Σε Καστελόριζο και Ρόδο ο Τσίπρας εν μέσω πολέμου νεύρων

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε Καστελόριζο και Ρόδο ο Τσίπρας εν μέσω πολέμου νεύρων

Σε μια περίοδο έντονης νευρικότητας, αλλά και πολέμου νεύρων από τη μεριά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στα Δωδεκάνησα, όπου αρχικά θα δώσει παρών στο Καστελόριζο και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ρόδο, όπου θα μιλήσει στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που ξεκίνησε από χθες.

Τυπικά, ο κ. Τσίπρας στο Καστελόριζο πρόκειται να εγκαινιάσει ένα σημαντικό για το νησί έργο αφαλάτωσης, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν το ακριτικό νησί αντιμετώπισε φαινόμενα λειψυδρίας, με αποτέλεσμα πλέον να καθίσταται υδατικά αυτόνομο. Πλην όμως, η παρουσία του κ. Τσίπρα στο εν λόγω νησί είναι και ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα προς την Τουρκία, σε μια περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων από τη μεριά της γείτονος, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να βρίσκεται σε ένα νησί που έχει βρεθεί πολλάκις στο επίκεντρο τουρκικών παραβιάσεων. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ένας πρόσθετος συμβολισμός έχει να κάνει και με την…αντιστροφή των ρόλων σε σχέση με το 2010: τότε ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε την υπαγωγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ενώ ο κ. Τσίπρας πηγαίνει εκεί λίγους μήνες πριν την τυπική έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα.

Πάντως, η συγκυρία της μετάβασης του πρωθυπουργού στο εν λόγω νησί δεν είναι ήρεμη, καθώς οι Τούρκοι έσπευσαν να πυροδοτήσουν εκ νέου σενάρια, με ανώτατους αξιωματούχους της γείτονος (Γιλντιρίμ, Τσαβούσογλου) να κάνουν λόγο για απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα ανοιχτά της Ικαρίας, την οποία είχαν τοποθετήσει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας τρεις νεαροί από τους Φούρνους, πηγαίνοντας στην βραχονησίδα Ανθρωποφάς.

Οι αναφορές Γιλντιρίμ σήμαναν συναγερμό στις ελληνικές αρχές, οι οποίες προσπάθησαν να διασταυρώσουν την ακρίβεια των λεγομένων του Τούρκου πρωθυπουργού, καθώς αυτά δεν συνοδεύονταν από οπτικό υλικό. Μάλιστα, έως το τέλος της μέρας χθες, ούτε τα κατά τα άλλα υπερδραστήρια ΜΜΕ της γείτονος, δεν είχαν παρουσιάσει οπτικό υλικό από την κατεβασμένη σημαία, παρά τα υπονοούμενα που άφηναν εντός της ημέρας. Όπως ανέφεραν στο Insider.gr πηγές από το ΓΕΕΘΑ, καμία τέτοια ενέργεια από μεριά της γείτονος δεν έγινε, ενώ διενεργήθηκε και έλεγχος σε όλες τις νησίδες και βραχονησίδες της ευρύτερης περιοχής, όπου δεν διαπιστώθηκε τίποτε το επιλήψιμο.

Είναι, συνεπώς, σαφές ότι οι Τούρκοι, έστω και με ένα ψευδές εκ του αποτελέσματος περιστατικό, επιχειρούν να συντηρήσουν την πολιτική των γκρίζων ζωνών, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν τον «πόλεμο νεύρων» προς την ελληνική πλευρά, είτε μέσω παραβιάσεων, είτε μέσω αναφορών που εν τέλει δεν επιβεβαιώνονται. Και όλα αυτά, ελάχιστες μέρες μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιλντιρίμ, με αφορμή το οποίο έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider