Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε πως ήταν λάθος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει από το τραπέζι τα διαπραγματευτικά χαρτιά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και των εδαφικών παραχωρήσεων πριν από ενδεχόμενες συνομιλίες για να τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Μπόρις Πιστόριους είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πόυτιν «δεν μετακινήθηκε στο ελάχιστο» από τη διαπραγματευτική θέση του, επομένως δεν είναι προς το συμφέρον της άλλης πλευράς να το κάνει.
«Νομίζω πως ήταν άγαρμπο. Νομίζω ότι ήταν λάθος», είπε για τη θέση του Τραμπ και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. «Θα ήταν πολύ καλύτερα να μιλήσει για ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και εδαφικές αλλαγές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Αν οι ευρωπαϊκές χώρες πρόκειται να εμπλακούν στην υποστήριξη οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας, θα πρέπει να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις για αυτήν, είπε ο Πιστόριους, δύο ημέρες αφότου ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία για την Ουκρανία με τον Πούτιν χωρίς να ενημερώσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ ή την Ουκρανία εκ των προτέρων.
Είπε επίσης πως τα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μόνη της χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Για αυτό τον λόγο, είπε, θα πρέπει να αλλάξουν τόσο τα κριτήρια του Μάαστριχτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το χρέος όσο και το φρένο χρέους της ίδιας της Γερμανίας, ώστε να καταστεί πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα, όπως απαιτεί η κυβέρνηση Τραμπ.
«Κανείς δεν μπορεί να πιστεύει πια ότι το 2% αρκεί», είπε, αναφερόμενος στον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες των μελών του στο ύψος του 2% του ΑΕΠ. Ο Τραμπ κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.
Είναι λογικό, είπε ο Πιστόριους, οι ΗΠΑ να θέλουν να μεταθέσουν το επίκεντρο για την ασφάλειά τους προς την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού και να δαπανούν λιγότερα για την άμυνα της Ευρώπης, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για μια σταδιακή μετάβαση. Σε αυτό, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ συμφώνησε μαζί του, είπε ο Πιστόριους.
Εξάλλου, μια «ψευδοειρήνη» στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα και θα υπονόμευε την ασφάλεια της Ευρώπης, είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπως δήλωσε σήμερα η ίδια.
Η Μπέρμποκ είπε επίσης πως δεν θα υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολιάζοντας την ετοιμότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δεχθεί την επιστροφή της Ρωσίας στην Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7).
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ