Όλοι οι Επίτροποι της Κομισιόν: Το χαρτοφυλάκιο «Βιώσιμες Μεταφορές και Τουρισμός» στον Απόστολο Τζιτζικώστα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλοι οι Επίτροποι της Κομισιόν: Το χαρτοφυλάκιο «Βιώσιμες Μεταφορές και Τουρισμός» στον Απόστολο Τζιτζικώστα
Ο Απ. Τζιτζικώστας θα είναι υπεύθυνος για την κινητικότητα αγαθών και προσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επίτροπος για Οικονομία και Παραγωγικότητα ο Valdis Dombrovskis. Το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας στον Dan Jorgenssen. Το 40% της σύνθεσης είναι γυναίκες.

Το χαρτοφυλάκιο «Βιώσιμες Μεταφορές και Τουρισμός» προτείνει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τον Έλληνα Επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα.

Θα είναι υπεύθυνος για την κινητικότητα αγαθών και προσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «τομείς που είναι απαραίτητοι για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και για τις μεταβάσεις, για τη σύνδεση των ανθρώπων και για την προώθηση των τοπικών οικονομιών», είπε η Λάιεν.

Το σημαντικό, για την Ελλάδα, χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας παραμένει στον γνώριμο Valdis Dombrovskis που αναλαμβάνει διπλό ρόλο. Ειδική σημασία και δυσκολία έχει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας λόγω της μάχης για νέα κονδύλια αλλά και της δομής των αρμοδιοτήτων, το οποίο κατέληξε στον Λιθουανό Andrius Kubilius.

Σημαντικά για την Ελλάδα είναι και τα χαρτοφυλάκια του Raffaele Fitto που θα είναι υπεύθυνος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, δηλαδή για τα κοινοτικά κονδύλια που ρέουν ή αυτά που θα διαπραγματευθεί η Αθήνα στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Ειδική σημασία έχουν επίσης τα χαρτοφυλάκια της μεταναστευτικής πολιτικής (Αυστριακός Magnus Brunner) αλλά και της Ενέργειας - Στέγασης (Δανός Dan Jorgenssen).

'Ολοι οι υποψήφιοι Επίτροποι

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι Επίτροποι που προτείνει η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν:

Maros Sefcovic (Σλοβακία): Αναλαμβάνει διπλό ρόλο - Εμπόριο και Οικονομική Ασφάλεια|Διαθεσμικές Σχέσεις και Διαφάνεια

Το πρώτο χαρτοφυλάκιο είναι καινούριο και περιλαμβάνει την τελωνειακή πολιτική. Για το δεύτερο χαρτοφυλάκιο, ο Sefcovic θα αναφέρεται απευθείας στην Λάιεν.

Valdis Dombrovskis (Λετονία): Αναλαμβάνει διπλό ρόλο -Οικονομία και Παραγωγικότητα|Εφαρμογή και Απλοποίηση

Για τον δεύτερο ρόλο, θα δίνει απευθείας αναφορά στην Λάιεν.

Dubravka Suica (Κροατία): Μεσόγειος

Θα είναι υπεύθυνη ευρύτερα για τη γειτνίαση της Ευρώπης στα νότια. Θα συνεργάζεται στενά με την Kaja Kallas (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) και άλλους Επιτρόπους για την προώθηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην περιοχή. Θα είναι υπεύθυνη και για το χαρτοφυλάκιο της Δημογραφίας.

Oliver Varhelyi (Ουγγαρία): Υγεία και Προστασία Ζώων

Θα επιφορτιστεί με την οικοδόμηση μια υγιούς Ένωσης, ενώ θα συνεχίσει την προσπάθεια αντιμετώπισης του καρκίνου.

Wopke Hoekstra (Ολλανδία): Κλίμα και Καθαρή Ανάπτυξη

Θα συνεχίσει να εργάζεται για την εφαρμογή και την προσαρμογή, ως προς την κλιματική διπλωματία και την απανθρακοποίηση. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για τους φόρους

Andrius Kubilius (Λιθουανία): Άμυνα και Διάστημα. Θα εργαστεί για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανικής ικανότητας της Ευρώπης.

Marta Kos (Σλοβενία): Διεύρυνση

Θα εργαστεί για την υποστήριξη της Ουκρανίας και τη συνέχιση των εργασιών για την ανοικοδόμηση. Θα στηρίξει τις υποψήφιες χώρες για ένταξη

Josef Sikela (Τσεχία): Διεθνείς Συνεργασίες

Θα ηγηθεί των εργασιών για την Πρωτοβουλία Global Gateway - και θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα αναπτύξει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες που θα επενδύουν σε ένα κοινό μέλλον.

Costas Kadis (Κύπρος): Αλιεία και Ωκεανοί

Στόχος να οικοδομήσει έναν ανθεκτικό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο κλάδο και να παρουσιάσει το πρώτο Σύμφωνο Ευρωπαϊκών Ωκεανών.

Maria Luis Albuquerque (Πορτογαλία): Ένωση Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

Κρίσιμο χαρτοφυλάκιο για την ενίσχυση και ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και τη διασφάλιση ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και καινοτομία

Hadja Lahbib (Βέλγιο): Ετοιμότητα και Διαχείριση Κρίσεων|Ισότητα

Άλλο ένα νέο χαρτοφυλάκιο που θα αφορά την ανθεκτικότητα, την ετοιμότητα και την πολιτική προστασία. Η Lahbib θα καθοδηγεί την προσπάθεια για τη διαχείριση κρίσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Magnus Brunner (Αυστρία): Εσωτερικές Υποθέσεις και Μετανάστευση.

Θα εστιάσει στην εφαρμογή του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση -αλλά επίσης στην ενίσχυση των συνόρων και την ανάπτυξη μια νέας στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας.

Jessika Roswall (Σουηδία): Περιβάλλον, Ανθεκτικότητα Νερού και Ανταγωνιστική Κυκλική Οικονομία

Θα έχει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας πιο κυκλικής και πιο ανταγωνιστικής οικονομίας. Και θα ηγηθεί των εργασιών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια.

Piotr Serafin (Πολωνία): Προϋπολογισμός, Καταπολέμηση Απάτης και Δημόσια Διοίκηση

Θα αναφέρεται απευθείας στην Λάιεν και θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, διασφαλίζοντας ότι προσφέρεται ένας σύγχρονος θεσμός στους Ευρωπαίους

Dan Jorgenssen (Δανία): Ενέργεια και Στέγαση

Έργο του θα είναι να βοηθήσει στη μείωση των τιμών της ενέργειας, στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και να διασφαλίσει ότι θα περιορίσουμε τις εξαρτήσεις μας. Θα είναι ο πρώτος Επίτροπος για τη Στέγαση – εξετάζοντας όλες τις πτυχές, από την ενεργειακή απόδοση έως τις επενδύσεις και τις κατασκευές.

Ekaterina Zaharieva (Βουλγαρία): Startups, Έρευνα και Καινοτομία

Η έρευνα και η καινοτομία, η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Zaharieva θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι επενδύουμε περισσότερα και αφιερώνουμε τις δαπάνες μας σε στρατηγικές προτεραιότητες και πρωτοποριακή καινοτομία.

Michael McGrath (Ιρλανδία): Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Κράτος Δικαίου

Είναι υπεύθυνος για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ασπίδας. Θα ηγηθεί επίσης του έργου στο κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία του καταναλωτή.

Christofe Hansen (Λουξεμβούργο): Αγροτική Παραγωγή και Τρόφιμα

Θα έχει ως καθήκον να υλοποιήσει την έκθεση και τις συστάσεις του Στρατηγικού Διαλόγου. Και βάσει του Στρατηγικού Διαλόγου θα αναπτύξει ένα όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.

Glenn Micallef (Μάλτα): Διαγενεακή Δικαιοσύνη, Νέοι, Κουλτούρα και Αθλητισμός

Η διαγενεακή δικαιοσύνη είναι ένα καυτό θέμα που επηρεάζει τους πάντες, ειδικά τους νέους. Αφορά τη σωστή ισορροπία σε μια κοινωνία. Ο Micallef αναλαμβάνει την εποπτεία.

Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι γύρω από την Λάιεν

Εκτελεστικοί αντιπρόεδροι της Κομισιόν αναλαμβάνουν 4 γυναίκες και 2 άντρες. Οι τρεις προέρχονται από κράτη που έγιναν μέλη της ΕΕ πριν πέσει το Σιδηρούν Παραπέτασμα και οι άλλοι τρεις από κράτη που εντάχθηκαν μετά την επανένωση της Ευρώπης. «Η σύνθεση περιλαμβάνει υπουργούς και πρωθυπουργούς, με διαφορετικά background αλλά με κοινό στόχο να γίνει η Ευρώπη πιο ισχυρή», είπε χαρακτηριστικά η Λάιεν. Αναλυτικά είναι οι:

  • Teresa Ribera Rodriquez (Ισπανία), υπεύθυνη για την «Καθαρή», Δίκαιη και Ανταγωνιστική μετάβαση
  • Henna Virkkunen (Φινλανδία), υπεύθυνη για Ψηφιακή Τεχνολογία, Ασφάλεια και Δημοκρατία
  • Stephane Sejourne (Γαλλία), υπεύθυνος για Ευημερία και Βιομηχανική Στρατηγική
  • Kaja Kallas (Εσθονία), Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας
  • Roxana Minzatu (Ρουμανία), υπεύθυνη για τα Κοινωνικά Δικαιώματα
  • Raffaele Fitto (Ιταλία), υπεύθυνος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις.

Τη νέα δομή και σύνθεση της Κομισιόν παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Όλοι οι Επίτροποι πρέπει να εργαστούν από κοινού, αφού ο,τι αφορά το ένα χαρτοφυλάκιο επηρεάζει και τα υπόλοιπα», είπε η Λάιεν.

Η νέα Κομισιόν έχει πιο ισχνή δομή, δεν έχει αντιπροέδρους. Το 40% είναι γυναίκες (11 στον αριθμό).

Η παρουσίαση της νέας Κομισιόν αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου, όμως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ανέβαλε για σήμερα, ώστε να δώσει χρόνο στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων του κοινοβουλίου της Σλοβενίας να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Μάρτα Κος.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι από όπου κι αν προερχόμαστε, όποιος κι αν είναι ο επαγγελματικός μας τίτλος, πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί. Θα έχουμε ανοιχτές συζητήσεις. Όλοι θα είμαστε ανεξάρτητοι στη σκέψη και στη δράση. Και θα αναλάβουμε την κυριότητα των συμφωνηθέντων. Αυτή είναι η ομάδα που φέρνω μπροστά σήμερα», είπε η Λάιεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider