Πρώτης τάξεως δώρο στην κυβέρνηση αποτέλεσε η αναπάντεχη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης όχι μόνο αναβάθμισε την Ελλάδα σε «Β-» από «CCC» αλλά και ταυτόχρονα εκτίμησε ότι η χώρα έχει πλέον θετικές προοπτικές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε καλύτερη αξιολόγηση από τη Fitch Ratings ήταν τον Ιανουάριο του 2015 (Β με αρνητικές προοπτικές) ενώ το Μάρτιο του 2015 η αξιολόγηση της Ελλάδας είχε υποβαθμιστεί σε CCC.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Fitch Ratings μεταξύ άλλων τονίζει πως οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα δώσει στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους το 2018.
Επιπλέον αναφέρει ότι το πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει πιο σταθερό και το ρίσκο ανατροπής των πολιτικών του προγράμματος από κάποια μελλοντική κυβέρνηση είναι περιορισμένο.
Πρόκειται με άλλα λόγια για μια πρώτης τάξεως «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.
Και αυτό γιατί, πλέον ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του εν όψει της κρίσιμης ομιλίας στη ΔΕΘ, όπου θα κληθεί να αναπτύξει τη στρατηγική του μετά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Ουσιαστικά, η απρόσμενη αυτή αναβάθμιση, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, του επιτρέπει να φέρει στο τραπέζι το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα.
Παράλληλα, ο θετικός αιφνιδιασμός επιτρέπει στην κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, φεύγοντας από το μέτωπο των πυρκαγιών, στο οποίο έχει υποστεί σφοδρότατη κριτική και μεταφέροντας την κουβέντα στα θέματα της οικονομίας.
Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή συμπίπτει χρονικά και με την επίσκεψη Μακρόν, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται στην Ελλάδα στις 7 Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι θα δώσει θετικό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Τέλος, η αναβάθμιση αποτελεί σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για την ελληνική πλευρά και εν όψει της κρίσιμης τρίτης αξιολόγησης. Το οικονομικό επιτελείο (όποιο και αν είναι αυτό) αναμένεται να αξιοποιήσει τις θετικές εκτιμήσεις της Fitch Ratings προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της.
Πλέον, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, μένει να αποδειχθεί αν η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να αξιοποιήσει τη θετική αυτή εξέλιξη.
Την νέα θετική αυτή προοπτική της οικονομίας μετά την αναβάθμιση το οίκου Fitch αλλά και των οίκων Standard's & Poor's και Moody's που είχαν προηγηθεί στέκεται και το υπουργείο οικονομικών στην ανακοίνωσή του.
Όπως σημειώνει η θετική αυτή έκβαση «αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια, ενώ και το γεγονός ότι θα υπάρξουν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα διευκολύνει την πρόσβαση της Eλλάδας στις αγορές».
Τέλος σημειώνει πως «η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σταθερό βηματισμό και στόχο την δίκαιη ανάπτυξη, ώστε ο κόσμος της εργασίας, ο οποίος έφερε το κύριο βάρος της κρίσης, να είναι συμμέτοχος στα οφέλη της ανάπτυξης».
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δηλώσεις οικονομικών αναλυτών και στελεχών από τον χρηματοπιστωτικό τομέα που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, η πιστή εφαρμογή όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα και ιδιαίτερα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τους προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου έχει πλέον ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα: Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την έξοδο στις αγορές και τη σταδιακή αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης που εάν συνεχιστούν, η χώρα θα οδηγηθεί στα επίπεδα πριν από την κρίση.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ που σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι η Ελλάδα μετά από μια μακρά περίοδο προσαρμογής έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνηθέντων με αποτέλεσμα ο κίνδυνος του Grexit να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν τεθεί οι βάσεις για μια βιώσιμη και σταθερή αναπτυξιακή πορεία.
Την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζουν και τραπεζικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο είναι έτοιμο -διαθέτοντας την ρευστότητα που απαιτείται- να προβεί σε χρηματοδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.