Παραμένουν εμπόδια στο Σκοπιανό, αντίδραση στις δηλώσεις Ερντογάν

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένουν εμπόδια στο Σκοπιανό, αντίδραση στις δηλώσεις Ερντογάν

Σημαντικές παραμένουν οι εκκρεμότητες και οι παγίδες στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, καθώς, αφενός η πρόοδος στο Σκοπιανό είναι αργή και όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, ενώ το μέτωπο με την Τουρκία είναι ορθάνοιχτο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται λίγο έως πολύ να επιμένει στην παραπομπή της υπόθεσης ως…γινάτι, επειδή η Ελλάδα δεν εξέδωσε τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που αιτούνται ασύλου.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό και παρά την προσπάθεια κυρίως από τη μεριά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να εμφανιστεί αισιόδοξος ότι μπορεί να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση της εκκρεμότητας εντός των επόμενων εβδομάδων, οι δυσκολίες παραμένουν εξαιρετικά σημαντικές και σχετίζονται κατά βάση με το erga omnes και με τις αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος, τις οποίες η κυβέρνηση εδώ και κάποιο διάστημα παρουσιάζει ως θεμελιώδη προϋπόθεση, προκειμένου να λυθεί το ονοματολογικό.

Αν σε κάτι ήταν χρήσιμη η συνάντηση στη Βιέννη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Insider.gr, είναι ότι οι δύο πλευρές μπήκαν στην ουσία των θεμάτων που τίθενται προς διαπραγμάτευση και κατέγραψαν συγκλίσεις και αποκλίσεις, ώστε να βρουν μια φόρμουλα για να δουλέψουν επί των δεύτερων. Υπό αυτό το πρίσμα, την εβδομάδα μετά το Πάσχα θα υπάρξει και νέα επαφή των υπουργών Εξωτερικών δια ζώσης, ενώ η πληροφορία για συνάντηση και των πρωθυπουργών κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ προς τα τέλη του μήνα, ακόμα δεν επιβεβαιώνεται, διότι έχει να κάνει με το αν θα έχει γίνει πρόοδος το επόμενο διάστημα και αν θα απαιτείται με κάποιον τρόπο η παρέμβασή τους. Συνεπώς, μέχρι στιγμής, η διαπραγμάτευση παραμένει σε επίπεδο ΥΠΕΞ, με την υψηλή επιτήρηση των δύο πρωθυπουργών.

Παράλληλα, ως προκύπτει πλέον με σαφήνεια είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν επιμένει με ένταση στο αμετάφραστο του ονόματος της γείτονος-το Gorna Makedonija είναι αυτό που προκρίνεται-, αλλά επιμένει, όπως προαναφέρθηκε, στο erga omnes και στις αλλαγές στο Σύνταγμα, ιδίως στο άρθρο 49. Συν τοις άλλοις, βέβαια, γίνεται και μια παράλληλη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου, αναβαθμισμένου πλαισίου διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ακόμα και αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες επίλυσης τόσο ως τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Υπό αυτό το πρίσμα και σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Κοτζιάς ξεκινά από σήμερα έναν κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης από το ΚΚΕ, ενώ σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών εκ μέρους της ΝΔ θα συναντηθεί με τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο και όχι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ενημέρωση του κ. Κοτζιά προς τα κόμματα, πάντως, παρά τη μεγαλύτερη σαφήνεια που θα δημιουργήσει στα κομματικά επιτελεία ως προς τη δυναμική των εξελίξεων, δεν αναμένεται να αλλάξει με θεαματικό τρόπο τους εσωτερικούς συσχετισμούς.

Αντίδραση για τις δηλώσεις Ερντογάν

Την ίδια ώρα, η στάση του Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα των δύο στρατιωτικών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για χαμόγελα, με τον Τούρκο πρόεδρο, ουσιαστικά, να παρουσιάζει τη διαχείριση της υπόθεσης ως ένα…γινάτι, επειδή δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, προκαλώντας και την έντονη αντίδραση του Μαξίμου.

Σε δηλώσεις που έκανε στην Αντιόχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη. «Ξέρετε, κάποιοι προσπάθησαν να με σκοτώσουν και διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο», είπε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: «Τότε, από τον κ. Τσίπρα, που του είχα μιλήσει, μου είχε πει πως σε 10-15 ημέρες θα κανόνιζε την υπόθεση. Πέρασαν μήνες, πέρασαν χρόνια και ακόμη να το κανονίσει» και πρόσθεσε: «Πριν από λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραβίασαν τα σύνορα, ξεσηκώθηκε όλη η Δύση. Μας είπαν είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους σε εμάς. Λυπάμαι πολύ, είμαστε κι εμείς κράτος δικαίου. Αυτή η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Ότι αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Σταματήστε. Για αυτούς τους τρομοκράτες, δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις. Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της», ξεκαθάριζε επ' αυτών των δηλώσεων το Μέγαρο Μαξίμου, το βράδυ. «Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις. Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας», προσθέτει το Μαξίμου, σε μια σαφή ρητορική κλιμάκωση έναντι του Τούρκου προέδρου.

Είναι σαφές ότι, παρά τη θετική της Συνάντησης στη Βάρνα από την κυβέρνηση, ο Τουρκος πρόεδρος παραμένει αμετακίνητος στη θέση του και ουσιαστικά…ψήνει το ψάρι στα χείλη της Δύσης, προσπαθώντας να παρουσιάσει την εικόνα ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη. Την ίδια ώρα, δε, στην ελληνική πλευρά το επίπεδο ετοιμότητας και στο Πεντάγωνο είναι το ανώτατο δυνατό, διότι η τουρκική προκλητικότητα μπορεί να κλιμακωθεί και με στρατιωτικά μέσα, ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider