Χατζηδάκης: Υπεβλήθη το αίτημα επέκτασης του Ηρακλή κατά 1 δισ. - Άνοδος 900 εκατ. στο πρόγραμμα επενδύσεων 2024

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Υπεβλήθη το αίτημα επέκτασης του Ηρακλή κατά 1 δισ. - Άνοδος 900 εκατ. στο πρόγραμμα επενδύσεων 2024
Με την επέκταση του Ηρακλή τα «κόκκινα δάνεια» των συστημικών τραπεζών θα μειωθούν προς το μέσο όρο της Ευρωζώνης, είπε ο Κ. Χατζηδάκης. Κεντρικός στόχος η σύγκλιση εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος. Αύξηση 900 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ, προανήγγειλε ο Ν. Παπαθανάσης.

Την εκτίμηση πως θα εγκριθεί γρήγορα το αίτημα που υπέβαλε στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο για την επέκταση του Σχεδίου Ηρακλής κατά 1 δισ. ευρώ μετέφερε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Επισήμανε πως με την κίνηση αυτή τα «κόκκινα δάνεια» θα μειωθούν προς το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ο ΥΠΕΘΟ προανήγγειλε και νέα δράση 350 εκατ. ευρώ για συγχωνεύσεις αλλά και το Fund πατέντας που σχεδιάζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ακόμη, ανήγγειλε κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού τις αμέσως επόμενες μέρες με τον οποίον θα αυξάνεται κατά 900 εκατομμύρια ευρώ για το 2024 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας: από 12,2 δις ευρώ θα ανέρχεται πλέον στα 13,1 δις ευρώ. τα χρήματα θα πάνε κυρίως στο εθνικο ΠΔΕ που αυξάνεται κατά 29%.

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέλει να υπάρχουν εκκρεμότητες στο θέμα του δημοσίων επενδύσεων αλλά δίνει σημασία και μέσω προφανώς των δημοσίων επενδύσεων του εθνικούς και άλλους του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης στην προώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας». Ανέφερε πως «τα λεφτά που είναι πάνω από τις προβλέψεις βρέθηκαν από δύο πήγες: την ανάπτυξη που φέρει περισσότερα έσοδα και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Τραπεζικό σύστημα

Αναλυτικότερα, ο ΥΠΕΘΟ περιέγραψε τον οδικό χάρτη για μια σύγχρονη, αλλά ανθεκτική στις κρίσεις οικονομία.

Ως πρώτη προϋπόθεση έθεσε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, που όμως θα υπηρετεί την πραγματική οικονομία. Υπενθύμισε ότι τον τελευταίο χρόνο είχαμε 10 αποκρατικοποιήσεις -αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακολουθεί η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΕΤΕ, μέσω του ΤΧΣ. «Το Ταμείο θα ανακοινώσει, όταν έρθει η ώρα τις σχετικές τεχνικές λεπτομέρειες», είπε. ο Κ. Χατζηδάκης.

Εξάλλου, χαιρέτισε τον 5ο πυλώνα, με τη συγχώνευση Τρ. Αττικής - Παγκρήτιας, λέγοντας ότι «λύθηκε εκκρεμότητα 12ετίας»

Έκανε ειδική αναφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που με τη συνδρομή του προγράμματος «Ηρακλής», έχουν μειωθεί από πάνω από 40% του συνόλου όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, σε ποσοστό 7,5% τον Μάρτιο του 2024.

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για το αίτημα επέκτασης του προγράμματος «Ηρακλής» κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ, εκφράζοντας την αισιόδοξία πως θα εγκριθεί γρήγορα από την Κομισιόν. Εκτίμησε πως με την επέκταση «τα κόκκινα δάνεια των 4 συστημικών θα κατέβουν τον μέσο όρο της ΕΕ».

Σημειώνεται πως ο «Ηρακλής ΙΙΙ», που έχει διάρκεια ζωής μέχρι τις 31/12/2024, συνοδεύεται από κρατικές εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει πως εάν δεν επαρκέσει το ανωτέρω ποσό εγγυήσεων προκειμένου να καλύψει όλες τις τιτλοποιήσεις, μη συστημικών και υπόλοιπα συστημικών τραπεζών, η κυβέρνηση θα υποβάλει πρόσθετο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάντως, όπως είπε, δεν αναμένεται το σχετικό ποσό να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ «αξίζει τον κόπο προκειμένου να στείλουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα μήνυμα ακόμα μεγαλύτερης ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος

Προώθηση καινοτομίας και συγχωνεύσεων

Ο ΥΠΕΘΟ στάθηκε στα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία:

-Νέα δράση του ΕΣΠΑ για τις συγχωνεύσεις, ύψους 350 εκατ. ευρώ. Η δράση στοχεύει στη χρηματοδότηση του 50% του κόστους των ΜμΕ. Ως κίνητρο για συγχωνεύσεις, η χρηματοδότηση θα φτάνει στο 60%, εάν οι επιχειρήσεις είναι συγχωνευόμενες

-Ένα fund για πατέντες είναι υπό σχεδιασμό από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Βασική μεταρρύθμιση Υπερταμείου

- Το νέο Ταμείο ξεκινά με αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ αλλά θα αυξάνεται με συνεπενδυτές από το εξωτερικό. Το ταμείο θα μπορεί να λειτουργεί ως συνεπενδυτής με άλλα Ταμείο και φορείς κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές στις επενδύσεις ή με υβριδικά εργαλεία.

Ενίσχυση οικονομίας σε φυσικές καταστροφές

Ο υπουργός ανακοίνωσε 4 νέες πρωτοβουλίες:

1) Αυξάνεται σε 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιόκτητου ασφαλίζουν κατοικίες έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές
2) Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας συνεχίζεται η έκπτωση 10% αλλά θα πρέπει έως την 1η Ιουνίου 2025 να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές αλλιώς δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.
3) Από 1/6/2025 όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
4)Από 1/1/2025 όλα τα οχήματα υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα και από φυσικές καταστροφές.

Θεοδωρικάκος: Μεταρρυθμίσεις ενάντια στη γραφειοκρατία - Κίνητρα για έρευνα και καινοτομία και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

«Κεντρικός στόχος η σύγκλιση εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων», επεσήμανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την τοποθέτησή του.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μας, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση».

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 3 δράσεις, κάνοντας λόγο για άμεση χρηματοδότηση βιοτικών επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα με 170 εκατομμύρια ευρώ, ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και για πρόγραμμα δημιουργίας πράσινων πιλοτικών βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο προσκήνιο είναι ο στόχος για μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους, με κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις για έρευνα και ανάπτυξη συνολικού κόστους 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι θα δίνεται Golden Visa και για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up επιχειρήσεις από 1-1-2025.

Σχετικά με την επέκταση κινήτρων για έρευνα – καινοτομία και εξαγορών – συγχωνεύσεων για πιο παραγωγικές επιχειρήσεις. ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:

- Νέες περιπτώσεις χορήγησης έκπτωσης για δαπάνες έρευνας / υπερέκπτωση στο 250% όταν συνεργάζονται με start - uρ ή πανεπιστήμια

- Στο 300% όταν οι δαπάνες είναι άνω του 20% του τζίρου

- Στο 315% όταν οι σχετικές δαπάνες υπερβαίνουν τον μέσο όρο της προηγούμενης διετίας

- Παράλληλα, διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας με 10% του φόρου εισοδήματος για άλλα 7 χρόνια

- Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για λεγόμενους angels investors

- Εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών νέας εταιρείας για συγχωνεύσεις

- Σε ό,τι αφορά στο μέτρο Golden Visa από 1 Ιανουαρίου του 2025 συνδέεται με άδεια παραμονής με επένδυση 250.000 σε start up.

Αύξηση 900 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε για «σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατομμύρια ευρώ για το 2024», προσθέτοντας ότι αναμένεται ετήσια αύξηση των πόρων για επενδύσεις κατά 10-17% έως το 2026, επιβεβαιώνοντας πλήρως προηγούμενο δημοσίευμα του insider.gr.

«Πλέον μιλάμε για αύξηση-ρεκόρ του ΠΔΕ, που "σκαρφαλώνει" συνολικά στα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα είναι 6η στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα επαναβιομηχανοποιείται

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού ανέφερε πως η Ελλάδα επαναβιομηχανοποιείται και το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει, ενώ διαβεβαίωσε πως η ανάπτυξη που καταγράφεται δεν είναι κάτι περιστασιακό, αλλά αναμένεται να συνεχιστεί.

Κατά τον κ. Αργυρού η χώρα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη εξωστρέφεια, που όμως δεν στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες, δηλαδή τον τουρισμό, καθώς η χώρα εξάγει πλέον περισσότερα αγαθά από ό,τι υπηρεσίες.

«Η σύνθεση του ΑΕΠ δείχνει να μεταβάλλεται υπέρ των επενδύσεων και των εξαγωγών», είπε, προσθέτοντας ότι η βιομηχανία να αυξάνει τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ και την απασχόληση.

«Μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ σε 298.000 δικαιούχους αγρότες»

Μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δικαιούχοι κατ' επάγγελμα αγρότες οι οποίοι θα έχουν από την 1-1-2025 μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο υπολογίζονται στους 298.000.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιάρας, στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, πράγμα για το οποίο αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση μετά από διαβούλευση με ΕΘΕΑΣ και λοιπούς κοινωνικούς φορείς.

Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια, αναφέρθηκε σε νέο πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου, με συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) μαζί με νέα ταυτόχρονη τραπεζική χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider