Momentum λύσης επιζητούν Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Momentum λύσης επιζητούν Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα

Ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση θα έχουν σήμερα στην Οχρίδα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, όπως και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών που επεξεργάζονται τεχνικές παραμέτρους των ανοιχτών ζητημάτων, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί momentum για υπέρβαση των σημαντικών διαφορών και δημιουργία συνθηκών επίλυσης στο Σκοπιανό.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχει σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι η ΠΔΓΜ δεν θα διεκδικήσει να μπει στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασίας, δίνοντας έτσι μεγάλη σημασία στην εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό, ενώ παράλληλα απελευθερώνει και το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, καθώς ούτως ή άλλως απομένουν ελάχιστες εβδομάδες ως τα μέσα Μαϊου, όταν και θα έπρεπε η ΠΓΔΜ να προσκληθεί από το ΝΑΤΟ, εφόσον ήταν να λάβει πρόσκληση ένταξης στη βορειοατλαντική συμμαχία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.

Η συνάντηση στην Οχρίδα, πάντως, είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο: εφόσον οι συνομιλίες έχουν αποτέλεσμα και ενισχύσουν την προοπτική επίλυσης του σύνθετου αυτού ζητήματος, τότε μπορεί να ανοίξει και δρόμος για συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα. Αντίθετα, αν δεν δοθεί σήμα για συνάντηση των δύο επικεφαλής των κρατών, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι, παρά το καλό κλίμα και την επιμέρους πρόοδο, παραμένουν σημαντικές αποκλίσεις, ιδιαίτερα στα δύο θεμελιώδη ζητήματα της ταυτότητας και της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Η συνταγματική αναθεώρηση στην γείτονα, δε, εξακολουθεί να είναι για την Αθήνα το κεντρικό προαπαιτούμενο, ώστε να απαλειφεί κάθε ένδειξη αλυτρωτισμού εκ μέρους της ΠΓΔΜ, αν και με βάση τις υφιστάμενες πλειοψηφίες στη σκοπιανή Βουλή, κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει σε αυτή τη συγκυρία.

Ενδιαφέρουσα, δε, ήταν και η αναφορά του Νίκου Κοτζιά σε χθεσινή του συνέντευξη Τύπου στη Σερβία, ότι δηλαδή «συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη». Πρακτικά, αυτό αποτελεί και ένα μήνυμα του κ. Κοτζιά προς την σκοπιανή πλευρά για υποχωρήσεις σε σημαντικούς ανασχετικούς για την πρόοδο της διαδικασίας παράγοντες, την ώρα που η Ελλάδα φαίνεται πως έχει κάνει πίσω στο αμετάφραστο της ονομασίας της γείτονος και στη γλώσσα αναγραφής της.

Την ίδια ωρα, βέβαια, που ο κ. Κοτζιάς βρισκόταν στη Σερβία, σε σκοπιανά ΜΜΕ διέρρεε αντιπρόταση της γείτονος, με ονομασία το «Άνω Μακεδονία», με γλώσσα τα Μακεδονικά και αστερίσκο ότι ανήκουν στις σλαβικές γλώσσες, αλλά και εθνότητα Άνω Μακεδονίας. Είναι σαφές ότι η εν λόγω πρόταση, την οποία η κυβέρνηση της γείτονος ούτε διέψευδε ούτε επιβεβαίωνε, δεν μπορεί να ικανοποιήσει απόλυτα την ελληνική πλευρά, η οποία προκρίνει ακόμα και διαφορετικό όνομα (Gorna Makedonija).

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στις 12:00, στις κοινές δηλώσεις των κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ θα διαφανεί τι προοπτική υπάρχει για την περαιτέρω και άμεση πρόοδο της διαδικασίας, με τις επιφυλάξεις να υφίστανται ακόμα ως προς τη δυνατότητα ελιγμών της σκοπιανής πλευράς σε κεντρικές ελληνικές θέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider