Η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ μπορεί να ήταν ένα ακόμα μικρό βήμα προς τα εμπρός, στην κατεύθυνση της επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, πλην όμως ουτε από την Οχρίδα βγήκε λευκός καπνός ως προς αυτό το breakthrough που περιμένουν από τη μεριά του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου οι διαδικασίες να τρέξουν γρηγορότερα.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και πρόοδος, καθώς επιμέρους θέματα κλείνουν, όσο οι ομάδες εργασίες δουλεύουν επί των κειμένων συγκλίσεων και αποκλίσεων που έχουν συνταχθεί. Τα δύο βασικότερα αγκάθια, όμως, αυτά του erga omnes και της αναθεώρησης συνακολούθως του Συντάγματος της γείτονος ή έστω της ανάληψης κάποιας ρητής δέσμευσης γι’ αυτό από τη μεριά της ΠΓΔΜ, παραμένουν. «Όσο πιο κοντά ερχόμαστε τόσο λιγοστεύουν τα προς συζήτηση θέματα, μόνο που αυτά είναι και τα πιο δύσκολα», είπε ενδεικτικά ο Νίκος Κοτζιάς, δείχνοντας το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.
Το γεγονός, δε, ότι δεν έγινε και το μεγάλο βήμα-το οποίο η ελληνική πλευρά λέει ότι είναι στο γήπεδο της ΠΓΔΜ-παράλληλα δεν ξεκλείδωσε και ένα ενδεχόμενο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ, το οποίο είχε προαναγγείλει ο κ. Ζάεφ, λέγοντας ότι, αν ανακοινωνόταν, αυτό θα σήμαινε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και άρα η συζήτηση περνά σε επίπεδο επικεφαλής κρατών. Τούτων δοθέντων, συνεπώς, η συζήτηση παραμένει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και συνεχίζεται και τις επόμενες εβδομάδες καθώς είναι σχεδόν σαφές ότι το ορόσημο του καλοκαιριού για ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 11 Ιουλίου, έχει ουσιαστικά παρέλθει ανεκμετάλλευτο.
Κάπως έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί, προς τα πού οδεύει η διαδικασία. Για την ελληνική πλευρά και παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η σταδιακή προσέγγιση σημαίνει ότι και η σκοπιανή πλευρά ενδιαφέρεται για να υπάρξει μια λύση σύντομα και να μην παραπεμφθεί εκ νέου στις καλένδες. Συν τοις άλλοις, η πλευρά των Σκοπιών, δια στόματος του κ. Ντιμιτρόφ τουλάχιστον, τηρεί μια κάπως επαμφοτερίζουσα στάση, υπό την έννοια ότι δεν τοποθετείται για τα ανοιχτά ζητήματα με απόλυτη σαφήνεια, ενώ και στο παρασκήνιο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν, ότι δεν κλείνει όλες τις πόρτες, αλλά παράλληλα δεν κάνει και το απαιτούμενο βήμα προς τα εμπρός. Υπό αυτό το πρίσμα, το ερώτημα που τίθεται και στους κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ είναι, αν αυτή η στάση είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής κωλυσιεργίας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις στο εσωτερικό της γείτονος ή πρόκειται για πραγματική αδυναμία να εξευρεθεί ευρύτερη συναίνεση, οπότε η συζήτηση θα περάσει σε άλλη φάση, όπου είτε ενεργοποιείται το plan B είτε απλώς ξεκινά το blame game.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι δίαυλοι Αθήνας και Σκοπίων δεν κλείνουν, παρά το ότι εντός Απριλίου δεν προγραμματίζεται κάποια άλλη επαφή. Έτσι, οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ δίνουν ραντεβού στην τετραμερή διασυνοριακή με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, στις 3 και 4 Μαίου, ενώ παράλληλα ο κ. Ντιμιτρόφ θα βρεθεί και στην Αθήνα στις 11 και 12 Μαϊου.