Η εμφάνιση του Πάνου Καμμένου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης, μετά την διαδικαστικού χαρακτήρα συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκεσε ελάχιστα περισσότερο από μία ώρα, ήταν και η σφραγίδα για τη λήξη συναγερμού για το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Έξω από την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Καμμένος εξέπεμψε μήνυμα συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος, προτάσσοντας τα μείζονα, όπως η έξοδος από το Μνημόνιο, και υιοθετώντας συναινετικούς τόνους, ακόμα και για θέματα που οι ΑΝΕΛ είναι γνωστό πως έχουν διακριτές θέσεις, όπως το Σκοπιανό. Ακόμα και γι’ αυτά τα θέματα, όμως, ο κ. Καμμένος δεν προέβαλε μαξιμαλιστικές θέσεις, παρά επέμεινε στο μήνυμα συμπόρευσης με την κυβέρνηση.
Κατά πληροφορίες του Insider.gr, ο δίαυλος Τσίπρα-Καμμένου ήταν ανοιχτός όλες τις προηγούμενες μέρες, όπου υπήρχε ένταση-και με δηλώσεις από στελέχη και των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων που δυναμίτισαν το κλίμα-, προκειμένου να μην ανοίξει μέτωπο των δύο κυβερνητικών εταίρων. Και, μπορεί οι κυβερνητικοί εταίροι να διέψευσαν διαρρήδην το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Φιλελεύθερος που έκανε λόγο για συνάντηση Τσίπρα-Παππά-Καμμένου σε κλίμα έντασης την περασμένη Παρασκευή, πλην όμως συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, προκειμένου να αρθούν οι παρεξηγήσεις φαίνεται πως έγινε την περασμένη Πέμπτη, λίγες μέρες μετά και το τετ-α-τετ του κ. Τσίπρα με τον κ. Θεοδωράκη που επίσης πυροδότησε σενάρια για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, βραχυπρόθεσμα ή και μεσο-μακροπρόθεσμα.
Στο πλαίσιο της άμβλυνσης των εντάσεων, δε, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Καμμένος δεν «σήκωσε» το Σκοπιανό, όπου οι ΑΝΕΛ διατηρούν τη θέση τους περί της μη χρήσης του όρου Μακεδονία στην ονομασία της γείτονος. Αντίθετα, ο κ. Καμμένος επέμεινε και στην κυβερνητική γραμμή ότι βασική προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει απτή πρόοδος στο ονοματολογικό είναι να υπάρξει κινητικότητα από μέρους της πΓΔΜ στο συνταγματικό πεδίο, στην κατεύθυνση της προώθησης συνταγματικών αλλαγών για την απαλοιφή αλυτρωτικών εδαφίων του Συντάγματος της γείτονος. Μάλιστα, αυτές οι δηλώσεις Καμμένου που, ομολογουμένως, δεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά, γίνονται σε ένα περιβάλλον κινητικότητας, με τον Νίκο Κοτζιά να πηγαίνει στην πΓΔΜ την Πέμπτη, τον Ζόραν Ζάεφ να τονίζει ότι η γείτονας έχει απαντήσει στο ελληνικό προσύμφωνο, ενώ στις 30 του μήνα θα γίνει τριμερής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Βιέννη, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ των δύο χωρών.
Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με σενάρια που ακούγονται στο παρασκήνιο, δεν αποκλείεται ως το τέλος Απριλίου να διαφανεί ότι η υπόθεση του ονοματολογικού δεν προχωρά, όπως αναμενόταν, με αποτέλεσμα έτσι να μην χρειαστεί να έρθει και σε δύσκολη το κόμμα του κ. Καμμένου στη Βουλή.
Παράλληλα, ακόμα και για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, στο οποίο έχει καταγραφεί η λεκτική διαφοροποίηση του κ. Καμμένου, ο οποίος κάνει λόγο για «ομήρους» και για «λογική Εξπρές του Μεσονυκτίου» από τη μεριά της Τουρκίας, ο υπουργός Άμυνας επεμεινε ότι είναι στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση ως προς την ουσία της υπόθεσης. Βέβαια, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, αν συμφωνεί με την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι πρόκειται για «διμερές θέμα», ο κ. Καμμένος είπε ότι «έγινε διμερές θέμα», χωρίς, πάντως, να θέσει ουσιαστικά υπό αίρεση τον συλλογισμό που είχε ξεδιπλώσει νωρίτερα από το briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
επιΕπιΚάπως έτσι και με δεδομένη την εικόνα αντεγκλήσεων που καταγραφόταν δημοσίως, μεταξύ και στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στα τηλεοπτικά παράθυρα, Τσίπρας και Καμμένος έδωσαν δημοσίως το μήνυμα ότι θα πρέπει οι τόνοι να πέσουν και η κυβέρνηση να επικεντρώσει σε άλλα ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει, όπως προαναφέρθηκε, ότι διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν υπάρχουν, απλώς, σε μια σημαντική καμπη, με πολλαπλά μέτωπα ανοιχτά, επελέγη η οδός της…ειρήνευσης.