Ταμείο κάνει πλέον η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση των υψηλών επαφών του πρωθυπουργού στο Σικάγο και στην Ουάσιγκτον, με κορωνίδα φυσικά τις συναντήσεις με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικλ Πενς και τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Αρχής γενομένης από το… τέλος, η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αντιπρόεδρο Πενς ήταν ουσιαστική, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές. Άλλωστε, ο κ. Πενς μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είναι αυτοί που παρακολουθούν επισταμένως τα ζητήματα των αμερικανικών διεθνών σχέσεων, ενώ έχει καλή εποπτεία και των ελληνικών θεμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα εθνικά θέματα, ενώ ο κ. Πένς έχει καλή εποπτεία και επί των ενεργειακών ζητημάτων που απασχολούν έντονα τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, στη συνάντηση με τον κ. Πένς, ο κ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να θέσει επί τάπητος τις τουρκικές παραβιάσεις, κομίζοντας στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο ένα non paper με τουρκικές παραβιάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ο κ. Πενς εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, με φόντο και τις εσωτερικές εξελίξεις στη γείτονα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εξέφρασε την πάγια θέση της, ότι δηλαδή στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν συνάδει με την τακτική των παραβιάσεων.
Τέλος, συζήτηση έγινε και για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον πρωθυπουργό να τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και τη στήριξη που δίνει η χώρα στην ενταξιακή πορεία των κρατών, ενώ συζήτηση έγινε και για την ΠΓΔΜ. Κατά τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε πως η γειτονική χώρα θα πρέπει να κάνει βήματα συνεννόησης ώστε να αρθεί το βέτο και να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Από εκεί και πέρα, πέραν των θετικών προοπτικών για τις επενδύσεις που το Μαξίμου διαβλέπει, τόσο λόγω της task force που ανακοινώθηκε σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας όσο και με γνώμονα τις επαφές που είχε με την αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα, ο κ. Τσίπρας, είναι δύσκολο να ειπωθεί πως έχουμε απτό αποτέλεσμα για κάποια μελλοντική επένδυση στην Αθήνα. Ίσως, όμως, ξεκαθαρίσουν περισσότερο τα πράγματα στην επιχειρηματική αποστολή που θα διοργανωθεί τον Νοέμβριο.
Καίρια, φυσικά, είναι η αναγνώριση του σημαντικού περιφερειακού ρόλου της χώρας μας, όπως προκύπτει και από τις επαφές του πρωθυπουργού, προεξαρχούσης αυτής με τον κ. Τραμπ. Φυσικά, αυτό περνά μέσα και από τα οπλικά συστήματα, με το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 ήδη να δρομολογείται, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται και η ανανέωση της αμερικανικής παρουσίας στη βάση της Σούδας, η οποία θεωρείται νευραλγικής σημασίας για τους νατοϊκούς σχεδιασμούς. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει την επαναβεβαίωση της κρίσιμης θέσης της χώρας μας ως νησίδας σταθερότητας σε μια ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή και, αν μη τι άλλο, η επιβεβαίωση της λειτουργικότητας του ελληνοαμερικανικού διαύλου επικοινωνίας είναι σημαντικη.
Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός, έχοντας στείλει τα μηνύματα που επεδίωκε και περιμένοντας τις μετέπειτα εξελίξεις στο ελληνοαμερικανικό μέτωπο, θα βρίσκεται από σήμερα στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής.