Τα τελευταία βήματα για το Staff Level Agreement εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου πως θα διανυθούν αυτή την εβδομάδα, μετά και την έλευση των θεσμών στην Αθήνα.
Και αυτό, γιατί ήδη έχει γίνει μια προεργασία και κατά τις προηγούμενες μέρες στην Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να είναι ήδη κοινωνός μιας πρώτης μορφής του περίφημου SLA.
Άλλωστε, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές του insider.gr, κοινή είναι η πλέον η διαπίστωση Βερολίνου-Βρυξελλών, αλλά και Ουάσιγκτον, πως η τεχνική συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, ώστε να αρθεί η αχλή της αβεβαιότητας που πλανάται πάνω από την Αθήνα.
Κάπως έτσι και ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου αναλύουν ακόμα τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, ετοιμάζονται να μπουν εκ νέου στη μάχη της διαπραγμάτευσης. Επί της ουσίας, η διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον κ. Τσακαλώτο, θα βρίσκεται διαρκώς στο Χίλτον και θα έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το πρωθυπουργικό επιτελείο, ώστε να διαμορφωθεί ο καμβάς της τεχνικής συμφωνίας και να έρθουν στη συνέχεια τα μέτρα προς ψήφιση, πριν από το Eurogroup.
Με βάση τις πληροφορίες του insider.gr από κυβερνητικές πηγές, υπάρχει η εκτίμηση πως η τεχνική συμφωνία μπορεί να είναι και θέμα ολίγων ημερών, έως το τέλος της εβδομάδας επί παραδείγματι, μιας και, κατά συγκλίνουσες πληροφορίες, τα μεγαλύτερα ζητήματα έχουν ρυθμιστεί και απλά πρέπει να διαμορφωθεί το κοινό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο διαμορφώνεται από τα διαφορετικά drafts Ελλάδας και θεσμών.
Εφόσον συμφωνία υπάρχει ως την Πρωτομαγιά, τότε εκτιμάται πως θα χρειαστούν μερικές μέρες, ώστε να ετοιμαστούν τα νομοσχέδια, τα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος και να έχουν ψηφιστεί έως τις 10-12 Μαΐου. Έτσι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το Eurogroup της 22ας Μαΐου μπορεί να κυρώσει το SLA και να αποφασίσει εκταμίευση για τη χώρα μας, έστω και αν υπάρχει ο αστερίσκος της συμμετοχής του ΔΝΤ.
Αυτό, άλλωστε, είναι και το βασικό αγκάθι, το οποίο γνωρίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο, μιας και επηρεάζει τις συζητήσεις για τη συνολική συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει σε αυτές με όπλο και το «υπέρ-πλεόνασμα» του 2016, μιας και από το κυβερνητικό επιτελείο έχουν εξηγήσει πως θεωρούν αυτό το πλεόνασμα βάση και για την επόμενη χρονιά, εφόσον δεν μεταβληθούν ουσιαστικά κρίσιμες παράμετροι της οικονομίας και εφόσον παράλληλα η οικονομία έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή, βέβαια, η εκτίμηση έρχεται σε αντίθεση με τις πιο συντηρητικές προβολές του ΔΝΤ, από την κυβέρνηση όμως εκ νέου υποστηρίζουν πως το Ταμείο θα διαψευστεί και στις μελλοντικές του προβλέψεις.
Επειδή όμως η πολιτική χρεία της παρουσίας του Ταμείου είναι αναπόδραστη, στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι ακόμα και για ένα εναλλακτικό σενάριο: να ψηφιστούν τα μέτρα, δηλαδή, τώρα και για τη συνολική συμφωνία να απαιτηθούν ορισμένες επιπλέον εβδομάδες, πέρα από τις 22 Μαΐου. Άλλωστε, ακόμα οι θέσεις Βερολίνου και ΔΝΤ για το χρέος και τα πλεονάσματα δεν είναι ακόμα εναρμονισμένες και θα απαιτηθούν περαιτέρω διαβουλεύσεις, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος. Πάντως, όπως διαβεβαιώνουν γνωρίζουσες κυβερνητικές πηγές, το Μαξίμου δεν θα περιμένει εσαεί, μιας και στην κυβέρνηση αγωνιούν, έστω και για λίγο, για την πρόσδεση στο άρμα του QE της ΕΚΤ που μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο για την ομαλή διαδικασία εξόδου της χώρας στις αγορές τους επόμενους μήνες.