Η παράταση διαψεύδεται, αλλά ελλοχεύει σε περίπτωση καθυστέρησης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η παράταση διαψεύδεται, αλλά ελλοχεύει σε περίπτωση καθυστέρησης

Τα σενάρια ολιγόμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, λόγω αδυναμίας κλεισίματος όλων των εκκρεμοτήτων εγκαίρως, ξεκίνησαν εκ νέου από χθες, μετά και το δημοσίευμα των συνήθως καλά πληροφορημένων περί τα ευρωπαϊκά δημοσιογράφων Κέρστιν Γκάμελιν και Αλεξάντερ Μιλάουερ της Sueedeutsche Zeitung. Σενάρια που μπορεί να μην αποδειχθούν αβάσιμα στο εγγύς μέλλον, αλλά μέχρι στιγμής διαψεύδονται από τους επίσημους θεσμούς, παρά τον «χρησμό» του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί από τις ΗΠΑ.

Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζεται ότι σενάριο παράτασης του προγράμματος δεν υφίσταται, με τον υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να τονίζει (88,6) ότι η κυβέρνηση κινείται για ολοκλήρωση του προγράμματος επί της ουσίας τον Ιούνιο, συνεπώς μόνο παράταση δεν συζητά. Βέβαια, από τη μεριά των θεσμών έχουν φτάσει εδώ και καιρό τα μηνύματα στην ελληνική πλευρά να κλείσει τις εκκρεμότητες στο σκέλος των προαπαιτούμενων, με ελάχιστες εξαιρέσεις που έχει συμφωνηθεί να μείνουν «κάβα» για μετά το τέλος του προγράμματος.

Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, ο αρμόδιος για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προγράμματος, υφυπουργός Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος απέστειλε mail σε πολλούς υπουργούς, ζητώντας τους να προωθήσουν τάχιστα τις εκκρεμότητες που τους έχουν απομείνει. Για την κυβέρνηση, εν προκειμένω, υπάρχουν τρία ορόσημα: το Eurogroup στη Σόφια, στις 27 Απριλίου, όταν και θα γίνουν αναλυτικές συζητήσεις, τόσο για τα προαπαιτούμενα, όσο και για το χρέος και το πλαίσιο επιτήρησης την επόμενη μέρα του προγράμματος, το Eurogroup του Μαϊου, το οποίο θα έπεται της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα και θα μπορεί να είναι ο τόπος κύρωσης της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, όσο και ο Ιούνιος, όταν και όλες οι πλευρές φιλοδοξούν να έχουν συμφωνήσει στις βασικές παραμέτρους της μεταμνημονιακής περιόδου.

Τις δυσκολίες του εγχειρήματος περιέγραψε, άλλωστε, ανάγλυφα ο κατά τα άλλα αισιόδοξος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ευρισκόμενος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι θα πρέπει να συντρέχουν τέσσερις ταυτόχρονες προϋποθέσεις: η έγκαιρη ολοκλήρωση από τη μεριά της Αθήνας της τεταρτης αξιολόγησης, η διαμόρφωση μιας μεταμνημονιακής συμφωνίας για την τήρηση των μεταρρυθμίσεων που όμως δεν θα είναι νέο πρόγραμμα, η διαμόρφωση του αναπτυξιακού σχεδίου που επίσης είναι ευθύνη της Ελλάδας, όπως επίσης και η συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Ο επίτροπος, πάντως, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το κατά πόσο είναι εφικτό, όλες αυτές οι προϋποθέσεις να διαμορφωθούν ως τον Ιούνιο.

Πάντως, επισήμως, οι εκπρόσωποι των θεσμών, δεν μιλούν για παράταση. Η Κομισιόν τόνισε ότι εργάζεται με ορίζοντα ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο, ενώ και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο υπογράμμισε ότι δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή μια παράταση. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι όλα θα κυλήσουν βάσει πλάνου, καθώς, ακόμα και αν η Ελλάδα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και δεν χρονοτριβήσει-που σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέξει το αμέσως επόμενο διάστημα-, η υπόθεση του χρέους παραμένει μια δύσκολη εξίσωση, με τη Γερμανία στο παρασκήνιο να απορρίπτει τη γαλλική πρόταση για τη διασύνδεση χρέους-ανάπτυξης. Βέβαια, ως προς τις προοπτικές σύγκλισης των θεσμών, τα σπουδαία θα μαθευτούν μετά το Washington Group που θα συνεδριάσει σήμερα, με τη συμμετοχή όλων των βασικών παικτών του ελληνικού προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider