Υπ. Υγείας: Πράσινο φως για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Αύξηση απολαβών γιατρών – Προς διαβούλευση ο προσωπικός γιατρός

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Υγείας: Πράσινο φως για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Αύξηση απολαβών γιατρών – Προς διαβούλευση ο προσωπικός γιατρός
Αναλυτικά οι αυξήσεις στις αποδοχές. Προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό. Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και σε ιδιωτικά νοσοκομεία, με voucher και μηδενική συμμετοχή.

Αύξηση των απολαβών των γιατρών του ΕΣΥ, αλλαγές στις εφημερίες και τη φορολόγηση της αποζημίωσης τους και ενεργοποίηση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας , όπως ανέφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, με θέμα την εξειδίκευση των μέτρων για τα εισοδήματα των εργαζoμένων στο ΕΣΥ, αλλά και τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους σε βάθος τριετίας.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι έχει δεσμευτεί το ποσό για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ προς δημόσια διαβούλευση οδεύει το σχέδιο για τον προσωπικό γιατρό.

«Το ΕΣΥ έχει προβλήματα, καθώς πρόκειται για ένα εκτεταμένο δίκτυο, το οποίο καλύπτει καθημερινά 80.000 ασθενείς. Είναι δυνατό να μην έχει μία αστοχία ή κάτι που να μην πήγε όπως θέλουμε; Αυτό, όμως, απέχει σημαντικά από τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί εγκατάλειψης του συστήματος, το οποίο βελτιώνεται σταθερά», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη (10/9), προηγήθηκε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προς διαβούλευση τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό

Όπως ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό.

Περιλαμβάνει την επιπλέον ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τρεις τρόπους:

  • Ενίσχυση με περισσότερους γενικούς γιατρούς και παθολόγους, δίνοντας οικονομικό κίνητρο 30.000 ευρώ για όσους διαλέξουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες από 1/1/2025
  • Ενίσχυση του συστήματος με πάνω από 2.500 προσωπικούς γιατρούς
  • Ίδρυση 7 πανεπιστημιακών κέντρων Υγείας, τα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ, που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των παιδιάτρων προσωπικών γιατρών που θα καλύψουν πάνω από 500.000 παιδιά.

Μέχρι τέλος του μήνα θα εφαρμοστεί ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για καρκίνο τραχήλου της μήτρας σε μεγαλύτερες γυναίκες ενώ άμεσα έρχονται και οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο παχέος εντέρου.

«Μέχρι το 2027 θα ολοκληρωθούν παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει τα τελευταία 40 χρόνια», επισήμανε η κ. Αγαπηδάκη.

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και στον ιδιωτικό τομέα

Σχετικά με το πώς θα εφαρμοστούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, αναμένονται εκτενείς ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Ήδη έχει ληφθεί το «πράσινο φως» από την περασμένη Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί η εσωτερική διαδικασία της ΕΕ για την τελική έγκριση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, επειδή αναμένεται ο όγκος των δωρεάν χειρουργείων να είναι αυξημένος -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- εξετάζεται το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις να χορηγούνται voucher στους δικαιούχους, ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα.

«Ο βασικός μας σκοπός είναι να μειώσουμε την αναμονή άνω των 4 μηνών, που σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν τα 2 χρόνια», δήλωσε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι θα υπάρχει έλεγχος ούτως ώστε μία κλινική που παραβιάζει τη λίστα προτεραιότητας να παύει να λαμβάνει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αύξηση προσωπικού και αποδοχών

Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους προανήγγειλε αλλαγή του συστήματος εφημεριών στην Αττική. Αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο στους γιατρούς των ΤΕΠ όταν είναι έτοιμο και θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα οικονομικά κίνητρα για άγονες περιοχές αλλά και στις εξαγγελίες για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών.

Καταρχάς, υπήρξε αύξηση βασικού μισθού και επιδομάτων, όπως σε όλο το δημόσιο τομέα, που αντιστοιχεί στα 20 έως 50 ευρώ ανά γιατρό.

Τον Αύγουστο του 2022, δίνονταν επιπλέον 800 ευρώ στους παθολόγους και τους γενικούς γιατρούς μέσω του προσωπικού γιατρού, με δεδομένο ότι έχουν αναλάβει 2000 ασθενείς.

Από τον Ιανουάριο του 2024 αυξήθηκε η αμοιβή για εφημερίες γιατρών, που αντιστοιχεί στο πλαφόν των εφημεριών σε 200 ευρώ ανά γιατρό.

Αναφορικά με το κίνητρο για προσέλκυση γιατρών στις άγονες περιοχές, από100 ευρώ στην κατηγορία Α και 50 ευρώ στην κατηγορία Β, ανά γιατρό, αυξάνεται στα 300 ευρώ και 150 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ στις προβληματικές ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ.

Από τον Ιανουάριο θα υπάρξει αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, με συντελεστή 22%, που θα φέρει μία αύξηση στο πλαφόν των εφημεριών της τάξης των 100-200 ευρώ, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων.

Δόθηκε αύξηση σε 5 επιδόματα, από 200 έως 400 ευρώ, που μεσοσταθμικά φτάνει στο 19%.

Αναφορικά με τις μεταβολές των μισθών των γιατρών, είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο επιμελητής Β’ είχε καθαρές αποδοχές 1.938 ευρώ το 2019, από το 2025 θα έχει 2.464 ευρώ (+ 22%). Ο αναισθησιολόγος θα λαμβάνει 2.480 ευρώ. Αν υπηρετεί στην Κω, λάμβανε το 2019 το ποσό των 1.924 ευρώ και θα παίρνει 2.624 ευρώ. Επιμελητής Α’ σε μεγάλο νοσοκομείο έπαιρνε 2.039 καθαρά και το 2025 θα λαμβάνει 2.483 ευρώ (+ 21,78%). Συντονιστής διευθυντής λάμβανε 2.085 ευρώ και θα λαμβάνει 2.483 ευρώ (+ 19%).

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το προσωπικό του ΕΣΥ έχει αυξηθεί σημαντικά, από 78.282 το 2019 σε 86.138 σήμερα, με μια αύξηση της τάξης του10% τα τελευταία 5 χρόνια.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν νοσοκομεία και τμήματα, κυρίως στην Περιφέρεια, που παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό. Όσον αφορά στις προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού τόνισε ότι από το 2019 έχουν προκηρυχθεί12.500 θέσεις, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ.

Αλλαγές στη χρηματοδότηση

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, τόνισε πως μεταξύ 2023 - 2024 τα νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν με επιπλέον 480 εκατ. ευρώ και ο συνολικός τομέα της Υγείας με επιπλέον 980 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2025 τα νοσοκομεία θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν. «Θα αλλάξει όλο το σύστημα, όχι για να βελτιωθούν όχι τα οικονομικά σε πρώτη φάση, αλλά για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών.

Το νέο ΕΣΥ

Μιλώντας για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί, τόνισε ότι θα οδηγήσουν σε ένα νέο ΕΣΥ, με την αναβάθμιση των ψηφιακών συστημάτων και αναβάθμιση των υποδομών.

Όπως τόνισε, στα περισσότερα νοσοκομεία εδώ και 40 χρόνια δεν υπήρξε καμία ανακαίνιση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τέσσερα καινούρια νοσοκομεία και πολλές παρεμβάσεις σε Κέντρα Υγείας. Συνολικά, με όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο προϋπολογισμός ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ.

Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται και πολλά στα ΤΕΠ, που αφορούν τόσο στις υποδομές όσο και στις αναμονές των ασθενών. «Το 2025 ο πολίτης θα μπορεί να μπαίνει από το κινητό του και να βλέπε τι αναμονή θα έχει στα Επείγοντα για να εξεταστεί, ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider