Η επιχείρηση ήπιων τόνων κράτησε μια μέρα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επιχείρηση ήπιων τόνων κράτησε μια μέρα

Μια μόλις ημέρα κράτησε η επιχείρηση κατευνασμού με φόντο τα εθνικά θέματα που επεχείρησε από το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέλεξε να στρέψει το επίκεντρο της προσοχής στα ζητήματα της οικονομίας, εξαίροντας την ανάγκη να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, αν και ήδη παρατηρούνται κωλυσιεργίες.

Πλην όμως, ο συγκυβερνήτης και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ήταν αυτός που επέλεξε να συνεχίσει το κρεσέντο σκληρών δηλώσεων με αποδέκτη την Τουρκία, συντηρώντας ψηλά το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά. Το γεγονός, βέβαια, ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει πιο χαμηλούς τόνους συγκριτικά με τον κ. Καμμένο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας, αλλά από την άλλη ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ελλάδα να ακολουθήσει την Τουρκία σε ένα γαϊτανάκι προκλητικών δηλώσεων-σαν και αυτές που κάνει τις τελευταίες μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο κ. Καμμένος, όμως, ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε συνεχείς επισκέψεις σε στρατιωτικές μονάδες της χώρας, επιλέγει να εκπέμπει σε ξεχωριστή συχνότητα, προσθέτοντας χθες στην ευρεία γκάμα των λεκτικών μέσων που έχει χρησιμοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες και μερικά ακόμα. «Δεν μας φοβίζουν και δεν μας γονατίζουν οι προκλήσεις του, οι απειλές του και οι ύβρεις του. Ίσα - ίσα, μας δυναμώνουν ακόμη περισσότερο. Αν έχουν τα κότσια, ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό. Οι Έλληνες ενωμένοι θα τους τσακίσουμε», υπογράμμισε με ένταση ο κ. Καμμένος, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. «Στέλνουμε ένα μήνυμα αποτροπής, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ένα μήνυμα ότι αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό ελληνικής γης, θάλασσας ή αέρα θα αντιμετωπιστούν όπως τους αντιμετωπίσαμε στους παγκόσμιους πολέμους, όπως το 1821 και όποτε ο Ελληνισμός εκλήθη να αμυνθεί», είπε ο υπουργός Άμυνας ευρισκόμενος στην Ικαρία για να παρακολουθήσει κοινή στρατιωτική άσκηση, επικαλούμενος εκ νέου το παράδειγμα του 1821 που είχε προκαλέσει προβληματισμό σε αρκετά πολιτικά κέντρα προ ημερών.

Μάλιστα, ο κ. Καμμένος προέβη και σε μια ανακοίνωση ενδεικτική της κατάστασης επιφυλακής που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ανήγγειλε, δηλαδή, την προώθηση 3.500 μονίμων και στρατευσίμων στα νησιά και άλλων 3.500 στον Έβρο εντός των επομένων ημερών και την ενίσχυση σε μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η μεταφορά των πρώτων 3.500 στρατευσίμων στα νησιά, βέβαια, οφείλεται στη μετατροπή της ΑΣΔΕΝ σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους, αλλά η μεταφορά στρατευμάτων στον εθνικά «ευαίσθητο» Έβρο αποτελεί σαφή ένδειξη της κινητοποίησης που υπάρχει.

Ενδιαφέρον έχει, δε, και το γεγονός ότι οι εν λόγω δηλώσεις του κ. Καμμένου έγιναν on camera, με δεδομένο ότι χθες το πρωί (Alpha) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνιζε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καμμένου με αναφορές περί «τρελού Ερντογάν» και του ενδεχομένου για έως και 15ετή κράτηση των δύο στρατιωτικών μας έγιναν σε συζήτηση off the record και όχι σε κάμερα. Βέβαια, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο κ. Καμμένος και σε εκείνη τη συζήτηση είχε συμφωνήσει να αποδοθούν οι δηλώσεις του σε αυτόν, ενώ και οι νέες δηλώσεις του από την Ικαρία είναι αρκετά πάνω και από τις-επίσης αναβαθμισμένες σε οξύτητα-πρόσφατες δηλώσεις από τη μεριά του Μεγάρου Μαξίμου.

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον νευρικότητας, με «συνύπαρξη» για λίγα λεπτά σκαφών της τουρκικής και της ελληνικής ακτοφυλακής χθες στο Αιγαίο, αλλά και μπαράζ εναέριων τουρκικών παραβιάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider