Πορτογαλία: Πολλές δασικές πυρκαγιές μαίνονται στη χώρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πορτογαλία: Πολλές δασικές πυρκαγιές μαίνονται στη χώρα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στέφαν Σεζουρνέ είναι ο νέος Επίτροπος τον οποίο προτείνει στην πρόεδρο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ούρσουλα Βαν ντερ Λάιεν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ως αντικαταστάτη του Τιερί Μπρετόν οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

Η Πορτογαλία είναι αντιμέτωπη από το Σαββατοκύριακο με πολλές δασικές πυρκαγιές στην επαρχία Αβέιρο (βόρεια), οι οποίες σήμερα το πρωί έφτασαν σε κατοικίες και προκάλεσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας σε μεγάλους οδικούς άξονες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Περίπου 1.600 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τις σχεδόν είκοσι εστίες πυρκαγιάς που είναι ενεργές, την ώρα που η Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έθεσε την Πορτογαλία «σε κατάσταση συναγερμού» από το απόγευμα του Σαββάτου ως το βράδυ της Τρίτης εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά μαίνεται από την Κυριακή το απόγευμα κοντά στην Ολιβέιρα ντε Αζεμάις, στην επαρχία Αβέιρο. Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπισή της.

Στην ίδια επαρχία, αλλά πιο νότια, πυρκαγιά έκαψε τουλάχιστον δύο σπίτια σε δύο χωριά στην κοινότητα Αλμπεργκάρια α Βέλα, δήλωσε ο δήμαρχος Αντόνιο Λουρέιρο. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη σπίτια που καίγονται», επεσήμανε.

Χθες Κυριακή ένας εθελοντής πυροσβέστης πέθανε «αιφνιδιαστικά» την ώρα που έκανε ένα διάλλειμα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε σε τρεις αυτοκινητόδρομους που διέρχονται από την επαρχία, επεσήμανε η αστυνομία.

«Οι οδηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους με κατεύθυνση την Αβέιρο. Είναι ο καλύτερος τρόπος να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους», εξήγησε ο Βίτορ Ριμπέιρο αξιωματούχος της αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής φέτος δεν είχαν ξεσπάσει πολλές πυρκαγιές στην Πορτογαλία. Ως τα τέλη Αυγούστου είχαν καεί 103.000 στρέμματα, το ένα τρίτο από την επιφάνεια που είχε καεί το 2023 και επτά φορές λιγότερα από τον μέσο όρο των δέκα τελευταίων ετών.

Μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017, που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους, η χώρα δεκαπλασίασε τις επενδύσεις της στον τομέα της πρόληψης και διπλασίασε τον προϋπολογισμό της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την αύξηση των κυμάτων καύσωνα, καθώς και για τη μεγαλύτερη διάρκεια και έντασή τους.

Η ιβηρική χερσόνησος πλήττεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, με τους καύσωνες και την ξηρασία που προκαλεί να ευνοούν τις δασικές πυρκαγιές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία ανακατέλαβε ακόμα δύο χωριά στην περιφέρεια του Κουρσκ

Χαμάς: Το κίνημα μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο με το Ισραήλ

Κρεμλίνο για απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: «Το παιχνίδι με τη φωτιά έχει συνέπειες»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider