Εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της αξιολόγησης θεωρείται η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα είναι και η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού επί εδάφους Ουάσινγκτον, μετά τη διήμερη παρουσία του στο Σικάγο.
Μια πρώτη προεργασία έκανε ήδη ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, ο οποίος συναντήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο με την κ. Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ, με αμφότερους να συμφωνούν, σύμφωνα με πηγές, στην ανάγκη να ολοκληρωθεί ταχύτατα, εως και την αρχή του 2018, η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτή άλλωστε είναι και η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου και αυτό το μήνυμα που θα κομίσει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρα στην κ. Λαγκάρντ.
Εν προκειμένω, στη συζήτηση υπάρχουν δύο κεντρικα ζητήματα: τα πλεονάσματα και το χρέος. Ως προς το τα πλεονάσματα, μόλις πριν από λίγες μέρες το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που εκτιμά ότι θα καταφέρει ακόμα και να υπερκαλύψει τον στόχο. Το βασικό επίδικο για την Ελλάδα, πάντως, είναι να διαπιστώσει ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα, όπως φέρεται να διαβεβαίωσε τον κ. Τσακαλώτο η κ. Λαγκάρντ, αλλά αντίθετα να επιμένει μόνο στην πίεση προς τους Ευρωπαίους για διόρθωση των προβλέψεών τους.
Φυσικά, επειδή αυτό θεωρείται το δύσκολο να γίνει από τη μεριά των Ευρωπαίων, παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία πρωθυπουργικών συνεργατών για τη στάση τους λόγω της ευρύτερης συζήτησης για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης, η κυβέρνηση θέλει να έχει σαφή εικόνα για τις κινήσεις του Ταμείου. Να σημειωθεί, πάντως, πως στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ήδη ότι το Ταμείο βρίσκεται σε τροχιά αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα, λόγω της ασυμβατότητας των προβλέψεων και των εκτιμήσεών του με τους Ευρωπαίους, ενώ αποφασιστικής σημασίας είναι και οι διεργασίες για μετασχηματισμό του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Μάλιστα, στην ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν με ενδιαφέρον ότι η κ. Κριστίν Λαγκάρντ ενδιαφέρεται να είναι επικεφαλής του νέου ευρωπαϊκού οργανισμού, όταν αυτός δρομολογηθεί και προσβλέπει στην πολιτική στήριξη και της Ελλάδας.
Το δεύτερο κεντρικό ζήτημα έχει να κάνει με το χρέος. Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα γίνει τον Ιούνιο, λίγο πριν την οριστική ολοκλήρωση του προγράμματος. Στο ΥΠΟΙΚ όμως εκτιμούν ότι ουσιώδης συζήτηση για το χρέος μπορεί να γίνει και τον Φεβρουάριο, όταν το Ταμείο θα κάνει τη δική του αξιολόγηση για την πορεία του προγράμματος και με πάγια την εκτίμησή του ότι το ελληνικό χρέος μεσομακροπρόθεσμα και με αυτούς του στόχους για πλεονάσματα εις το διηνεκές δεν είναι βιώσιμο. Εφόσον, συνεπώς, το Ταμείο πιέσει ουσιωδώς για να γίνει νωρίτερα η συζήτηση για το χρέος, τότε η ελληνική πλευρά θα είναι ικανοποιημένη. Μάλιστα και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ κ. Ντέιβιντ Μάλπας ενθάρρυνε τον κ. Τσακαλώτο στη μεταξύ τους συνάντηση να συνεχίσει να πιέζει για το χρέος, αν και η στάση του ΔΝΤ είναι αποφασιστικής σημασίας σε αυτή την κατεύθυνση.
Και, φυσικά, όπως έλεγε πολύπειρη πολιτική πηγή στο Insider.gr, είναι αποφασιστικής σημασίας το ότι ο κ. Τσίπρας θα δει την κ. Λαγκάρντ πριν τον κ. Τραμπ, μιας και θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη στάση του Ταμείου στο ελληνικό ζήτημα και θα μπορεί άρα να συζητήσει σε διαφορετικό πλαίσιο με τον Αμερικανό Πρόεδρο.