Κικίλιας: Φέτος είχαμε πολλές περισσότερες πυρκαγιές, αλλά πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας: Φέτος είχαμε πολλές περισσότερες πυρκαγιές, αλλά πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις
Η Ελλάδα βίωσε τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 χρόνων, σύμφωνα με τον υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Μέχρι τώρα έχουμε 4.500 ενάρξεις πυρκαγιών, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της 20ετίας, με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να είναι οι χειρότερες των τελευταίων 40 ετών. Και παρά τις ανυπέρβλητες αυτές συνθήκες, τα καμένα εκτάρια είναι κάτω από το μέσο όρο 20ετίας» δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Αναφερθείς στις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν την κεντρική Ευρώπη, επισήμανε ότι στις χώρες αυτές έριξε 300 mm νερού, υπενθυμίζοντας ότι στο Daniel το αντίστοιχο ύψος ήταν στα 800 mm. Τόνισε, δε, ότι αυτή την περίοδο στη χώρα μας οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν φωτιές ταυτόχρονα μας πλημμυρικά φαινόμενα. «Στη βόρεια και τη δυτική Ελλάδα έχουμε κατά κύριο λόγο πλημμύρες και στη νότια και ανατολική κυρίως πυρκαγιές. Και όσο θα μπαίνουμε στο Σεπτέμβρη, ενδεχομένως να δούμε και άλλα φαινόμενα. Εμείς θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, οργανωμένα, δομημένα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το θέμα του μεταναστευτικού δήλωσε ότι «αυτοί που κουνούσαν το δάχτυλο σε εμάς για τα κέντρα τα οποία είχαμε και τον τρόπο με τον οποίο διαβιούσαν οι παράνομοι μετανάστες, θέλουν τώρα να κλείσουν τα σύνορα τους και να τινάξουν στον αέρα την Ευρώπη. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν πιστεύουν ότι “θα κόβουν και θα ράβουν” την Ευρώπη σύμφωνα με τα δικά τους θέλω ή δεδομένα.»

Όπως σημείωσε, «δυστυχώς η Γερμανία συνεπικουρούμενη από την Αυστρία και την Ολλανδία, αποφάσισαν να ακυρώσουν ουσιαστικά το Σένγκεν, ενώ επιβάλλουν το Δουβλίνο 2. Δηλαδή, πρωτογενώς να μην τους ενδιαφέρει τι γίνεται στα εξωτερικά σύνορα σε ό,τι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Χρειαζόντουσαν εργατικά χέρια και έφεραν με ανοιχτά σύνορα και ανοιχτές διαδικασίες μέσα στην Ευρώπη, όχι οικογένειες προσφύγων από τον πόλεμο, αλλά παράνομους μετανάστες. Τους έδωσαν επιδόματα, τους άφησαν να κάνουν ό,τι θέλουν, και τώρα που “θερίζουν αυτά τα οποία έσπειραν” και οι κοινωνίες είναι απέναντι στον τρόπο με τον οποίο δεν έχουν ενσωματωθεί αυτοί οι άνθρωποι, τιμωρούνται πολιτικά ή εκλογικά» προσέθεσε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο ίδιος, μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσίασαν το 2017 στην τέως Καγκελάριο Α. Μέρκελ ένα πλάνο φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, που θα μπορούσε να απορροφήσει μετρήσιμο αριθμό μεταναστών και να δώσει «ανάσες» ως προς το μεταναστευτικό. «Δεν το υιοθέτησε, συνέχισε την πολιτική της και τώρα το κόμμα της είναι πιο σκληρό από τον συνασπισμό στο μεταναστευτικό» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Υπεβλήθη το αίτημα επέκτασης του Ηρακλή κατά 1 δισ. - Άνοδος 900 εκατ. στο πρόγραμμα επενδύσεων 2024

Τα μέτρα για επιχειρήσεις, καινοτομία, αγρότες και τουρισμό – Τι αλλάζει σε κίνητρα και φόρους και πότε ξεκινούν

ΤτΕ: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού τους επόμενους μήνες - Νέα κίνηση 25-50 μονάδων από ΕΚΤ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider