Ρελάνς Τσίπρα με αυξημένο κοινωνικό μέρισμα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρελάνς Τσίπρα με αυξημένο κοινωνικό μέρισμα

Πολιτική ρελάνς με τη διανομή αυξημένου έναντι των προσδοκιών πλεονάσματος επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με ξαφνική του δήλωση χθες βράδυ επιχείρησε εκ νέου να ορίσει την ατζέντα, αλλά και να ενισχύσει το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης με στοχευμένες παρεμβάσεις, εν μέσω αφηγήματος περί σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας και εξόδου από την κρίση.

Υιοθετώντας τη συνήθη του ρητορική, ο κ. Τσίπρα επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον των ελίτ και τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήματα κατά τα προηγούμενα χρόνια, αποδίδοντας σε αυτό την αυξημένη φορολογική επιβάρυνση. Από εκεί και πέρα, όμως, τόνισε πως η σταθεροποίηση της οικονομίας και η ανάπτυξη οδηγούν την κυβέρνηση στην επανάληψη της διανομής κοινωνικού μερίσματος και μάλιστα αυξημένου κατά περίπου 300 εκ. έναντι των αρχικών προσδοκιών. Όπως διαβεβαίωναν, δε, κυβερνητικές πηγές το insider.gr, ο τρόπος της διανομής έχει προκύψει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς.

Από το 1,4 δις των χρημάτων που θα διατεθούν με νομοσχέδιο που θα έρθει τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή και θα έχει ψηφιστεί, ώστε η διανομή να έχει γίνει ως τα μέσα Δεκεμβρίου, 720 εκατ. ευρώ θα διανεμηθεί εντός Δεκεμβρίου ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες, 315 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε συνταξιούχους στους οποίους έχουν παρακρατηθεί παράνομα υψηλότερες εισφορές υγείας για την περίοδο 1η Ιουλίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2016 και 360 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό στη ΔΕΗ προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος το 2018. Ως προς τη διανομή των 720 εκ. δε, θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια (εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακής κατάστασης) ώστε να γίνει στοχευμένη η παροχή. Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα έως 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο εισόδημα τις 18.000 ευρώ. Προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και 25% για κάθε παιδί. Δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία έως 180.000 ευρω.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα, ο χαρακτήρας της διανομής έχει εκ νέου συγκεκριμένη στόχευση, μιας και ο πρωθυπουργός στοχεύει, όπως φάνηκε και από τη δήλωσή του, στα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, τα οποία επιβαρύνθηκαν περισσότερο κατά τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εξέλθει από τη δύσκολη πολιτική θέση, στην οποία περιήλθε τις προηγούμενες μέρες, και να ορίσει εκ νέου την πολιτική ατζέντα, συνεπώς αποφάσισε να μην ευθυγραμμιστεί με την πρόταση της ΝΔ για το πλεόνασμα, καταθέτοντας ουσιαστικά μια ριζικά διαφορετική πρόταση από αυτή που έχει περιγράψει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως και η ΝΔ θα καταθέσει τη δική της διακριτή πρόταση για τη διανομή του πλεονάσματος, συνεπώς η πολιτική αντιπαράθεση θα μετατοπιστεί εκ νέου στη Βουλή.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να καταδείξει πως επί των ημερών του, όχι απλά υπεραποδίδει των στόχων, αλλά το ποσό αυτής της υπεραπόδοσης επιστρέφει σε αυτούς που επλήγησαν από την κρίση περισσότερο, κάτι που σχετίζεται σαφέστατα και με την πολιτική στρατηγική του πρωθυπουργού με το βλέμμα και στην ανόρθωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider