Το κόμμα ΜέΡΑ25 παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κόμμα ΜέΡΑ25 παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης
«Σήμερα ιδρύουμε ένα κόμμα το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του DiEM25», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Σήμερα ιδρύουμε ένα κόμμα το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του DiEM25», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζοντας, στο πλαίσιο της ιδρυτικής συνδιάσκεψης του ΜέΡΑ25, τους άξονες πολιτικής του νέου κόμματος.

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη απειλή μετά τον εμφύλιο, καθώς υπέστη «τετραπλή χρεοκοπία» και τα προγράμματα αντί να σώσουν τη χώρα, την οδηγούν σε καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας και σε ερήμωση.

Τα 7 σημεία του πολιτικού προγράμματος που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης και τα οποία, όπως είπε, σηματοδοτούν την αλλαγή προσανατολισμού Ευρώπης - Ελλάδας, είναι τα εξής:

Η αναδιάρθρωση του χρέους, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η δημιουργία δημόσιας εταιρείας αναδιάρθρωσης ιδιωτικών χρεών, η γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών, η δημιουργία δημοσίου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών, η μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα και ο σεβασμός στην μισθωτή εργασία (κατάργηση απασχόλησης μισθωτών με μπλοκάκια) και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα.

«Αυτές (οι τομές) πρέπει να γίνουν είτε είμαστε στο ευρώ είτε δεν είμαστε στο ευρώ» είπε ο Γ.Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι το ΜέΡΑ 25 είναι ανοιχτό να συζητήσει με όλους όσοι συμφωνούν στους επτά τομείς του προγράμματός του ως βάση μιας κυβερνητικής πορείας.

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η Τουρκία ήταν πάντα πηγή προκλητικότητας και θερμών ή λιγότερο θερμών επεισοδίων», συνέστησε ψυχραιμία και εγρήγορση από την ελληνική πλευρά.

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο Γιάνης Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της συνθέτης ονομασίας, ενώ υποστήριξε πως θα πρέπει να αποσυνδεθεί το όνομα από το ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider