Νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ο Σιγκέρου Ισίμπα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ο Σιγκέρου Ισίμπα
Σιγκέρου Ισίμπα / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Ο Σιγκέρου Ισίμπα εξελέγη νέος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας θα γίνει ο Σιγκέρου Ισίμπα καθώς ο πρώην υπουργός Άμυνας επικράτησε στον 2ο γύρο της κούρσας για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), επικρατώντας επί της υπουργού Οικονομικής Ασφάλειας Σαναέ Τακαΐτσι και είναι ο «εκλεκτός» που θα αντικαταστήσει τον Φουμίο Κισίντα.

Η κούρσα για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα πυροδοτήθηκε τον Αύγουστο, όταν ο Κισίντα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί έπειτα από σειρά σκανδάλων που συρρίκνωσαν σε χαμηλά ρεκόρ τα ποσοστά του LDP στις δημοσκοπήσεις. O Ισίμπα εξελέγη με 215 ψήφους, έναντι 194 για την Τακαΐτσι σύμφωνα με το Reuters.

Ο νέος ηγέτης θα πρέπει να κατευνάσει το θυμό στη χώρα για το αυξανόμενο κόστος ζωής και να οδηγήσει την Ιαπωνία μέσα σ' ένα ασταθές περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Ασία, με την Κίνα, που επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της, και την εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα.

Το LDP, το οποίο έχει κυβερνήσει την Ιαπωνία σχεδόν όλη τη μεταπολεμική περίοδο και διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, πρέπει να διεξαγάγει εκλογές έως τον Οκτώβριο 2025.

Ο Ισίμπα έχει δεχθεί πυρά από τους βουλευτές του κόμματός του επειδή είχε αμφισβητήσει προηγούμενους ηγέτες, ενώ είχε αποτύχει στις προηγούμενες προσπάθειές του να γίνει αρχηγός του κόμματος. Έχει δηλώσει πως, έπειτα απ' αυτή την κούρσα, δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider