα δύο φύλα. Είναι καλό ποσοστό».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό με μικρή προϋπηρεσία από ένα έως πέντε χρόνια και μισθό έως και 1.500 ευρώ. «Η βασική δυσκολία των επιχειρήσεων είναι ότι παρότι αναζητούν δεν βρίσκουν τους κατάλληλους ανθρώπους με τις κατάλληλες δεξιότητες», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης, ο οποίος μίλησε και για απαισιόδοξο στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, το «οποίο δείχνει την ανάγκη για re-skilling, για καλύτερα προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια, για προγράμματα κατάρτισης και συνολικά για επαναπροστατολισμό της νέας γενιάς. Δηλαδή, να δούμε ενδεχομένως σε μία επόμενη έρευνα ποια είναι τα επαγγέλματα που πληρώνονται καλύτερα, δίνουν καλύτερες προοπτικές και να πάμε στα σχολεία μας και να πούμε αυτές είναι οι προοπτικές της νέας γενιάς, κατευθυνθείτε εκεί». «Οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί είναι μεγαλύτερες από τα έργα τα οποία έχουν δημοπρατηθεί, άρα ποιο είναι το μήνυμα; Χρειαζόμαστε και άλλους, χρειαζόμαστε και άλλα παιδιά τα οποία σήμερα είναι στο πανεπιστήμιο, σκέφτονται τι κατεύθυνση θα πάρουν, ενδεχομένως ένα παιδί που είναι στα μαθηματικά ή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα σπουδών με θετική κατεύθυνση να πρέπει να λάβει το μήνυμα σήμερα ότι η πληροφορική αυτήν τη στιγμή προσφέρει καλά χρήματα», κατέληξε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Νέες παρεμβάσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση

Μητσοτάκης: 250 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων - Οι παρεμβάσεις

Κτηματολόγιο: Σε 10 λεπτά ο έλεγχος των συμβολαίων – Τι αλλάζει με την τεχνητή νοημοσύνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider