ΥΠΑΑΤ: Μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής - Τσιάρας: Με πράξεις στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΥΠΑΑΤ: Μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής - Τσιάρας: Με πράξεις στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμη δημοσιονομική δυνατότητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της τετράωρης σύσκεψης με εκπροσώπους της Πανελλαδικής των αγροτικών μπλόκων.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμη δημοσιονομική δυνατότητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της τετράωρης σύσκεψης με εκπροσώπους της Πανελλαδικής των αγροτικών μπλόκων, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστου Δήμα και Θάνου Πετραλιά και των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κέλλα και Διονύση Σταμενίτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της τετράωρης σύσκεψης, επιβεβαιώθηκαν σημαντικά μέτρα, που διευκολύνουν την παραγωγή, μειώνουν το κόστος παραγωγής και διασφαλίζουν την άμεση και δίκαιη στήριξη στους Έλληνες παραγωγούς.

Ειδικότερα:

- Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο

Ένα από τα βασικά ζητήματα της συζήτησης ήταν η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.

Συγκροτείται ομάδα εργασίας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους των αγροτών, για την αναθεώρηση των δεικτών ανά καλλιέργεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου επιστροφής του ΕΦΚ και στην προσαρμογή των προβλεπόμενων ποσοτήτων καυσίμων ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε καλλιέργειας.

Κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο 100 εκατ. ευρώ, αλλά θα επιστραφεί, ανεξαρτήτως ποσού, το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, το οποίο, ανάλογα με τα τιμολόγια, που θα κατατεθούν, μπορούν να φτάσουν τα 160 εκατ. ευρώ.

- Ηλεκτρικό ρεύμα

Στο θέμα του αγροτικού ρεύματος, η κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες που μειώνουν το κόστος για τους παραγωγούς.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η δυνατότητα, σε συνεργασία με τους παρόχους, να μην εκδίδεται μηνιαίως ο λογαριασμός, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες στη διαχείριση των οικονομικών τους.

Οι αγρότες απολαμβάνουν ήδη χαμηλή τιμή ρεύματος, μέσω του τιμολογίου «ΓΑΙΑ», από τα 0,093 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τη στιγμή που το πραγματικό κόστος της κιλοβατώρας στη χονδρική αγορά είναι μεγαλύτερο, ενώ έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές χιλιάδων παραγωγών με 120 δόσεις.

Παράλληλα, έχουν ήδη δρομολογηθεί λύσεις με τα προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» και «ΑΠΟΛΛΩΝ», μέσω της δυνατότητας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ για τον ενεργειακό συμψηφισμό καταναλώσεων αγροτών και ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, εξασφαλίζοντας ακόμα φθηνότερο ρεύμα για την πρωτογενή παραγωγή.

- Αποζημιώσεις για ζημιές άνω του 30% – Στήριξη καλλιεργειών που επλήγησαν

Όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ενεργοποίηση πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την αποζημίωση παραγωγών, που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%.

Οι καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια θα καταγραφούν σε λίστα, η οποία θα αποσταλεί στην ΕΕ για έγκριση, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης το συντομότερο δυνατό.

Η στήριξη θα αφορά μόνο καλλιέργειες που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια, μέσω ισοζυγίων.

- Στήριξη της κτηνοτροφίας – Αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου

Για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη και την ευλογιά, εκτός από τις υψηλές αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν, δρομολογείται και η δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, μέσω της ενεργοποίησης μέτρου αντίστοιχου με το Μέτρο 5.2.

- Βαμβάκι – Σύνδεση με την ενίσχυση & βιώσιμη καλλιέργεια

Η στήριξη των βαμβακοπαραγωγών ενισχύεται με ειδική πρόβλεψη για 31,7 ευρώ ανά στρέμμα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και με μείωση του πλαφόν για ένταξη στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά στο πλευρό των αγροτών, αναζητώντας λύσεις, οι οποίες ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα, μειώνουν το κόστος παραγωγής και διασφαλίζουν ένα βιώσιμο αγροτικό μέλλον.

Έργα υποδομής για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Νωρίτερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, το Υπουργείο υλοποιεί τα εξής έργα:

- Δημοπρατεί και υλοποιεί αρδευτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 865 εκατ. ευρώ, σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα, έχει δημοπρατήσει και υλοποιεί μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, για την ωρίμανση νέων αρδευτικών έργων.

- Υλοποιεί τα αρδευτικά έργα που παρέλαβε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2023, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.

- Έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων αποκατάστασης οδικών υποδομών στην Κεντρική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, Δημήτρης Παπαγιαννίδης και Κώστας Μπαγινέτας, καθώς και οι πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκος Σαλάτας, του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Αντώνης Φιλιππής.

Αλεξάνδρα Σδούκου: Σταθερά στο πλευρό του αγροτικού κόσμου

Η κ. Σδούκου σημείωσε τα ακόλουθα: «Με τους εκπροσώπους των αγροτών και τους συναρμόδιους Υπουργούς είχαμε μία παραγωγική συζήτηση, μεταξύ άλλων, για το ενεργειακό κόστος, τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και άλλα επιμέρους θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τα αιτήματά τους κυρίως για την προβλεψιμότητα του ενεργειακού κόστους και την πρόσβασή τους σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς και για τη συχνότητα έκδοσης των λογαριασμών ρεύματος από τους παρόχους.

Η κυβέρνηση ήδη από πέρυσι έχει προχωρήσει στη λήψη πολύ σημαντικών μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών με τη θέσπιση του τιμολογίου "ΓΑΙΑ", το οποίο προσφέρει σταθερές και χαμηλές τιμές προμήθειας από 9,3-11 λεπτά/kWh για χρονικό διάστημα 2+8 ετών, με το πρόγραμμα "Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι", μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να καλύψουν ακόμα και το σύνολο των ενεργειακών τους αναγκών με ενεργειακό συμψηφισμό, καθώς και με τη θέσπιση του προγράμματος "Απόλλων", στο οποίο θα ενταχθούν οι ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, για να συμψηφίζουν μεγάλο μέρος της κατανάλωσής τους με παραγωγή έργων ΑΠΕ, που θα εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό. Έχουμε αποδείξει όλα τα χρόνια ότι στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό του αγροτικού κόσμου και θα εξετάσουμε κάθε πιθανή λύση που θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το ενεργειακό κόστος και να διευκολύνει την αγροτική παραγωγή προς όφελος της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων «αποσπάσαμε κάποια πράγματα» και συμπλήρωσε ότι αύριο θα γίνει ενημέρωση στα μπλόκα, για να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσιάρας: Σεβόμαστε τους αγρότες - Θα συζητήσουμε κάθε σοβαρή και ρεαλιστική πρόταση

Νέα πρωτοποριακή τεχνική αγροτικής καλλιέργειας σε συνθήκες σκότους, με τη μέθοδο Electro-Agriculture

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider