Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε σήμερα έκκληση για μια «ειρηνική και συντεταγμένη μετάβαση» στη Συρία, την επομένη της ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ από την τζιχαντιστική οργάνωση HTS, με την οποία η ΕΕ λέει ότι δεν βρίσκεται, προς το παρόν, σε επαφή.
«Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δεσμευθούν σε έναν περιεκτικό διάλογο υπό τη διεύθυνση και τον έλεγχο των Σύρων, σε όλα τα κρίσιμα θέματα προκειμένου να διασφαλιστεί μια συντεταγμένη, ειρηνική μετάβαση» που θα περιλαμβάνει όλες τις κοινότητες της χώρας, ανέφερε σε μια ανακοίνωση εξ ονόματος των «27» η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται, σε αυτό το στάδιο, σε επαφή με την HTS ή με τους ηγέτες της», υπογράμμισε από την πλευρά του εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, ο Ανουάρ Ελ Ανούνι. Η πτώση του «εγκληματικού καθεστώτος του Άσαντ είναι μια ιστορική στιγμή για τον συριακό λαό», ανέφερε η κ. Κάλας στην ανακοίνωσή της.
Όμως, πρόσθεσε επίσης πως «είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να γίνουν σεβαστές η κυριαρχία, η ανεξαρτησία, οι κρατικοί θεσμοί της και να απορριφθεί οποιαδήποτε μορφή εξτρεμισμού». Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για ένα «λιβυκό» σενάριο στη Συρία, με μια επιστροφή του χάους και του εμφυλίου πολέμου, που θα προκαλούσε μια νέα μεταναστευτική κρίση.
Δεν έχουν προς το παρόν, σύμφωνα με τον Ανουάρ Ελ Ανούνι, ξεκινήσει κανένα διάλογο με τη ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), περιλαμβανομένου του ηγέτη της Αμπού Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι, που ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ έπειτα από αστραπιαία επίθεση που προκάλεσε έκπληξη στη διεθνή κοινότητα.
Η οργάνωση αυτή και ο ηγέτης της τελούν υπό ευρωπαϊκές κυρώσεις, σύμφωνα με εκείνες που αποφασίστηκαν από τον ΟΗΕ, που προβλέπουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύουν τη χορήγηση χρηματοπιστωτικής ή οικονομικής βοήθειας στην οργάνωση αυτή, υπενθύμισε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΕΕ.
Όμως «καθώς η HTS αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες, θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε όχι μόνο τις δηλώσεις αλλά και τις πράξεις της», είπε. Η HTS είναι το πρώην συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα που διέρρηξε τις σχέσεις με τον τζιχαντισμό, χωρίς πραγματικά να πείθει τις δυτικές κυβερνήσεις.
«Μιλάμε πάντα για μια οργάνωση που θεωρείτο τρομοκρατική οργάνωση, αυτό σημαίνει ως εκ τούτου πως πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και αν οι μειονότητες θα ληφθούν πραγματικά υπόψη και αν θα υπάρξει πραγματικά μια διαδικασία συμπερίληψης στη διάρκεια της μετάβασης η οποία θα οδηγήσει τελικά σε ένα δημοκρατικό κράτος», εξήγησε ο Ανουάρ Ελ Ανούνι.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες συνέπειες για την ΕΕ από την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, εκτίμησε πως είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων με αφετηρία μία κατάσταση που είναι ακόμη «πολύ ευμετάβλητη» επί του εδάφους. «Είμαστε πεπεισμένοι πως η πλειονότητα των Σύρων της διασποράς ονειρεύονται να επιστρέψουν στη χώρα τους, η κατάσταση είναι ως εκ τούτου εκείνη μιας μεγάλης ελπίδας, αλλά και μιας μεγάλης αβεβαιότητας», υπογράμμισε.