Έρχεται ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση - Η προαναγγελία Μητσοτάκη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση - Η προαναγγελία Μητσοτάκη
«Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η δουλεία όπως τη γνωρίζουμε θα ανήκει στο παρελθόν», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση με την κατάργηση της δουλείας διόδου ως παράγοντα που δίνει οικοδομησιμότητα σε ένα «τυφλό» οικόπεδο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαγγέλλοντας ότι η ρύθμιση θα έρθει άμεσα στη Βουλή. «Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η δουλεία όπως τη γνωρίζουμε θα ανήκει στο παρελθόν», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση «Reimagine Tourism in Greece» της «Καθημερινής».

«Το ζήτημά μας αυτή τη στιγμή είναι να έχει πρόσοψη σε δρόμο, αλλά ποιο δρόμο; Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο μας απασχολεί πάντα. Γιατί, όπως ξέρετε, οι αναγνωρισμένοι δρόμοι είναι πολύ λίγοι και μέχρι που να τους αναγνωρίσουμε θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος» επεσήμανε ενώ η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για το ΝΟΚ και τον συνδυασμό των μπόνους που έχουν ως αποτέλεσμα να σηκώνονται μεγάλες σε όγκο και ύψος πολυκατοικίες.

Οι περιορισμοί στη δόμηση

«Είναι επίσης απολύτως δεδομένο, με γνώμονα και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι θα μπουν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση. Γνωρίζετε ότι ήδη υπάρχει μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα οικόπεδα, τα "τυφλά" οικόπεδα και τη δυνατότητά τους να οικοδομούν αν δεν έχουν πρόσοψη σε δρόμο. Και πολύ σύντομα θα φέρουμε μια μεταβατική διάταξη -λογική, πιστεύω-, για να μπορούμε να προσαρμοστούμε μεταβατικά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» διευκρίνισε.

«Τα τοπικά χωρικά σχέδια (ΤΠΣ), θα είναι έτοιμα σε 2-3 χρόνια από σήμερα. Με αυτά θα μπορούμε να γνωρίζουμε τις αντοχές κάθε περιοχής, τις ιδιαιτερότητές της, που και τι μπορούμε να χτίσουμε. Μέχρι τότε θα χρειαστούμε κάποιους οριζόντιους κανόνες. Είναι δεδομένο ότι με γνώμονα τις αποφάσεις του ΣτΕ θα τεθούν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι οι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση είναι αναγκαίοι καθώς σήμερα υπάρχουν πολλά ελληνικά νησιά που δεν έχουν παραδοθεί στην άναρχη δόμηση και τα οποία χρειάζεται να προστατευτούν. «Προτιμώ σε ένα νησί του Αιγαίου να παροτρύνω τον κόσμο να αγοράσει εξοχικό σε ένα οικισμό παρά να χτίσει ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων και να επιβαρύνει την εκτός σχεδίου δόμηση» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε, μάλιστα, για μία νομοθετική ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ για όσο διάστημα χρειαστεί να εκπονηθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που θα καθορίσουν τους όρους δόμησης με βάση τις ιδιαιτερότητες, τις αντοχές και τι μπορεί να χτιστεί, ενώ γενικότερα οι οικισμοί πρέπει προστατευθούν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να δώσουμε εναλλακτικές, ή οργανωμένους υποδοχείς, ή σε οικισμούς ή σε επέκτασή τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια είναι η μεγαλύτερη αθέατη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης κατά τον Πρωθυπουργό

Μητσοτάκης: Στόχος η αύξηση των εσόδων και όχι μόνο η αύξηση των τουριστών

Στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider