Δεν έχει πολλές φορές ένας ηγέτης κράτους κατά τη διάρκεια της θητείας του να εκπέμψει κεντρικά για τη στρατηγική του μηνύματα στο Rose Garden του Λευκού Οίκου, σε απευθείας μετάδοση σαπόμεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Συνεπώς, ήταν de facto θετικό για τον πρωθυπουργό το πλαίσιο που διαμορφώθηκε για τις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, επιτρέποντας να μεταδοθούν μηνύματα υψηλού συμβολισμού.
Η αλήθεια είναι πως από την κοινή συνέντευξη Τύπου Τραμπ-Τσίπρα η μεγάλη είδηση δεν βγήκε. Μια task force σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, μεταξύ του κ. Παπαδημητρίου και του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος ως επενδυτής γνωρίζει καλά τα ελληνικά πράγματα, προετοιμαζόταν σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο το προηγούμενο διάστημα και, αν μη τι άλλο, δεν αποτελεί αυτό που αμερικανοί λένε gamechanger-δεν αλλάζει, δηλαδή, άρδην τα δεδομένα. Πάντως, για τον Νοέμβριο προγραμματίζεται επίσκεψη Αμερικανών επιχειρηματιών στην Αθήνα, προκειμένου να επεξεργαστούν επενδυτικές ευκαιρίες. Φυσικά, όπως θα κατάλαβε και κάποιος με στοιχειώδεις πολιτικές γνώσεις, ο κ. Τραμπ είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα των βάσεων, αλλά και για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροπλάνων F-16. Και αυτό ήταν κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ θα απασχολήσει και τη σημερινή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικλ Πένς, ο οποίος ασχολείται και με τις λεπτομέρειες και όχι απλά με τη μεγάλη εικόνα.
Μάλιστα, στο ζήτημα των F-16 που ανέδειξε εύγλωττα ο κ. Τραμπ, παρενέβη και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μέσω twitter. «Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά», έγραψε στον λογαριασμό του ο υπουργός Άμυνας, απαντώντας ουσιαστικά σε σενάρια για κόστος αναβάθμισης περί τα 2,4 δις.
Από εκεί και πέρα, σαφής ήταν η διατύπωση του Αμερικανού Προέδρου για την αναγκαιότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Πλην όμως, η παρέμβασή του σε καμία περίπτωση δεν ήταν τόσο ευθεία όσο αυτή του Μπαράκ Ομπάμα, εν Αθήναις, έναν χρόνο πριν. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο το ότι ο κ. Ομπάμα ήταν σε τροχιά αποχώρησης, αλλά και γιατί, κατά τα φαινόμενα, ο κ. Τράμπ έμεινε προσηλωμένος στο κείμενό του και δεν ξέφυγε από αυτό σε θέματα που δεν εξυπηρετούσαν με κάποιον τρόπο το δικό του αφήγημα.
Παρά ταύτα, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία, με φόντο τον Λευκό Οίκο, να θέσει δημοσίως και στο πλευρό του Προέδρου των ΗΠΑ μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων: την έξοδο της χώρας από την κρίση, τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και τα εθνικά μας θέματα και θέματα περιφερειακής ισορροπίας. Μάλιστα, ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Τσίπρας υπερτόνισε ότι στο σημερινό σκηνικό, η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας στην περιοχή. «Η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας και είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ προσέθεσε ότι «η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων».
Ερωτώμενος, δε, για το αν θεωρεί την Τουρκία ακόμα δημοκρατία, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, καίτοι αναφέρθηκε στην παράνομη δραστηριότητά της στον ελληνικό εναέριο χώρο. Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, λέγοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσει τον ρόλο της. Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: «Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ», υπογράμμισε με νόημα.