Ξεκάθαρος πως το πακέτο μέτρων και αντίμετρων θα εφαρμοστεί μόνο, εφόσον προηγουμένως έχει υπάρξει λύση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εμφανίστηκε στη συνέντευξή του στον Ant1 το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη βασική εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου όμως να είναι πως, εν τέλει, θα βρεθεί η χρυσή τομή για το ζήτημα, έστω και αν χρειαστεί να υπερβούμε κατά τι το χρονικό ορόσημο της 22ας Μαΐου.
Διότι, μπορεί ο πρωθυπουργός να εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η συνολική συμφωνία-άρα και η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος-μπορεί να κλείσει έως και τις 22 Μαΐου, όμως η διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για τον τρόπο παρέμβασης στο ελληνικό χρέος δημιουργεί προβληματισμό και την αίσθηση πως η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης ως προς αυτό το σκέλος είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Άλλωστε, για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η λύση για το χρέος είναι πρωτεύουσας σημασίας, μιας και συνδέεται άρρηκτα με το QE, το οποίο με τη σειρά του έχει να κάνει με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές και άρα, σταδιακά, έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία. «Για εμάς η ευθύνη είναι να βγει η χώρα από την περιπέτεια. Όταν πετυχαίνουμε τους στόχους και μειώνουμε την ανεργία, τότε δεν θα έχουμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Τα μέτρα είναι εξιτήριο από το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Βέβαια, για το ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως τα μέτρα που θα άπτονται του Staff Level Agreement θα ψηφιστούν στη Βουλή, χωρίς να υπάρχει η περιγραφή της λύσης για το χρέος, προκειμένου να λειτουργήσουν ως βάση για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το μέτωπο. Όσο για το πώς θα καταφέρει να περάσει από την Κ.Ο. το πακέτο χωρίς σαφή δέσμευση για το χρέος; Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη περιέγραφαν στο insider.gr πως η πρωθυπουργική δέσμευση για το ανωτέρω χρονοδιάγραμμα, αλλά και η διάχυτη αίσθηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πως «κάτι θα γίνει για το χρέος», θα λειτουργήσουν κατευναστικά για τυχόν διαφωνίες και έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την κυβερνητική πλειοψηφία.
Παράλληλα, κεντρικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο επικαλέστηκε και ο πρωθυπουργός, είναι η διάψευση των προβλέψεων του ΔΝΤ, αλλά και επίσης η διάψευση των σχεδίων-που χρέωσε στο Ταμείο και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών-για να πέσει η κυβέρνηση. Το ζήτημα του υπερπλεονάσματος, άλλωστε, είναι και βασικό όπλο της κυβέρνησης για την τάχιστη ολοκλήρωση του Staff Level Agreement, με κυβερνητικούς επιτελείς να εκτιμούν πως είτε το Σαββατοκύριακο, είτε αμέσως μετά την Πρωτομαγιά θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία «πηγαίνει καλά».
Άλλωστε, ισχυρό αντίβαρο για τους βουλευτές είναι και η ανάδειξη σκανδαλωδών υποθέσεων. Κάπως έτσι, σήμερα στη Βουλή θα σηκωθεί και η αυλαία για την εξεταστική για την υγεία με την εκλογή του προεδρείου της, ενώ από βδομάδα θα αποκρυσταλλωθεί και ο προγραμματισμός της και η κατάρτιση της λίστας των προσώπων που θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες. Κατά τις πληροφορίες του insider.gr, η πρώτη θεματική ενότητα που θα τεθεί επί τάπητος θα είναι η υπόθεση της Novartis. Πάντως, στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στον Ant1, αναφερόμενος βέβαια στο πλεόνασμα, μιας και τόνισε πως «πιάσαμε τους στόχους γιατί ενεργοποιήθηκαν «κόφτες» στις μίζες, τις ρεμούλες και τις σπατάλες».