Μπορεί η κυβέρνηση να επεχείρησε να «υποβαθμίσει» το περιστατικό με την υπερπτήση του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου πάνω από τη νησίδα της Ρω, πλην όμως ακόμα και αυτό το επεισόδιο που δεν μετετράπη σε «ατύχημα» έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα αυτών των περιστατικών όξυνσης της έντασης στον χώρο του Αιγαίου.
Είναι σαφές ότι η τουρκική έντονη κινητικότητα βαίνει αμείωτη και εκδηλώνεται με πολλαπλούς τρόπους: με παραβιάσεις στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο στο Αιγαίο, με εμπλοκές διαφόρων μορφών και διαφορετικής έντασης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και, φυσικά, με διαρκή ρητορική πόλωση από την τουρκική πολιτική ηγεσία, είτε είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, είτε είναι ακόμα και ο αρχηγός του πολιτικού βραχίονα των Γκρίζων Λύκων, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος έχει συνάψει συμμαχία με τον κ. Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2019.
Ενδεικτικό, δε, της κατάστασης που επικρατεί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών είναι ότι φέτος δεν τηρήθηκε καν το άτυπο μορατόριουμ ανήμερα του Πάσχα, με τουρκικά μαχητικά να προβαίνουν σε παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας.
Πάντως, καίτοι εξαρχής υπήρξε κινητοποίηση στην ελληνική πλευρά και έγιναν και οι απαραίτητες συσκέψεις σε ανώτερο στρατιωτικό επίπεδο στο ΓΕΕΘΑ, η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης ήταν στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης. Με επίσημη διαρροή το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμιζε ότι το τουρκικό πτητικό μέσο κινήθηκε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου και πάντως δεν εισήλθε σε αυτόν, ενώ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις απήντησαν με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες εμπλοκής. Βέβαια, το γεγονός ότι για την απάντηση σε ένα τουρκικό ελικόπτερο που φλέρταρε με την παραβίαση εναέριου χώρου, σε χαμηλό υψόμετρο, και με σβηστά φώτα, χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά για τις τροχιοδεικτικές βολές, καταδεικνύει και το βαθμό στον οποίο έχει φτάσει η ένταση, αλλά και την ετοιμότητα που επικρατεί στα κλιμάκια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Βέβαια, από τη μεριά της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της ΝΔ διερωτούνταν, για ποιο λόγο, εφόσον, δε, ήταν ένα περιστατικό χαμηλής έντασης, δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, είτε από το ΓΕΕΘΑ, είτε από το υπουργείο Άμυνας. Παράλληλα, δε, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επέλεγε τη λογική του κατευνασμού, προκειμένου να μην πυροδοτηθεί νέος γύρος έντασης στην περιοχή, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με retweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, αναπαρήγαγε μια φωτογραφία του στελέχους των ΑΝΕΛ Χρύσας Ούτση, η οποία έγραφε «Την Κυρά της Ρω δεν την ενοχλεί κανείς», επισυνάπτοντας μια φωτογραφία της.
Δοκιμασία και στο προσφυγικό
Την ίδια ώρα, δε, τα ελληνικά νησιά δοκιμάζονται εκ νέου από την αύξηση των προσφυγικών ροών που, εν πολλοίς αποδίδονται και στις καλές καιρικές συνθήκες, αλλά σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει προβληματισμός ότι μπορεί να είναι και μια προειδοποιητική κίνηση της Τουρκίας, καθώς εκκρεμεί να βρεθεί ο τρόπος για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 3 δις ευρώ, στο πλαίσιο της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που δίνεται σε ΜΚΟ κατά κύριο λόγο, ενώ παράλληλα διοχετεύονται και χρήματα για στοχευμένες δράσεις, όπως η ανέγερση σχολείων και νοσοκομείων. Μάλιστα, σύμφωνα με άρθρο του Spiegel, μια σειρά κρατών-μελών έχουν επιφυλαξεις για την εκταμίευση των χρημάτων-που η Τουρκία ζητεί να κατευθύνοονται απευθείας στα κρατικά της ταμεία-και ζητούν, παράλληλα, η εκταμίευση, εφόσον γίνει, να γίνει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και όχι από τα κράτη-μέλη. Το Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο είναι εν γνώσει τόσο αυτών των διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και της σημαντικής αύξησης των ροών και, αφενός, πιέζουν για μια συνδυαστική εκταμίευση πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα κράτη-μέλη, αφετέρου ετοιμάζουν δέσμη νομοθετικών μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών στα νησιά και τη βελτίωση των εκεί προβληματικών συνθηκών.