Η δημοσιοποίηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία προκάλεσαν αίσθημα ικανοποίησης στην κυβέρνηση, ενώ παράλληλα από το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδουν να αποφύγουν την... παγίδα που αναδεικνύεται από την έκθεση για το πλεόνασμα του 2018 και εν γένει για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία, τονίζοντας πως δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα το 2018.
Από το κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν πως το ΔΝΤ διαψεύστηκε εμφατικά για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016, μιας και η εκτίμηση του ήταν για πλεόνασμα της τάξης του 0,1% έναντι στόχου 0,5%, ενώ τώρα το Ταμείο παραδέχεται πλεόνασμα ύψους 3,3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου επτά φορές μεγαλύτερο του στόχου. Αυτή η παραδοχή του Ταμείου προκάλεσε ευφορία στο κυβερνητικό επιτελείο, ενώ, οι αναφορές αξιωματούχων του Ταμείου πως το περυσινό πλεόνασμα βασίστηκε εν μέρει «μη μόνιμα» μέτρα, προκάλεσαν...απορίες στο κυβερνητικό επιτελείο. «Σαν ποια;», διερωτήθηκε δημοσίως ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ενώ κυβερνητικές τόνιζαν πως οι τεθέντες στόχοι όχι απλά καλύφθηκαν, αλλά υπερκαλύφθηκαν.
Η απάντηση για το κενό του 2018
Όσο για τη συνέχεια, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα διαψευστούν εκ νέου. Για το 2017, το Ταμείο προβλέπει πλεόνασμα 1,8% έναντι στόχου 1,5%, ενώ τα δύσκολα αρχίζουν από το 2018, οπότε το Ταμείο προβλέπει πλεόνασμα ύψους 2%. Ουσιαστικά, το Ταμείο έχει τροποποιήσει ελαφρώς τις προβλέψεις του, σε σχέση με αυτές του Οκτωβρίου του 2016, υπό την επίδραση του πλεονάσματος του 2016, θεωρώντας όμως πως τα μέτρα που οδήγησαν στην υπερκάλυψη του στόχου πέρυσι δεν είναι «παραμετρικά» και άρα μακράς διάρκειας.
Ως προς αυτές τις αιτιάσεις, η κυβέρνηση αντιτείνει δύο στοιχεία. Αφενός, τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις των Ευρωπαίων, οι οποίες ταυτίζονται με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης. Αφετέρου, όπως έχει εξηγήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, το Μαξίμου θεωρεί πως εφόσον το 2016 επιτυγχάνεται στόχος πλεονάσματος π.χ. 3,5%, τότε, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές μεταβολές σε θεμελιώδεις οικονομικές παραμέτρους, το δημοσιονομικό αυτό μέγεθος λειτουργεί ως «βάση», επί της οποίας η κυβέρνηση «χτίζει» με την ανάπτυξη της οικονομίας. Με βάση αυτό το θεώρημα, συνεπώς, από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως εκ νέου οι προβλέψεις του Ταμείου θα διαψευστούν στην πράξη και πως δεν θα χρειαστούν ούτε μέτρα το 2018, ούτε να έρθει πιο μπροστά, το 2019 δηλαδή, η μείωση του αφορολόγητου. Αλλωστε, για το 2018, από το Μαξίμου θυμίζουν πως υπάρχει ο «κόφτης», σε περίπτωση απόκλισης.
Κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, σημείωναν, ως προς το αν είναι πιθανό το Ταμείο να επαναφέρει την απαίτηση για μείωση του αφορολόγητου από το 2019, πως επί του ζητήματος αυτό υπάρχει μια σαφής προσυμφωνία στη Μάλτα, μέρος της οποίας ήταν και το ΔΝΤ. Όλων τούτων δοθέντων, από το Μέγαρο Μαξίμου μένουν περισσότερο στην αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου για το 2016, τονίζοντας παράλληλα πως είναι η νιοστή φορά που το ΔΝΤ κάνει εκτιμήσεις που διαψεύδονται στην πράξη.
Αισιοδοξία για το χρέος
Τέλος, από σήμερα το βράδυ θα βρίσκεται το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσινγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Καίτοι το ελληνικό ζήτημα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι εκεί μπορεί να επιτευχθεί το μεγάλο βήμα συμβιβασμού των θέσεων Βερολίνου και Ουάσινγκτον, ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν σημειώσει και τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στους Financial Times ότι οι ΗΠΑ δεν εμποδίζουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι ευελπιστούν σε λύση σύντομα.
Να σημειωθεί πως, κατά τις πληροφορίες του insider.gr, η βασική εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως μια λύση για το θέμα του χρέους είναι στα σκαριά και μπορεί να «κλειδώσει», έστω ατύπως, αυτές τις ημέρες. Άλλωστε, το Μαξίμου έχει αναγάγει το χρέος σε κεντρικό ζήτημα, λόγω της κυβερνητικής επιθυμίας για ένταξη στο QE και έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα.
Τέλος, αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο, αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement, στη βάση της συμφωνίας της Μάλτας.