Τέσσερα πράγματα που πρέπει να κρατήσουμε από την επίσκεψη Μακρόν

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέσσερα πράγματα που πρέπει να κρατήσουμε από την επίσκεψη Μακρόν

Πλούσια σε συμβολισμούς ήταν η διήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας. Επιπλέον ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε να στείλει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες: Από το εσωτερικό της χώρας του έως και την Γερμανία.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης μένουν να φάνουν στο άμεσο μέλλον, ωστόσο μέχρι τότε μια σειρά συμπερασμάτων μπορεί να βγει απ’ αυτή:

Η επίσκεψη είχε βασικά οικονομικό χαρακτήρα

Το ότι τον Εμανουέλ Μακρόν τον συνόδευαν εκπρόσωποι της γαλλικής επιχειρηματικής ελίτ, μόνο τυχαίο δεν είναι. Η Ελλάδα με το εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της, την χτυπημένη από την κρίση οικονομία της, και βέβαια το φθηνό εργατικό της κόστος μπορεί υπό προϋποθέσεις να προσφέρει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Και η αλήθεια είναι ότι οι Γάλλοι έχουν μείνει γενικά εκτός από το μέχρι στιγμής μοίρασμα της «πίτας» σε αντίθεση με τους Γερμανούς και τους Κινέζους. Ενέργεια, Υποδομές (κατασκευές) και χρηματοοικονομικά είναι προνομιακοί τομείς για τους Γάλλους επιχειρηματίες. Εξάλλου οι γαλλικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί γνωρίζουν πολύ καλά την χώρα μας και την ελληνική οικονομία και θέλουν να δραστηριοποιηθούν και πάλι εδώ, έστω και αν οι περισσότερες πρόσφατες γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα έληξαν τελικά άδοξα. Το μήνυμα του Μακρόν ήταν ξεκάθαρο σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ», τόνισε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Μακρόν ήθελε να μιλήσει στην Ελλάδα για την Ευρώπη

Η πορεία της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική για την Γαλλία, για τους Γάλλους πολίτες και βέβαια για την πολιτική ζωή του Μακρόν, ειδικά αν ληφθεί υπόψη πως ουσιαστικά η νίκη του στις προεδρικές εκλογές ήταν νίκη ενάντια στον ευρωσκεπτικισμό όπως τον εξέφραζε η Μαρίν Λεπέν. Ο Εμάνουελ Μακρόν γνωρίζει πολύ καλά πως αν η Ευρώπη δεν αλλάξει ρότα τότε δεν η νίκη του αυτή μπορεί να είναι απλά προσωρινή. Ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε να μιλήσει για το όραμα του για την Ευρώπη, λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές, από την χώρα που πρωταγωνίστησε σε δύο από τις πιο σημαντικές κρίσεις που έχει βιώσει η ΕΕ στην ιστορία της(την οικονομική και την προσφυγική), και με φόντο την Ακρόπολη. Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι δεν θέλει να επαναλάβει το λάθος του προκάτοχου του που φάνηκε «λίγος» απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ. Αντίθετα θέλει να συνομιλήσει ως ίσος με αυτήν και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς προχωράμε στο 2018 που θα είναι χρονιά-σταθμός για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Γαλλία παραμένει «χώρα- σύμμαχος» της Ελλάδας, υπό προϋποθέσεις

Η Γαλλία παραδοσιακά ήταν πιο «φιλική» στην Ελλάδα από την Γερμανία και ο φάνηκε ότι ο Μακρόν θέλει να συνεχίσει αυτή την παράδοση, η οποία βέβαια συμφέρει και την χώρα του. Υπό αυτό το πλαίσιο οι συγκυρίες για την Ελλάδα είναι ευνοϊκές. Πέρα από το θέμα της οικονομίας, όπου η Γαλλία είναι πολύ λιγότερο υπέρ της σκληρής γραμμής λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλουν οι Γερμανοί, μπορεί να συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές και κατά συνέπεια τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως για παράδειγμα το προσφυγικό αλλά και το θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου όπου μεταξύ άλλων επιχειρεί η γαλλική Total. Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη που προσφέρει ο Μακρόν δεν έρχεται χωρίς δεσμεύσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην προβάλει νέους όρους στο πρόγραμμα και ζήτησε από το Eurogroup να λάβει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ζήτησε, βέβαια, και από την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Τσίπρας θέλει να εκμεταλλευτεί το «φαινόμενο Μακρόν»

Πέρα από το σχετικά νεαρό της ηλικίας δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που να ενώνουν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Εμανουελ Μακρόν. Στην πολιτική του χωρίζει χάσμα, το οποίο φαίνεται και από τις εργατικές μεταρρυθμίσεις που θέλει να περάσει ο Γάλλος πρόεδρος στην χώρα του συναντώντας μεγάλες αντιστάσεις. Πρόκειται για μέτρα που θα εύρισκαν κάθετα αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος να εκμεταλλευτεί τον «αέρα αλλαγής» που θέλει να φέρει στην Ευρώπη ο Μανουέλ Μακρόν, έστω και αν αυτός ο αέρας δεν έχει καμία σχέση με την αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή που ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Οι θέσεις που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος βολεύουν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα ειδικά στην συνεχιζόμενη «κόντρα» της με την αυστηρή Γερμανία. Ο Τσίπρας με κάθε ευκαιρία «σιγόνταρε» τον Μακρόν, ειδικά σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider