Συνάντηση εκτόνωσης και συντονισμού Τσίπρα-Καμμένου

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση εκτόνωσης και συντονισμού Τσίπρα-Καμμένου

Η επιχείρηση να κλείσει η συζήτηση για την πορεία και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα με τη συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 17:00 τελικά (και όχι στις 12:00, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, μετά την επίσκεψη του δεύτερου στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Η συνάντηση, επισήμως, γίνεται προκειμένου να συζητηθούν τα περαιτέρω βήματα που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές. Άλλωστε, κατά πληροφορίες εξετάζεται ο πρωθυπουργός να θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, μιας και επίκειται και η Συνάντηση Κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας των ηγετών της Ε.Ε. με την τουρκική ηγεσία. Βέβαια, απόφαση για κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα οριστικά ληφθεί, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας ήταν ο πρώτος που είχε αναλάβει να διεθνοποιήσει τις ελληνικές θέσεις στο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε.

Πέραν της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών που σοβεί, όμως, και στην οποία έχει επίσης παρατηρηθεί διαφορά ρητορικής, με τον Πάνο Καμμένο να μιλά για «ομήρους», η συνάντηση κρίνεται επιβεβλημένη και από τις συγκλίνουσες πληροφορίες των τελευταίων ημερών για ένταση των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών σε μια σειρά θεμάτων. Βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (ΣΚΑΪ) έσπευσε να διασκεδάσει τα σενάρια περί εντάσεων, ενώ και ο Πάνος Καμμένος ήταν αυτός που ανέλαβε χθες το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη να δώσει σινιάλο για αποκλιμάκωση της κυοφορούμενης έντασης, λέγοντας ότι «η συγκυβέρνηση θα φτάσει ως το τέλος» και διαψεύδοντας μετά τους κ.κ. Τζανακόπουλο και Παππά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» περί έντονης συζήτησης του υπουργού Άμυνας με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Παππά στο σπίτι του πρώτου στη Βουλιαγμένη, την περασμένη Παρασκευή.

Πάντως, οι πληροφορίες περί έντασης στο κυβερνητικό στερέωμα δεν είναι αβάσιμες, άσχετα αν το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να δώσει προς τα έξω μήνυμα συντονισμού και ενότητας. Αρχής γενομένης από τους χειρισμούς στο Σκοπιανό, το οποίοι οι ΑΝΕΛ έχουν αναγάγει σε συνθήκη πολιτικής επιβίωσης και δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν, έως και την υπόθεση Σαββίδη, για την οποία ο ίδιος ο κ. Καμμένος δεν έχει τοποθετηθεί. Παράλληλα, στο ενδιάμεσο υπήρξε η συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη που έδωσε τροφή στα σενάρια για κεντροαριστερό άνοιγμα του πρωθυπουργού, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ενώ την ίδια ώρα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έβαλλαν απευθείας εναντίον των επιλογών των ΑΝΕΛ. Μάλιστα, το τελευταίο, πέραν των δεδομένων πολιτικών διαφορών, φαίνεται πως είναι αυτό που έχει ενοχλήσει περισσότερο τον κ. Καμμένο.

Υπό αυτό το πρίσμα, επιλέγεται η οδός της άμβλυνσης της έντασης, τουλάχιστον προσώρας, με τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, ενώ ως αργά το βράδυ ήταν άδηλο, αν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, καθώς από το κόμμα δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα. Είναι, πάντως, σαφές ότι και το άτυπο «σιωπητήριο» που επέβαλε στα στελέχη του ο κ. Καμμένος από το απόγευμα της Κυριακής, αλλά και η διαρροή για τη συνεδρίαση, συνδυαστικά με τη φημολογία περί «σημαντικών ανακοινώσεων», κατέδειξαν ότι…καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Εξ ου και το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου, εφ’ όλης της ύλης, προκειμένου να λυθούν τα όποια προβλήματα-πέραν των θεμελιωδών διαφορών πολιτικών θέσεων-και το Μέγαρο Μαξίμου να έχει έναν λιγότερο πονοκέφαλο σε αυτό το σκηνικό πολυκύμαντων εντάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider