Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια και στο εσωτερικό…Κατσίκης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια και στο εσωτερικό…Κατσίκης

Δεν έφταναν η ατελέσφορη Συνάντηση της Βάρνας και η επιμονή της τουρκικής ηγεσίας, τόσο στην προκλητικότητα στο Αιγαίο όσο και στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, ήρθε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης με μια…αδιανότη πρόταση ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργήσει πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στους ΑΝΕΛ.

Ομολογουμένως και παρά τη λεκτική όξυνση από τη μεριά του Πάνου Καμμένου, με τις διαρκείς αναφορές σε «ομήρους», η κυβέρνηση είχε κρατήσει μια ομοιογενή γραμμή, τουλάχιστον ως προς τον χειρισμό του θέματος, τόσο σε επίπεδο υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, όσο και στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με την επιχείρηση διεθνοποίησης του ζητήματος. Ο κ. Κατσίκης, όμως, πρόλαβε μέχρι και τον ίδιο τον…Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέχρι τη στιγμή που μίλησε στον ΣΚΑΪ ποτέ δεν είχε θέσει δημοσίως ζήτημα ανταλλαγής των δύο με τους οχτώ και έδωσε τροφή στα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ, ώστε να αναδεικνύουν την τοποθέτησή του.

Αμέσως μόλις στην κυβέρνηση αντελήφθησαν το μέγεθος του φάουλ του κ. Κατσίκη, αλλά και τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει σε επίπεδο εικόνας στο εξωτερικό και ιδίως στην Τουρκία, έγινε προσπάθεια να σβήσει η φωτιά. Άλλωστε, πάγια γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι τα δύο αυτά ζητήματα δεν διασυνδέονται επ’ ουδενί, ενώ παράλληλα το Μαξίμου υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Παράλληλα, μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε σπεύσει να προειδοποιήσει την απέναντι πλευρά να μην σκεφτεί να εργαλειοποιήσει την κράτηση των δύο στρατιωτικών σε σενάρια ανταλλαγής.

Κατά πληροφορίες, μόλις ενημερώθηκε για την τοποθέτηση του βουλευτή του, ο Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον κ. Κατσίκη, με το τηλεφώνημα, κατά πληροφορίες, να είναι σε έντονο ύφος. Μετά το τηλεφώνημα, ο κ. Κατσίκης υποχρεώθηκε σε ανασκευή, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε παγωμάρα. Με νεότερες δηλώσεις του, ο κ. Κατσίκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι εξέφρασε προσωπικές του απόψεις και μιλώντας πάντα σε υποθετική βάση, επιδιώκοντας να καταδείξει ότι η τοποθέτησή του δεν εκφράζει την κυβέρνηση ή τους ΑΝΕΛ. Η ζημιά, όμως, είχε ήδη γίνει, τα τουρκικά ΜΜΕ «έπιασαν» την αναφορά του βουλευτή, με αποτέλεσμα να την αναπαράγουν με πανηγυρικό ύφος στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις.

Την ίδια ώρα, δε, που ο κ. Κατσίκης δημιουργούσε σύγχυση στο εσωτερικό μέτωπο, ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντιζε με έναν έμμεσο τρόπο να συσχετίσει το ζήτημα των δύο με την έκδοση των οχτώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet. «Το θέμα είναι σε φάση εκδίκασης, πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα πάρουν τα όργανα της δικαιοσύνης» σημείωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν και ανέφερε: «Βέβαια, τους εξήγησα πως δεν είναι δίκαιο πως αυτοί που ασχολούνται τόσο για τους δύο Έλληνες στρατιώτες να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι αφού ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα στην Τουρκία έπειτα διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια, εμείς δεν συσχετίζουμε τα δύο θέματα. Όμως αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας βρίσκονται ακόμα στην Ελλάδα». Στη συνέχεια ο Ερντογάν συνέδεσε των αξιωματικών λέγοντας: «Δεν μας τους έδωσαν αφού τους το ζητήσαμε... Αυτοί που δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα αυτό, τώρα μιλούν για την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτών».

Παράλληλα, η Άγκυρα, λίγες μέρες μετά τους χαμηλότερους τόνους Ερντογάν ενώπιον Γιούνκερ και Τουσκ στη Βάρνα, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι έχει…δικαιώματα στο Αιγαίο, με ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της γείτονος, το οποίο επίσης παραλαμβάνει μομφές εναντίον της Αθήνας για έλλειψη προσέγγισης καλής γειτονίας. Είναι, τούτων δοθέντων, σαφές ότι ο κ. Ερντογάν συνεχίζει σαν μην έχει γίνει τίποτα τη στρατηγική όξυνσης που ακολουθεί. Όλα τα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δε, μεταξύ άλλων, θα απασχολήσουν και τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider