Ο διεθνούς φήμης hedge fund manager Κάιλ Μπας έκανε μια ενδιαφέρουσα πολιτική ανάλυση για τις μέλλουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο κ. Μπας προέβλεψε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον επόμενο χρόνο και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ο γνωστός επενδυτής παρακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια την ελληνική υπόθεση, κατέχει μετοχές ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ ταυτόχρονα σχολιάζει και συχνά τα ελληνικά πράγματα. Συνεπώς, η ανάλυσή του έχει αυτόματα ενδιαφέρον, καθώς απηχεί μια άποψη που ακούγεται σε μεγάλο κομμάτι της αγοράς: ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει να μην εξαντλήσει τον πολιτικό της βίο, αλλά αντίθετα να προσφύγει σε κάλπες το φθινόπωρο του 2018, με τον αέρα της εξόδου από το Μνημόνιο. Μάλιστα, ο κ. Bass πήγε και ένα βήμα παρακάτω: προανήγγειλε ουσιαστικά νίκη της ΝΔ, κάνοντας λόγο για νέα κυβέρνηση που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στα πρώιμα σημάδια ανάπτυξης που παρατηρούνται σήμερα.
Για όσους θυμούνται, πάντως, πρόκειται για τον ίδιο κ. Bass, τον οποίο πηγές του Μαξίμου επικαλούνταν περίπου προ μηνός για το άρθρο του στο Bloomberg, το οποίο ήταν άκρως επικριτικό για τις πρακτικές του ΔΝΤ στην Ελλάδα και αναφερόταν και στις πρώτες ενδείξεις επιστροφής της ανάπτυξης στη χώρα. «Το ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα», ήταν τότε ο τίτλος του επίμαχου άρθρου και ο κ. Bass έγραφε ότι «η στάση του ΔΝΤ είναι παράλογη. Υποκινείται από το ίδιο του συμφέρον παρά από το τι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα. Το Ταμείο προσπάθησε ταυτόχρονα να μπλοκάρει την επάνοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές και επιχείρησε να υπονομεύσει τη νέα τραπεζική ένωση της Ευρώπης, απαιτώντας και άλλη ανακεφαλαιοποίηση».
Πέραν του εν λόγω παραδόξου, πάντως, ο κ. Bass αναδεικνύει έναν προβληματισμό που υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι της αγοράς, αλλά και στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Με λίγα λόγια και συνοπτικά, το σκεπτικό συμπυκνώνεται στο ότι η παρούσα κυβέρνηση εκπληρώνει μεν πιστά τα μνημονιακά προαπαιτούμενα, θα είναι δύσκολο όμως να διαχειριστεί την επόμενη μέρα, τυπικά εκτός Μνημονίου μεν, αλλά εντός αυστηρού πλαισίου επιτροπείας δε. Με αυτό το δεδομένο, οι εν λόγω παράγοντες «ποντάρουν» στην επόμενη κυβέρνηση, εκτιμώντας πως αυτή θα είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την άλλη, όμως, υπάρχει μια δημόσια ειπωθείσα «σύσταση»: αυτή του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι εκλογές να γίνουν το 2019. Η «σύσταση» αυτή εξόργισε, ομολογουμένως, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά στον πρόεδρο του Eurogroup ότι υπάρχουν συνταγματικές προβλέψεις για τα ζητήματα αυτά. Δεν είναι, όμως, μυστικό πλέον στην ελληνική πολιτική σκηνή ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναπτύξει προνομιακή σχέση με την Κομισιόν. Άλλωστε, η θετική στάση, όπως επί παραδείγματι του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, καταγράφεται διαρκώς, ενώ ο κ. Τσίπρας έχει απευθείας διαύλους επικοινωνίας με την Επιτροπή. Η εν λόγω εξέλιξη, πάντως, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τη ΝΔ, η οποία μπορεί δημοσίως να επιλέγει να μην ανακινήσει το θέμα, στο παρασκήνιο, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ενοχλημένος γι’ αυτές τις ουσιαστικά πολιτικές τοποθετήσεις. Και, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, αρχής γενομένης από την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ την ερχόμενη εβδομάδα και έως το τέλος Νοεμβρίου οπότε έχει ένα ευρωπαϊκό tour d’ horizon, ο πρόεδρος της ΝΔ προτίθεται να θέσει αυτά τα ζητήματα με έμφαση και ένταση.