DW: Πιέσεις ΕΕ στη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
DW: Πιέσεις ΕΕ στη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου
Στο τραπέζι των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ βρίσκεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας καθώς και χρηματοδοτική βοήθεια προς την Παλαιστίνη.

Περαιτέρω πίεση στη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο ζήτησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας στη «σκιά» της πολύνεκρης χθεσινής επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πόλη Σούμι. «Νομίζω ότι πρέπει να ασκήσουμε πίεση, τη μέγιστη πίεση, στη Ρωσία να τερματίσει πραγματικά αυτόν τον πόλεμο επειδή χρειάζονται δύο για να θέλουν ειρήνη», τόνισε η Κάγια Κάλας προσερχόμενη στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.

Για την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, οι συνεχιζόμενες πολύνεκρες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνουν ότι η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να τερματίσει τον πόλεμο. «Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει σε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο από τη ρωσική πλευρά», επισήμανε και γι’ αυτό η Κάλας σημείωσε ότι απαιτείται περαιτέρω στήριξη προς την Ουκρανία, παραδεχόμενη ωστόσο ότι η πρωτοβουλία της για κινητοποίηση νέου χρηματοδοτικού «πακέτου» προς το Κίεβο συγκεντρώνει την έγκριση των 2/3 των κρατών μελών.

Σημείωσε πάντως ότι ήδη για το 2025, η Ε.Ε έχει δεσμευτεί για αποστολή 23 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. Συγχρόνως, τα κράτη μέλη συζητούν το 17ο κατά σειρά «πακέτο» κυρώσεων με στόχο τον λεγόμενο «σκιώδη» στόλο της Ρωσίας, όμως σήμερα δεν αναμένονται σχετικές αποφάσεις ούτε και για τη χρήση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Μόσχας, παρά την θετική πλέον στάση του Βερολίνου.

Σημαντικός -σε συμβολικό και όχι μόνο επίπεδο- θα είναι σήμερα ο πρώτος υψηλού επιπέδου διάλογος της Ε.Ε με την Παλαιστίνη, όπου το «μπλοκ» θα δεσμευτεί για την αποστολή βοήθειας ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθεί «πακέτο» επιχορηγήσεων ύψους 1,2 δισ. και δανείων έως 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, βασική προτεραιότητα ειδικά για τα κράτη μέλη που γειτνιάζουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής -όπως η Ελλάδα - είναι κρίσιμη «η πλήρης ενσωμάτωση όλων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων» από τη νέα κυβέρνηση με «ιδιαίτερη έμφαση στην προσήλωση», όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης «στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» καθώς η ανησυχία της Αθήνας είναι τυχόν υπογραφή αντίστοιχη συμφωνία Άγκυρας - Δαμασκού στο πρότυπο του «παράνομου» τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σήμερα και στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, με επίκεντρο την Βοσνία – Ερζεγοβίνη αλλά και τη Σερβία, με αρκετά κράτη μέλη να επιδιώκουν επιβολή κυρώσεων εναντίον του φιλορώσου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ που αμφισβήτησε ευθέως το σύνταγμα της χώρας, με την Ουγγαρία ωστόσο να «μπλοκάρει».

Ανησυχία προκαλεί και η περαιτέρω απομάκρυνση της Σερβίας από την ενταξιακή της πορεία, την ώρα που όμως η Ε.Ε «πατάει γκάζι» στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία ανοίγοντας σήμερα το δεύτερο θεμελιώδες κεφάλαιο, αυτό της εσωτερικής αγοράς.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπέρμποκ: Επέκρινε το Ισραήλ για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας

Ευρωκοινοβούλιο: Στην Αθήνα σήμερα αντιπροσωπεία για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ιράν: Στη Ρωσία ο ΥΠΕΞ τις επόμενες ημέρες για διαβουλεύσεις - Το πυρηνικό του πρόγραμμα στο επίκεντρο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider