Η αλήθεια είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου αλλιώς περίμενε την περίοδο μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αλλιώς ήρθαν τα πράγματα: από εκεί που στο επιτελείο του πρωθυπουργού σχεδιάζαν το πώς θα κυριαρχήσει, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο η επιστροφή στην κανονικότητα, το κυβερνητικό επιτελείο βρέθηκε σε θέση άμυνας, να προσπαθεί να διαχειριστεί την επίθεση από την αντιπολίτευση, αλλά και μερίδα των ΜΜΕ, αναφορικά με την υπόθεση Καμμένου-Γιαννουσάκη.
Με αυτά και με αυτά, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν διέξοδο από τη σκανδαλαλογία, γιατί, η διαχείριση της προαναφερθείσας υπόθεσης σε καμία περίπτωση δεν προσθέτει πόντους στο κυβερνητικό αφήγημα, ενώ παράλληλα το μήνυμα περί επιστροφής στη σταθερότητα «θολώνει» όσο δεν εμπεδώνεται από την κοινωνία.
Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, το κυβερνητικό επιτελείο έκανε προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα, διαμορφώνοντας μια νέα γραμμή άμυνας, με αναφορές στην προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει αντιπερισπασμό λόγω της καλής πορείας των στοιχείων της οικονομίας. Σε αυτή τη γραμμή η κυβέρνηση θα επιμείνει με μεγαλύτερη ένταση και έως τη συζήτηση επί της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που έχει καταθέσει η ΝΔ για την υπόθεση και η οποία τοποθετείται από κοινοβουλευτικές πηγές εντός των επόμενων δέκα ημερών. Bέβαια, το Μαξίμου δεν θα μείνει μόνο στο θετικό αφήγημα περί των δεικτών της οικονομίας, αλλά θα περάσει και στην αντεπίθεση, με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι η…πρεμούρα της ΝΔ με την υπόθεση έρχεται να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός και για όσα ακούγονται αυτή την περίοδο στην Εξεταστική για την Υγεία, αλλά και για τα θαλασσοδάνεια και, αν χρειαστεί, τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και ο πρωθυπουργός θα μιλήσουν με ονόματα.
Πλην όμως, όπως διαπιστώνουν πολύπειρα πολιτικά στελέχη, τόσο εντός όσο και εκτός κυβέρνησης, με τα οποία το Insider.gr συνομίλησε το Σαββατοκύριακο, για να αλλάξει τη συζήτηση η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κάτι τολμηρό, ώστε να ξαναφέρει την ατζέντα στα μέτρα της. Κάπως έτσι, πολλοί βλέπουν την έξοδο στις αγορές ως το ενδεχόμενο gamechanger που θα αλλάξει τους όρους της δημόσιας συζήτησης. Παρ’ όλα αυτά και ως προς το timing της εξόδου στις αγορές υπάρχουν διλήμματα και γι’ αυτό κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να διαψεύσουν τις πληροφορίες που μεταδίδονταν περί δοκιμαστικής εξόδου με διετή ομόλογα αυτή την εβδομάδα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι τυχόν επιτυχής έξοδος στις αγορές σε αυτή τη θετική, κατά την ανάγνωσή τους συγκυρία, μπορεί να αποτελέσει καύσιμο για την κυβερνητική μηχανή, ελλοχεύει όμως και ο κίνδυνος η υπόθεση να μην εξελιχθεί κατά το δοκούν. Συνεπώς, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τα βήματά τους και επιθυμούν, όταν γίνει η εν λόγω έξοδος στις αγορές-που φυσικά δεν θα προαναγγελθεί-να γίνει με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Γι’ αυτό το λόγο, όλοι οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί επιτελείς, ο ΟΔΔΗΧ, αλλά και η Rothchild που είναι σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου για ζητήματα χρέους εργάζονται μεθοδικά, προκειμένου η εν λόγω έξοδος να μην αποδειχθεί απλά μια επικοινωνιακή φούσκα, η οποία θα εκπυρσοκροτήσει για την κυβέρνηση. Τον τόνο έδωσε, άλλωστε, και ένα κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στενά στις διεργασίας για την προετοιμασία της εξόδου, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις» το Σάββατο υπογράμμισε: «πιστεύω ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2017 μπορεί να γίνει, αρκεί να προετοιμαστεί προσεκτικά. Στόχος δεν είναι η επικοινωνιακή εκμετάλλευση μιας επιτυχημένης έκδοσης ομολόγου, αλλά η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν τη σταθερή και διαρκή επαναχρηματοδότηση του χρέους από τις αγορές, με όρους βιώσιμους και συμφέροντες για την πορεία της οικονομίας».