«Αρένα» αναμένεται να θυμίζει σήμερα η Βουλή, μια ανάσα πριν από την πασχαλινή διακοπή, λόγω της συζήτησης επί των προτάσεων για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία, με την αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τους κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά να αναμένεται έντονη, ενώ σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους αναμένονται οι διαξιφισμοί στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, με το «ντουέτο» Πολάκης-Γεωργιάδης να είναι εκ νέου προ των πυλών της σύγκρουσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει δώσει πολλές πληροφορίες ως προς το τι αναμένεται να πει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, πάντως από το πνεύμα της κυβερνητικής πρότασης για διερεύνηση των ευθυνών των υπουργών υγείας για τις υποθέσεις της Novartis, των προμηθειών στον χώρο της υγείας και του Ερρίκος Ντυνάν, κατά τα έτη 1997-2014 απορρέει μια σαφής πρόθεση να τεθούν προ των ευθυνών τους οι απελθούσες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, επενδύει πολιτικά στο άνοιγμα της βεντάλιας των σκανδάλων, μιας και στο ηγετικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πως αφενός διερευνώνται όζουσες υποθέσεις, αφετέρου ενισχύεται το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης δια της ανάδειξης των ευθυνών των «προηγούμενων». Παράλληλα, σε μια δύσκολη πολιτικά περίοδο για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός έχει επενδύσει στη διερεύνηση αντίστοιχων υποθέσεων ως πολιτικό και επικοινωνιακό «αντίβαρο» στα μέτρα λιτότητας που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση.
Βέβαια, ένα ερώτημα που τίθεται είναι γιατί υπό διερεύνηση δεν τέθηκε και η περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα. «Δεν έγινε απολύτως τίποτα που να παραπέμπει σε σκάνδαλο, αντίθετα μπήκε τάξη», ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο insider.gr. Βέβαια, ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές, με τους οποίους το Insider.gr συνομίλησε στη Βουλή, εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να τεθεί υπό διερεύνηση και η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ «από τη στιγμή που δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε». Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τη γραμμή της και θα αλλάξει τη διαφαινόμενη ψήφο της υπέρ της δικής της κατατεθειμένης πρότασης.
Από την πλευρά της η ΝΔ επέλεξε να περιμένει μερικές μέρες και στη συνέχεια κατέθεσε τη δική της πρόταση, η οποία εκτείνεται από το 1996 έως το 2016. Έτσι, σύμφωνα με γαλάζιους επιτελείς, τίθενται υπό διερεύνηση τόσο οι δύο περίοδοι Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας (1993-1996 και 2015), αλλά και η τρέχουσα περίοδος Ξανθού-Πολάκη. «Αφού η κυβέρνηση θέλει διερεύνηση σε βάθος εικοσαετίας, ας ψηφίσει τη δική μας πρόταση», έλεγαν με νόημα πηγές της ΝΔ, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση πάει να υπεκφύγει των δικών της ευθυνών. «Επί σχεδόν έναν χρόνο δεν βγήκε δελτίο τιμών φαρμάκων και αυτό θα το αφήσουμε να περάσει έτσι», προσέθετε προς το insider.gr υψηλόβαθμη γαλάζια κοινοβουλευτική πηγή.
Ο στόχος του γαλάζιου επιτελείου είναι να φέρει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και να μην αφήσει τη συζήτηση να εξελιχθεί μονοθεματικά, από τη στιγμή που η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες υπογραφές για τη δική της πρόταση, ώστε να τεθεί σε ψηφοφορία. Η ΝΔ δεν θέλει να… μπει στη γωνία και ετοιμάζει τη δική της αντεπίθεση, μέσω του αιτήματος να συμπεριληφθεί και η διετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην υπό διερεύνηση περίοδο. «Μπορούν να κάνουν όση φασαρία θέλουν, αλλά για τα πεπραγμένα τους θα ελεγχθούν», έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο insider.gr, καταδεικνύοντας τις προθέσεις του γαλάζιου επιτελείου. Μάλιστα, κεντρική εκτίμηση επιτελών και βουλευτών της ΝΔ, είναι πως η κυβέρνηση ανοίγει τη βεντάλια τέτοιων υποθέσεων ως κίνηση αντιπερισπασμού στα βαριά μέτρα, τα οποία έρχονται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Με ενδιαφέρον αναμένεται ακόμα και η στάση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να εκφέρουν επιφυλάξεις για παραμέτρους της πρότασης της ΝΔ, κυρίως σε ό,τι αφορά ευθύνες δικών της υπουργών. Βέβαια, κοινή συνισταμένη των μικρότερων κομμάτων της Βουλής είναι πως η διερεύνηση για τα ζητήματα της Υγείας πρέπει να είναι πιο συνολική και άρα να περιλαμβάνει και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές, αν θα επιλέξουν να αθροιστούν οι ψήφοι τους με αυτές της ΝΔ για την πρότασή της.