Ήταν μια πολύ χρήσιμη και διαφορετική η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Αλέξη Παπαχελά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Reimagine Tourism in Greece". Όχι μόνο γιατί δόθηκε στο hangar της Aegean
γεγονός που σχολίασε κι ο ίδιος ο Κυριάκος λέγοντας ότι «πρέπει να είναι από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους στους οποίους έχω ποτέ μιλήσει, οπότε πραγματικά θερμά συγχαρητήρια για την επιλογή σας».
Ούτε γιατί στο κοινό του υπήρχε η ελίτ των επιχειρηματιών της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.
Αλλά κυρίως, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και τον τουρισμό.
Καταρχήν τα νησιά
«Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση σε 10 χρόνια από τώρα, να κοιτάξουμε τα νησιά μας, να δούμε μια φωτογραφία του πώς είναι σήμερα και το πώς είναι σε 10 χρόνια και να πούμε "δεν τα αναγνωρίζουμε"» σημείωσε καθησυχάζοντας αγωνίες για το πού το πάει η κυβέρνηση με το τουριστικό προϊόν και την αλλοίωση του μοναδικού χαρακτήρα των ελληνικών νησιών σε Αιγαίο και Ιόνιο.
Στόχος τα έσοδα
Ο κίνδυνος του υπερτουρισμού τέθηκε επί τάπητος. Υπάρχει; «Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού» απάντησε.
«Αντιμετωπίζει ζητήματα μεγάλης συγκέντρωσης τουριστών σε συγκεκριμένους, λίγους προορισμούς, λίγους μήνες τον χρόνο. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε περισσότερους επισκέπτες ή αν θέλουμε κατά βάση επισκέπτες οι οποίοι θα μπορούν να δαπανούν περισσότερα χρήματα στη χώρα μας. Και αν το μέτρο της επιτυχίας μιας τουριστικής χρονιάς είναι απλά ο απόλυτος αριθμός των αφίξεων ή αν τελικά είναι τα έσοδα και η κατά κεφαλήν δαπάνη του επισκέπτη όταν αυτός έρχεται στη χώρα μας» πρόσθεσε.
«Ο στόχος είναι τα έσοδα. Άρα, με ενδιαφέρει περισσότερο να κάνουμε ρεκόρ στα έσοδα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό συνδέεται προφανώς και με τον αριθμό των αφίξεων, αλλά αυτό το οποίο κοιτάζω πρωτίστως είναι τη συνολική συνεισφορά του τουρισμού ως προς την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και ταυτόχρονα την κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών, η οποία και αυτή, βέβαια, εξαρτάται από τις τιμές τις οποίες χρεώνουμε» εξήγησε.
Και τα κρουαζιερόπλοια;
Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως για ορισμένα νησιά όπως πχ η Σαντορίνη, υπάρχει πρόβλημα. Όπως είπε, υπάρχει ένας επισκέπτης, ο οποίος έρχεται στη Σαντορίνη και μπορεί να πληρώνει 1.000 και 2.000 ευρώ το δωμάτιο και ταυτόχρονα, ένας άλλος επισκέπτης ο οποίος βγαίνει για έξι ώρες, και δεν είναι ένας, είναι χιλιάδες. Και δημιουργείται ένας απίστευτος συνωστισμός στο περιβόητο ηλιοβασίλεμα. «Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει» κατέληξε.
Ξανά-μανά τα ίδια
Το θέμα της δόμησης δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τους εκάστοτε πρωθυπουργούς. Όλοι, λίγο πολύ λένε τα ίδια: τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση, θα μπουν κανόνες, θα γίνουν πολεοδομικές μελέτες για οργανωμένη δόμηση κλπ κλπ κλπ. Στο τέλος, όλοι νομοθετούν «μεταβατικές διατάξεις» οι οποίες σημαίνουν βουρ για νέες οικοδομικές άδειες κλπ κλπ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποτελεί εξαίρεση.
Αφού εξήγησε ότι σε 2-3 χρόνια, δηλαδή με ορίζοντα επόμενων εκλογών, θα είναι έτοιμα τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ή αλλιώς Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια), σημείωσε τα εξής:
«Είναι επίσης απολύτως δεδομένο, με γνώμονα και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι θα μπουν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση. Γνωρίζετε ότι ήδη υπάρχει μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα οικόπεδα, τα "τυφλά" οικόπεδα και τη δυνατότητά τους να οικοδομούν αν δεν έχουν πρόσοψη σε δρόμο. Και πολύ σύντομα θα φέρουμε μια μεταβατική διάταξη -λογική, πιστεύω-, για να μπορούμε να προσαρμοστούμε μεταβατικά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Πάντως, χαρακτήρισε τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια «την μεγαλύτερη αθέατη μεταρρύθμιση την οποία δρομολογεί αυτή η κυβέρνηση».
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.