Ακόμα και στην ομιλία του πρωθυπουργου στην Κοζάνη, στο πρώτο από τα δεκατρία προγραμματισμένα περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η αίσθηση περί του θετικού momentum για την ελληνική οικονομία ήταν διάχυτη.
«Πριν λίγες μόλις ώρες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μπήκε το 2009, λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1% του ΑΕΠ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018. Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Και το σημαντικότερο», είπε ο πρωθυπουργός είναι «ότι δε ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος». Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση προς τη ΝΔ κάνοντας λόγο για καταστροφολογία. «Εμείς, λοιπόν, αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκαλιά για την ελληνική οικονομία», σημείωσε ο πρωθυπουργός
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου για το ίδιο ζήτημα το απόγευμα της Τετάρτης. «Σε πείσμα των καταστροφολόγων της ΝΔ καθώς και μερίδας του Τύπου, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει με σταθερά βήματα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που χάθηκε από τις επιλογές που έφεραν τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης το 2010 και ανακτά το χαμένος έδαφος της πενταετίας 2010 – 2015. Η κυβέρνηση συνεχίζει με προσήλωση την πορεία για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018», σημειωνόταν σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.
Ομολογουμένως, το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός επενδύουν πολλά, προκειμένου να αλλαξουν και την ατζέντα, αλλά και να δημιουργήσουν δυναμική για το επόμενο διάστημα, στο αφήγημα περί επιστροφής της σταθερότητας και της κανονικότητας. Τα περιφερειακά συνέδρια την παραγωγική ανασυγκρότηση εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο επιδίωξης, ενός το μήνυμα περί αλλαγής σελίδας θα δώσει αύριο ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τριμερούς Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, πριν την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ. Άλλωστε, στο Μαξίμου είναι σε αναμονή ορισμένων ακόμα εξελίξεων, προκειμένου να δρομολογήσουν την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ίσως και έως το τέλος του μήνα, κατά τις πληροφορίες του Insider.gr.