Tη φημολογία περί επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες διέψευσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιείται το 3ο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών με τη συμμετοχή 39 ελληνικών εισηγμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο private meeting που είχε με επενδυτές το πρωί στο Λονδίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει, με την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών να μην είναι ανάμεσα σε αυτούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 4ο ΟΤ Forum, με τίτλο «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″». Επισήμανε πως «αν φορολογήσεις τις τράπεζες καθυστερήσεις στην εξυγίανση του κλάδου». Ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα τα κέρδη πήγαιναν σε ΑΜΚ, ενώ από φέτος άρχισαν να δίνουν μέρισμα.
Σχετικά με την μη έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, ερωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ως προς τις τράπεζες, νομίζω ότι ο στόχος και σε αυτό συμφωνούμε, είναι να εξαντλήσουμε και εμείς όλα μας τα θεσμικά εργαλεία, ούτως ώστε να έχουμε ξεκάθαρη ελάφρυνση ως προς τις χρεώσεις προς τους πολίτες. Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα, τα θεσμικά εργαλεία τα οποία έχουμε και αυτό το οποίο νομίζω, θεωρώ ότι είναι, αυτή τη στιγμή, δεν είναι στις προτεραιότητες η έκτακτη φορολόγηση, αλλά περισσότερο η αποτελεσματικότητα και η ελάφρυνση των πολιτών, ως προς τις χρεώσεις. Έχουν ήδη γίνει ενέργειες, όπως για παράδειγμα με το σύστημα IRIS. Ο στόχος το ξαναλέω είναι οι πολίτες να έχουν και στο σκέλος των τραπεζών το χαμηλότερο δυνατό κόστος στη ζωή τους» υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.
O πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο, για να παρουσιάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας, ενώ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί κατ' ιδίαν με θεσμικούς επενδυτές.
Αργότερα σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε ένα ειδικό κλειστό «εργαστήριο» (workshop) που οργανώνει το Ινστιτούτο Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ). Το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα και πρόσφατα έχει δημοσιεύσει Οδηγό για χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από κυβερνήσεις.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς συζήτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και έτσι η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται για τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για την χώρας μας με τη βοήθεια της ΤΝ. Προτάσεις που θα αφορούν την Υγεία, την Κλιματική Κρίση, την Πολιτική Προστασία και την Απασχόληση. Με τη σειρά του, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην ΤΝ, όπως του παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες από την Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Βρετανό ομόλογο του, Σερ Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, «σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Δύση και εν μέσω κλιμάκωσης στο μέτωπο της Ουκρανίας».