Διπλωματική κρίση μεταξύ Ινδίας και Καναδά με εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλωματική κρίση μεταξύ Ινδίας και Καναδά με εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών
Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι απέλασε έξι Ινδούς διπλωμάτες, εκ των οποίων ο ύπατος εκπρόσωπος της Ινδίας στην Οτάβα, ωθώντας το Νέο Δελχί να τους ανακαλέσει, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι απέλασε έξι Ινδούς διπλωμάτες, εκ των οποίων ο ύπατος εκπρόσωπος της Ινδίας στην Οτάβα, ωθώντας το Νέο Δελχί να τους ανακαλέσει, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται την ώρα που η καναδική αστυνομία έκανε γνωστό ότι έχει «αποδεικτικά στοιχεία» που αφορούν την εμπλοκή της ινδικής κυβέρνησης σε περιπτώσεις «εκφοβισμού, παρενόχλησης, εκβιασμού και εξαναγκασμού» στο καναδικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει έξι υψηλόβαθμους Καναδούς διπλωμάτες, αμέσως μετά την ανάκληση του ύπατου εκπροσώπου της στην Οτάβα, κατηγορώντας τον Καναδά ότι ερευνά αυτόν και άλλους διπλωμάτες μετά τη δολοφονία του 2023 στον Καναδά ενός αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ.

Οι ινδικές αρχές «αποφάσισαν να απελάσουν» έξι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων ο επιτετραμμένος του Καναδά Στιούαρτ Γουίλερ, καθώς και ο αναπληρωτής του και τέσσερις πρώτοι γραμματείς. «Τους ζητήθηκε να φύγουν από την Ινδία στις 23.59' η ώρα το Σάββατο 19 Οκτωβρίου ή και νωρίτερα», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Διπλωματική κρίση μεταξύ Ινδίας και Καναδά

Η διπλωματική κρίση που είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Ινδίας και του Καναδά, τον οποίο κατηγορεί ότι διερευνά μέλη της αντιπροσωπείας της μετά τη δολοφονία το 2023 σε καναδικό έδαφος ενός αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ, εντάθηκε με την ανάκληση σήμερα από το Νέο Δελχί του ύπατου εκπροσώπου του στην Οτάβα.

Ο θάνατος του Καναδού πολίτη Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, ο οποίος αγωνιζόταν για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους των Σιχ στη βόρεια Ινδία με την ονομασία Χαλιστάν, δυσχέρανε τις σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε δηλώσει τότε ότι υπήρχαν «αξιόπιστοι ισχυρισμοί» που συνέδεαν τις ινδικές μυστικές υπηρεσίες με το έγκλημα αυτό.

Σήμερα, η Ινδία ανακοίνωσε ότι ανακαλεί αρκετούς διπλωμάτες της στον Καναδά, αρχίζοντας από τον ύπατο εκπρόσωπό της.

«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη δέσμευση της νυν καναδικής κυβέρνησης να εγγυάται την ασφάλεια τους», εξήγησε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση ως εκ τούτου «αποφάσισε να ανακαλέσει τον Ύπατο Αρμοστή όπως και άλλους διπλωμάτες και αξιωματούχους», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, το ίδιο υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι «έλαβε μια διπλωματική ανακοίνωση από τον Καναδά που υποδήλωνε ότι ο Ινδός Ύπατος Αρμοστής και άλλοι διπλωμάτες είναι πρόσωπα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον» στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας.

Το υπουργείο είχε χαρακτηρίσει «παράλογους» τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η Ινδία εμπλέκεται στη δολοφονία, βλέποντας σε αυτό μια «στρατηγική δυσφήμισης της Ινδίας για πολιτικούς σκοπούς».

Η ινδική διπλωματία διαβεβαίωσε ότι ο Ύπατος Αρμοστής στον Καναδά, Σαντζάι Κουμάρ Βέρμα, πρώην πρεσβευτής στην Ιαπωνία και το Σουδάν, είναι σεβαστός διπλωμάτης καριέρας και ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι «γελοίες και αξιοκαταφρόνητες». Από τότε που ο Τζάστιν Τριντό διατύπωσε τις κατηγορίες αυτές, το Νέο Δελχί και η Οτάβα έχουν επιδοθεί σε διπλωματικά αντίποινα.

Πέρυσι, η Ινδία περιόρισε προσωρινά τις θεωρήσεις εισόδου στο έδαφός της για τους Καναδούς και υποχρέωσε τον Καναδά να επαναπατρίσει ορισμένους διπλωμάτες του.

«Η Ινδία επιφυλάσσεται τώρα του δικαιώματος να λάβει άλλα μέτρα απαντώντας στις τελευταίες αυτές προσπάθειες της καναδικής κυβέρνησης με σκοπό να επινοήσει ισχυρισμούς κατά των Ινδών διπλωματών», προειδοποίησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της.

«Ο Καναδάς παρείχε αξιόπιστες και αδιάψευστες αποδείξεις για σχέσεις μεταξύ των πρακτόρων της ινδικής κυβέρνησης και της δολοφονίας ενός Καναδού πολίτη στο καναδικό έδαφος», σχολίασε από την πλευρά του ο επιτετραμμένος του Καναδά Στιούαρτ Γουίλερ ενώπιον των δημοσιογράφων μόλις αναχώρησε από το ινδικό υπουργείο.

«Ήρθε ήδη η ώρα η Ινδία να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να εξετάσει όλους αυτούς τους ισχυρισμούς. Είναι προς το συμφέρον τόσο των χωρών μας όσο και των λαών τους να προχωρήσει στο βάθος των πραγμάτων. Ο Καναδάς είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Ινδία», δήλωσε.

Τον Νοέμβριο του 2023, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του κατηγόρησε έναν Ινδό πολίτη, που ζούσε στην Τσεχία, ότι είχε σχεδιάσει παρόμοια απόπειρα δολοφονίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ένας αξιωματούχος της ινδικής κυβέρνησης εμπλεκόταν επίσης στην υπόθεση αυτή.

Ο Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ σκοτώθηκε στον χώρο στάθμευσης ενός ναού των Σιχ στο Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, τον Ιούνιο του 2023. Είχε μεταναστεύσει στον Καναδά το 1997 πριν πολιτογραφηθεί Καναδός το 2015. Καταζητείτο από τις ινδικές αρχές για φερόμενη τρομοκρατία και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη φόνου.

Σχεδόν 770.000 Σιχ ζουν στον Καναδά αποτελώντας το 2% του πληθυσμού, με μια δραστήρια μειονότητα να ζητεί την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους, του «Χαλιστάν».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider