Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αποδεχθεί πλέον την ιδέα ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει αρκετούς από τους περίπου 80.000 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις ανατολικές χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες στην απειλή από τη Ρωσία, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.
Σ' αυτό το οποίο έχουν πλέον εστιάσει, είναι να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της άμυνας του ΝΑΤΟ, με τους αξιωματούχους να ζητούν από τις ΗΠΑ να δεσμευτούν να επικοινωνούν εκ των προτέρων σχετικά με οποιαδήποτε απόσυρση στρατευμάτων, δίνοντάς τους έτσι χρόνο να προετοιμαστούν για μια μειωμένη αμερικανική παρουσία.
Οποιαδήποτε απόφαση του Λευκού Οίκου να μετακινήσει στρατεύματα και όπλα εκτός Ευρώπης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις έντονες προσπάθειες των συμμάχων του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την ικανότητά τους να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα, επισημαίνει το Bloomberg.
Οι πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων, ότι με ορισμένους από τους κανονικούς διαύλους επικοινωνίας να καταρρέουν λόγω της αναταραχής που έφερε ο Τραμπ στην Ουάσιγκτον, οι Ευρωπαίοι φοβήθηκαν ότι δεν θα είχαν καμία προηγούμενη προειδοποίηση για τέτοιες αποφάσεις και θα μάθαιναν από τα μέσα ενημέρωσης ότι χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες αποσύρονταν.
Το NBC News ανέφερε χθες Τρίτη ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσύρουν έως και 10.000 στρατιώτες από την ανατολική Ευρώπη. Πριν από τον πόλεμο, οι ΗΠΑ διέθεταν περίπου 65.000 προσωπικό με έδρα στην Ευρώπη, το οποίο έφτασε στο αποκορύφωμά του τις 100.000 κατά διαστήματα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ένας Γερμανός διπλωμάτης είπε ότι περίμεναν η κίνηση να ανακοινωθεί νωρίτερα, όπως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου τον Φεβρουάριο.
Όταν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ υποδέχθηκαν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στην έδρα της συμμαχίας την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να τον καθησυχάσουν ότι αρχίζουν να επωμίζονται περισσότερο το βάρος για τη δική τους άμυνα και να αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες - μια μακροχρόνια απαίτηση του Τραμπ. Ανώτεροι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ είπαν ότι όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η μετατόπιση του βάρους πρέπει να γίνει πραγματοποιηθεί.
Αυτό που ήθελαν οι Ευρωπαίοι από τους αμερικανούς εταίρους τους σε αντάλλαγμα ήταν η δέσμευση να επικοινωνήσουν εκ των προτέρων σχετικά με οποιαδήποτε απόσυρση στρατευμάτων. Το κύριο μήνυμα προς τις ΗΠΑ, είπαν οι διπλωμάτες, ήταν ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι χρειάζονται χρόνο για να προετοιμαστούν για μια μειωμένη αμερικανική παρουσία.
Ο Λευκός Οίκος και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο από το Bloomberg News.
Η ταχύτητα οποιασδήποτε αποχώρησης των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι ένας μεγάλος παράγοντας για την ευπάθεια της Ευρώπης. Η ήπειρος παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη στρατιωτική ηγεσία της Ουάσιγκτον και οι ηγέτες αγωνίζονται να αναπτύξουν γρήγορα τις δικές τους ικανότητες. Αυτή η προσπάθεια επιδεινώνεται από τις βαθιές διαιρέσεις εντός της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών και την ενίσχυση του υποτονικού αμυντικού τομέα της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να τονίζουν στην Ουάσιγκτον τα οφέλη της στρατιωτικής παρουσίας της στην ήπειρο. Ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι προσπαθούσαν να πείσουν τις ΗΠΑ ότι τα στρατεύματά τους στην ήπειρο προβάλλουν πολιτική ισχύ.
Ένας άλλος αξιωματούχος είπε στο Bloomberg News ότι η μεταφορά άλλων στρατιωτικών μέσων από την Ευρώπη, όπως η υλικοτεχνική υποστήριξη, η αεροπορία και οι δυνατότητες πληροφοριών, θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο σε πιθανά σημεία ανάφλεξης στην Ασία.
Οι ακριβείς αριθμοί και οι τοποθεσίες που επηρεάζονται από την προγραμματισμένη απόσυρση των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη γνωστοί. Ωστόσο, ενδέχεται να διακυβεύονται οι 20.000 επιπλέον στρατιώτες που ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέπτυξε στην Ανατολική Ευρώπη μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφεραν οι πηγές στο Bloomberg.