Από Ουάσιγκτον Αθήνα, με ενδιάμεση στάση στις Βρυξέλλες

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από Ουάσιγκτον Αθήνα, με ενδιάμεση στάση στις Βρυξέλλες

Σερί από την Ουάσιγκτον και την πολυήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ έφτασε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Η αλήθεια είναι πως το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, μιας και είχε να κάνει με το μεταναστευτικό, το Brexit, την επιβολή κυρώσεων στη Β. Κορέα, αλλά και την τροποποίηση του μηχανισμού λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. Τον τόνο, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, έδωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, τασσόμενη ανοικτά υπέρ της εκταμίευσης χρημάτων προς την Τουρκία, στο βαθμό που η Άγκυρα τηρεί τη συμφωνία του 2016 για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Όπως σημείωσε, η Τουρκία έχει προσφέρει εξαιρετική βοήθεια στην ΕΕ κυρίως στο Προσφυγικό, τονίζοντας ότι «πρέπει να ανανεώσουμε την χρηματοδότηση προς την Τουρκία». Επιπλέον, στο επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου επισημαίνεται η ανάγκη περαιτέρω στήριξης της Ιταλίας, η οποία αίρει το βάρος της διαχείρισης της κεντρικής οδού της Μεσογείου, ενώ στις λοιπές πτυχές του μεταναστευτικού, επαναβεβαιώνονται οι βασικοί άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής που, σύμφωνα με το Συμβούλιο, αποδίδουν καρπούς και άρα πρέπει να συνεχιστούν.

Παράλληλα, σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι ισορροπίες είναι λεπτές, με το ζήτημα να απασχολεί το δείπνο εργασίας που είχαν χθες το βράδυ οι ηγέτες. Ευρισκόμενος στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός έθιξε με σαφή τρόπο το ζήτημα. Παρέδωσε φάκελο με τις τουρκικές παραβιάσεις στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικλ Πένς, αλλά, ερωτώμενος στη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τραμπ, στήριξε εκ νέου την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αυτό, πάντως, δεν είναι καθόλου εύκολο μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία και στην Αυστρία. Στη Γερμανία, τόσο η κ. Μέρκελ (πιο διπλωματικά) όσο και ο κ. Σούλτς (πιο άμεσα) είχαν ταχθεί υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γείτονα, ενώ σε παρόμοιο, αυστηρό μήκος κύματος τάχθηκε χθες από τις Βρυξέλλες και ο μεγάλος νικητής των αυστριακών εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο επικεφαλής του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος αναμένεται να λάβει την Παρασκευή από τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δήλωσε ότι επιθυμεί την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της προενταξιακής βοήθειας, που προβλέπεται στον κοινοτικό προϋπολογισμό και μέχρι το 2020 ανέρχεται σε πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι, πάντως, σαφές για την ελληνική κυβέρνηση πως κινήσεις όξυνσης προς τη μεριά της Τουρκίας μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διαχείριση του προσφυγικού, την ώρα που οι ροές είναι αυξημένες και ήδη τίθεται σε εφαρμογή κυβερνητικό σχέδιο για αποσυμφόρηση των νησιών, με μεταφορά ανθρώπων σε πρώτη φάση από τη Μόρια στην ηπειρωτική Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας αποφεύγει τις λεκτικές προκλήσεις, καίτοι εμφανίζεται αυστηρός σε ζητήματα παραβιάσεων, έχοντας στο πλευρό του το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συναντήσει για πρώτη φορά και τον Τζέρεμι Κόρμπιν, τον ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος αυτή την περίοδο βιώνει τις καλύτερες μέρες του στην ηγεσία του κόμματος από τη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες του. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ανήρτησε φωτογραφία με τον κ. Κόρμπιν, γράφοντας: «Με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, φίλο και σύμμαχο στον αγώνα για προοδευτικές και ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των λαών της Ευρώπης», έγραψε ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα, οι κ.κ. Τσίπρας και Κόρμπιν κάθονταν δίπλα-δίπλα στη διάταξη του τραπεζιού της Συνόδου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider