Βγήκαν... μαχαίρια για την Eldorado

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγήκαν... μαχαίρια για την Eldorado

Μόλις δύο ημέρες μετά από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ που είχε ως κεντρικό αφήγημα την αλλαγή του Grexit σε Grinvest και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, η Eldorado Gold με την ανακοίνωση της περί αναστολής των επενδύσεων της στην Ελλάδα προκαλεί έναν μικρό πολιτικό σεισμό με δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Η αγορά εκτιμά ότι η επιλογή του χρόνου που η Eldorado Gold αποφάσισε να στείλει το «τελεσίγραφό» της προς την κυβέρνηση δεν είναι τυχαία. Όπως τυχαίο δεν θεωρείται και το γεγονός πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδική μεταλλευτικής εταιρείας Τζορτζ Μπερνς κατά την εισαγωγική του ομιλία στην σημερινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε μια δήλωση του πρωθυπουργού περί κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την προσέλκυση επενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μπερνς κατάφερε να φέρει στο πολιτικό προσκήνιο το θέμα της αδειοδότησης των μεταλλείων της Χαλκιδικής.

Η ανακοίνωση της Eldorado Gold προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» οδηγούνται στην ανεργία. Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματα: «Πριν αλέκτωρ λαλήσει… μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης», δήλωσε η κυρία Γεννηματά καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση έστω και την «ύστατη στιγμή να αλλάξει ρότα».

«Οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν. Ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική», δήλωσε από μεριάς του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Και πρόσθεσε: «Τα ατέλειωτα πήγαινε-έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα. Εάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά που περιμένει να υπάρξουν επενδύσεις για να βρει δουλειά».

«Σκληρή» απάντηση από Σταθάκη

Ο Γιώργος Σταθάκης ως υπουργός αρμόδιος για το θέμα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Ωστόσο, ο ίδιος προχώρησε σε μια σκληρή δήλωση χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές γεγονός» την κίνηση της εταιρίας να καταγγείλει και να κρίνει «πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι η εταιρία «δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ακόμη ότι η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει «πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους. Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων».

Για το θέμα ρωτήθηκε και τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος από την θέση του υπουργού Περιβάλλοντος που κατείχε πριν από τον κ. Σταθάκη, δεν είχε κρατήσει και την πιο… φιλική στάση στην επένδυση αν και χαρακτήρισε στρεβλή την εικόνα ότι είχαν σταματήσει οι εργασίες και ότι μπλόκαρε η επένδυση εξαιτίας των δικών του ενεργειών ως υπουργού Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα με την επένδυση δεν ξεκίνησαν με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Alpha ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης εν όψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο», κάνοντας μάλιστα λόγο για αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider