Το θεματικό προσυνέδριο της ΝΔ στη Νίκαια με αντικείμενο την εργασία και τους ανέργους ήταν, αν μη τι άλλο, κάτι πρωτότυπο: μέχρι πρότινος, οι κομματικές συνδιασκέψεις ήταν αντικείμενο μετάδοσης μηνυμάτων από την αρχηγό του κόμματος. Εν προκειμένω, όμως, στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν επενδύσει στο να κάνουν «κάτι διαφορετικό», όπως το έθετε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης σε μια σύντομη συζήτηση με το Insider.gr.
Ουσιαστικά, το πρώτο προσυνέδριο της ΝΔ ήταν τροχιοδεικτικό, μιας και θα ακολουθήσουν άλλα έξι με παρόμοια δομή και διαδικασία, ως το συνέδριο θέσεων στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, έλαβαν χώρα τρία διαφορετικά πάνελ, το καθένα με τρεις καλεσμένους, οι οποίοι ανέλυσαν διεξοδικά το θέμα που κλήθηκαν να παρουσιάσουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τα δύο από τα τρία: στο τέλος του πρώτου πάνελ έκανε ορισμένες παρατηρήσεις και ένα ερώτημα, ενώ έκλεισε και τη διαδικασία, κάνοντας μια σύντομη ομιλία μετά το πέρας και του τρίτου θεματικού κύκλου συζήτησης.
Η αλήθεια είναι πως η ΝΔ κινείται στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας πολιτικής πλατφόρμας που θα εκτείνεται πέρα από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Σε αυτή τη διαδικασία, η περαιτέρω κωδικοποίηση των θέσεων της ΝΔ είναι κρίσιμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φαίνεται πως το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ πιστεύει πολύ στην προσυνεδριακή διαδικασία, ώστε να αναδειχθούν οι θέσεις του κόμματος, ιδίως σε ό,τι αφορά την οικονομία, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας. Και είναι σαφές πως με τη ρητορική του, ο πρόεδρος της ΝΔ απευθύνεται «στη σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που είναι απογοητευμένη με τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος».
«Το ερώτημα είναι αν θέλουμε κρατικίστικη πολιτική επιδομάτων ή αν θέλουμε στήριξη της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, το απόγευμα της Κυριακής στη Νίκαια, απαντώντας πως στόχος της ΝΔ είναι το δεύτερο. Ο κ. Μητσοτακης παράλληλα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στις επιχειρήσεις, στην απλοποίηση του κανονιστικού και αδειοδοτικού περιβάλλοντος, αλλά και στην πολιτική των υπεραποσβέσεων. «Όποιος θα θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, θα ξέρει ότι έχει απέναντί του ένα κράτος φιλικό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσεθεσε ότι αυτή η θέση είναι στον πυρήνα του προγράμματος της ΝΔ. «ΝΔ ίσον νέες δουλειές. Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Αυτή είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, αναφέρθηκε ακόμα και στην ανάγκη κατάρτισης των εργαζομένων και της δια βίου μάθησης. «Είναι τραγωδία το 40% των νέων αποφοίτων μας να καταδικάζονται σε ανεργία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη ισχυρότερης διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, φέρνοντας το παράδειγμα της σημασίας της τεχνικής εκπαίδευσης στη Γερμανία, στην κατεύθυνση της άμεσης σύνδεσης με την αγορά εργασίας.
Ακόμα, στο εργασιακό μέτωπο ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε, όπως ακούστηκε και στο τρίτο θεματικό, η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των συλλογικών, μιας και θα πρέπει οι εργαζόμενοι της επιχείρησης να έχουν τη δυνατότητα της απευθείας διαπραγμάτευσης με την εταιρεία, σε περίπτωση που η κατάσταση είναι προβληματική. Πλην όμως, ο κ. Μητσοτάκης ήταν κάθετος με τις περιπτώσεις εκμετάλλευσης εργαζομένων. «Συναντώ συνέχεια ιστορίες εργαζομένων που γίνονται αντικείμενο εκμετάλευσης από τους εργοδότες τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «Είμαστε μαζί με την υγιή επιχειρηματικότητα. Αλλά επιχειρηματίες που χρεοκοπούν τις επιχειρήσεις τους, κάνουν βόλτες στο Αιγαίο, έχουν τα λεφτά τους στην Ελβετία και διεκδικούν και κούρεμα δανείων, θα μας βρουν απέναντι».
Φυσικά, προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, είναι η πολιτική αλλαγή. Μέχρι να συμβεί αυτό, όμως, η ΝΔ προετοιμάζει τη δική της ατζέντα, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, η οποία πηγαίνει πέρα από τον Αύγουστο του 2018.