Ισραήλ, Χεζμπολάχ και Χαμάς - Οπλοστάσιο και στρατιωτική ισχύς σε αριθμούς

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ, Χεζμπολάχ και Χαμάς - Οπλοστάσιο και στρατιωτική ισχύς σε αριθμούς
Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με τρία «μέτωπα»: Από την παλαιστινιακή Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζα, την Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν.

Με τον θάνατο του Χασάν Νασράλα σε πλήγμα στην Βηρυτό, οι φόβοι για μία γενικευμένη σύρραξη στην Μέση Ανατολή έχουν «χτυπήσει κόκκινο», ανεβάζοντας στα ύψη το γεωπολιτικό θερμόμετρο, καθώς το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με τρία «μέτωπα»: Την παλαιστινιακή Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζα, την Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν.

Χασάν Νασράλα / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό θύλακα, εκτοξεύοντας πυραύλους, όλμους, ρουκέτες και drones στο βόρειο Ισραήλ σχεδόν καθημερινά, με αποτέλεσμα το Τελ Αβίβ να απαντήσει και τις συγκρούσεις να εντατικοποιούνται από τα τέλη Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Βεβαίως, η Χεζμπολάχ δεν είναι Χαμάς και το Ισράηλ αντιμετωπίζει μεγάλο ρίσκο από την εμπλοκή σε έναν γενικευμένο διμέτωπο πόλεμο στη Γάζα αλλά και στα βόρεια σύνορά του. Άλλωστε, οι μνήμες του 2006 και του πολέμων των 34 ημέρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ η οποία κατέληξε ουσιαστικά χωρίς νικητή, είναι ακόμη νωπές.

Αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου πριν από 18 έτη, η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τάχιστα τις αμυντικές προετοιμασίες, προκειμένου να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη νέα επίθεση από το Ισραήλ. Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι στα νότια του Λιβάνου υπάρχουν σήραγγες, στοές και ειδικά διαμορφωμένα δίκτυα τα οποία θα δυσκολέψουν πολύ την ενδεχόμενη εισβολή.

Τι είναι όμως η Χεζμπολάχ;

Οι σιίτες μουσουλμάνοι στο Λίβανο σχημάτισαν αυτό το «κόμμα του Θεού» - το 1982, που αργότερα μετατράπηκε στη Χεζμπολάχ, ως αντίδραση στην κατοχή του νότιου τμήματος της χώρας από το Ισραήλ. Το κίνημα εμπνεύστηκε από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν, ενώ υποστηρίζεται και επηρεάζεται από το επίλεκτο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. (Σιίτες και Σουνίτες Μουσουλμάνοι αποτελούν αθροιστικά το 60% του πληθυσμού του Λιβάνου).

Επειδή είναι αυτόνομη από τον στρατό του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ δύναται να επιτεθεί σε στόχους ανεξάρτητα. Τυχόν αντίποινα που θα λάβει, δεν θα προκαλέσουν την κρατική αντίδραση που θα αναλογούσε σε ένα χτύπημα στις λιβανεζικές ένοπλες δυνάμεις. Όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση και σύμφωνα με τους Αμερικανούς, βρισκόταν πίσω από μια σειρά από μεγάλες επιθέσεις σε στόχουςτη δεκαετία του 1980.

Πώς υποστηρίζει το Ιράν τη Χεζμπολάχ;

Το Ιράν παρέχει στη Χεζμπολάχ «το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης, της εκπαίδευσης, των όπλων και των εκρηκτικών της, καθώς και πολιτική, διπλωματική, νομισματική και οργανωτική βοήθεια», σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χεζμπολάχ λαμβάνει επίσης οικονομική στήριξη από νόμιμες και παράνομες πηγές, όπως «λαθρεμπόριο αγαθών, πλαστογραφία διαβατηρίων, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, πλαστές πιστωτικές κάρτες και χρηματοπιστωτικές απάτες». Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ επανειλημμένα και μετ' επιτάσεως έχει διαψεύσει την εμπλοκή της σε παράνομες δραστηριότητες, ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι οι πόροι της προέρχονται από το Ιράν.

Λίβανος / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ

Σε τι διαφέρει η Χεζμπολάχ από τη Χαμάς;

Η Χεζμπολάχ έχει γίνει η πιο ισχυρή πολιτοφυλακή της Μέσης Ανατολής και ο πιο σημαντικός σύμμαχος του Ιράν, με τους ηγέτες της να βοηθούν στη διατήρηση ενός ένοπλου και οργανωμένου παραστρατιωτικού δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει και τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης. Η μαχητική δύναμη της Χεζμπολάχ είναι μεγαλύτερη, καλύτερα οπλισμένη και πιο δοκιμασμένη από εκείνη της Χαμάς, η οποία επίσης βρίσκει στήριγμα από το Ιράν. Η Χεζμπολάχ διαθέτει 100.000 ετοιμοπόλεμους μαχητές στις τάξεις της, ενώ ο IDF μετρά έως 25.000 στρατιώτες μαζί με δεκάδες χιλιάδες εφέδρους. Επίσης, στο άψυχο δυναμικό των Ισραηλινών υπολογίζεται προπαντός το περίφημο Iron Dome και άλλα σύγχρονα, ισχυρά όπλα.

Η Χαμάς φέρεται να απαριθμούσε 30.000 ένοπλους στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τον πόλεμο με το Ισραήλ, με το νούμερο να έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις χερσαίες και εναέριες επιδρομές του Τελ Αβίβ. Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ περιέχει περισσότερους από 70.000 βλήματα, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας και 10.000 ρουκέτες.

Οι πολεμιστές της Χεζμπολάχ απέκτησαν σημαντική εμπειρία στα πεδία μαχών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, όταν πολέμησαν μαζί με τις ιρανικές και ρωσικές δυνάμεις για να βοηθήσουν τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να διατηρήσει την εξουσία του εν μέσω της ραγδαίας ανόδου του ISIS. Η Συρία αποτέλεσε σταθμό για την στρατιωτική πείρα της Χεζμπολάχ καθώς υπό τον Άσαντ, λειτούργησε ως οδός για να λάβει στρατιωτικό υλικό από το Ιράν, το οποίο δεν συνορεύει με τον Λίβανο.

Ποιος είναι ο ρόλος της Χεζμπολάχ εντός του Λιβάνου;

Η Χεζμπολάχ είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στον Λίβανο καθώς διαχειρίζεται ένα μεγάλο όγκο υπηρεσιών ενώ είναι και πολιτικά ενεργή, έχοντας, μαζί με τους συμμάχους της, την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο του Λιβάνου από το 2018 έως το 2022. Παράλληλα, από πριν ξεκινήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011 μέχρι και σήμερα η Χεζμπολάχ λογίζεται ως μία φιλολαϊκή οργάνωση που καταπολεμά την παράνομη επεκτατική πολιτική του Ισράηλ και έχει αφοσιωθεί στην υπεράσπιση των καταπιεσμένων, ανεξάρτητα από την καταγωγή και την κοινωνική τάξη τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι κρίσιμες ανακοινώσεις των επόμενων ημερών - Crash test για οικονομία και τιμές

«Καμπανάκι» από Goldman Sachs και BlackRock για την πορεία των ευρωαγορών

WSJ: Η Apple εκτός συνομιλιών για τον γύρο χρηματοδότησης της OpenAI

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider