Οι προσδοκίες και το παζάρι μετά τα μαντάτα του ΔΝΤ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι προσδοκίες και το παζάρι μετά τα μαντάτα του ΔΝΤ

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν στην κυβέρνηση τα επί τα βελτίω αναθεωρημένα στοιχεία του ΔΝΤ και για τα πλεονάσματα, τόσο για την τρέχουσα συγκυρία όσο και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, αν και παραμένουν ακόμα ανοιχτά ερωτηματικά, αναφορικά με τη συνέχιση της πορείας από εδώ και πέρα.

Η, σε ορισμένες περιπτώσεις, εντυπωσιακή διόρθωση των προβλέψεων του Ταμείου έδωσε ώθηση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι ακόμα και οι διορθωμένες, πλην προβλέψεις που φέρουν εκτός στόχων πλεονάσματος τη χώρα για το επόμενο έτος, θα διαψευστούν με τη σειρά τους, όπως διαψεύστηκαν οι προβλέψεις του Ταμείου για το 2017, όπου υπήρξε εντυπωσιακή διόρθωση. «Σε ότι αφορά την ουσία του πράγματος πάντως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς και τα τελευταία τρία χρόνια αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες από τα πραγματικά αποτελέσματα. Κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαδικασία της εξόδου, από το πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι», διαμήνυε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, επ’ αυτού του θέματος.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία από το Ταμείο, δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα νέων μέτρων, όπως δεν ζητήθηκαν και στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Πλην όμως, σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει μόνο το καρότο, αλλά και το…μαστίγιο. Πράγματι, όπως εξηγούν και ευρωπαϊκές πηγές στο Insider.gr, παρατηρείται μια προσπάθεια σύγκλισης των προβλέψεων και των στοιχείων, ιδιαίτερα στο δημοσιονομικό σκέλος, μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών, ώστε να καταλήξουν ει δυνατόν σε εναρμόνιση. Αυτό, όντως, απομακρύνει το ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών μέτρων, γιατί και το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ώστε αυτά να απαιτούνται για να κλείσει η ψαλίδα. Πρακτικά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ΔΝΤ βάζει νερό στο κρασί του και δεν θα ζητήσει η μείωση του αφορολόγητου να έρθει πιο μπροστά, από το 2020 στο 2019. Το μαστίγιο, όμως, είναι ότι το ΔΝΤ βασίζει τις εκτιμήσεις του στη βάση της εφαρμογής των προνομοθετημένων μέτρων για το 2019 και 2020, κάτι που όμως η κυβέρνηση παρασκηνιακά παλεύει να γλιτώσει, με τις πιθανότητες όμως να είναι εναντίον της.

Το εν λόγω σκέλος, αυτό των προνομοθετημένων μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος, ήταν και το ερώτημα των περισσότερων, μετά το τέλος της συνέντευξης του Βίτορ Γκασπάρ στην Ουάσιγκτον, με το Ταμείο να παραπέμπει για περισσότερες διευκρινήσεις στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο διευθυντής του ευρωπαϊκού του τμήματος, Πολ Τόμσεν, την Παρασκευή. Θα έχει μεσολαβήσει, όμως, η συνεδρίαση του Washington Group, χωρίς την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπου θα γίνει προσπάθεια εναρμόνισης θέσεων, με το Ταμείο να ζητά παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ζητούν σύγκλιση των εκτιμήσεων στα δημοσιονομικά, αλλά και μικρότερη παρέμβαση στο χρέος. Η εκτίμηση παραγόντων που παρακολουθούν τη συζήτηση είναι ότι αυτές τις μέρες θα μπουν οι πρώτες βάσεις της συμφωνίας-πακέτο, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο.

Όπως και να έχει, πάντως, το μήνυμα που μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ακόμα και οι συνήθως δυσμενείς προβλέψεις του ΔΝΤ αποτυπώνουν το θετικό κλίμα και την δυναμική της ελληνικής οικονομίας, έχοντας παράλληλα στραμμένα τα μάτια τους στις παρασκηνιακές διεργασίες που θα κορυφωθούν τις ερχόμενες μέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider