Τα ενεργειακά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ενεργειακά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

Ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα ενεργειακά με βασικό «αγκάθι» το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, θα λάβει μέρος στις συνομιλίες που διεξάγονται στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στα ανοιχτά ζητήματα (εργασιακό, ασφαλιστικό, ενέργεια) που μπλοκάρουν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά τις τελευταίες συζητήσεις που είχε ο κ. Σταθάκης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, τέθηκε θέμα πώλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ η οποία προτάθηκε να γίνει τμηματικά και να έχει ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2018. Οι Θεσμοί επικαλούνται την απόφαση του ευρωδικαστηρίου σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες της χώρας «δείχνοντας» την πώληση ως μέσον υλοποίησης της συγκεκριμένης απόφασης.

Ο κ. Σταθάκης εξακολουθεί να επαναλαμβάνει ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα πετύχουν το στόχο τους για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% το 2020 ενώ οι Θεσμοί ζητούν την ενεργοποίηση της ρήτρας για λήψη δομικών μέτρων.

Η εναλλακτική λύση της ίδρυσης θυγατρικών και πώλησης μέσω αυτών πελατολογίου την οποία υποστηρίζει σθεναρά και η διοίκηση της ΔΕΗ δεν δείχνει να πείθει τους Θεσμούς ενώ το υπουργείο Ενέργειας επιμένει ότι αναμένει μια ολοκληρωμένη πρόταση από την πλευρά της ΔΕΗ ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς χωρίς να χρειαστεί «να ξεπουληθεί».

Σημειώνεται ότι με βάσει τα τελευταία στοιχεία η ΔΕΗ έχασε επιπλέον 1% του μεριδίου της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το Φεβρουάριο και το μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε σε 88,58% έναντι 89,59% Ιανουάριο. Ενδιάμεσος στόχος είναι το Δεκέμβριο να έχει φθάσει στο 75,24% κάτι που σημαίνει ότι η ΔΕΗ ότι με το ρυθμό που χάνει μερίδιο αυτή τη στιγμή είναι ανέφικτο αυτός ο στόχος. Για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες θα αξιολογηθούν ως μέτρο μέχρι το φθινόπωρο, οι δανειστές ζητούν αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία διείσδυσης των εναλλακτικών παρόχων στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider