Το μήνυμα ότι η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο θα λάβει χώρα θέλησε να κομίσει, πέραν των επίκαιρων αναφορών του στα εθνικά και στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπεραμυνόμενος έτσι των επιλογών της κυβέρνησης και επιχειρώντας να διαψεύσει τόσο τα σενάρια για παράταση του προγράμματος που κυκλοφόρησαν σε διεθνή ΜΜΕ όσο και τις παραινέσεις για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, τις οποίες στο εσωτερικό της χώρας εκφράζει κατά βάση ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.
Βέβαια, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην ωραιοποιήσει ιδιαίτερα την κατάσταση, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πληγές που πρέπει να επουλωθούν και υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθούν στο δημοσιονομικό σκέλος, προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει το χρέος της.
Παρ’ όλα αυτά, όπως εξήγησε ύστερα ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση προκρίνει το σενάριο της καθαρής εξόδου έναντι μιας πιο «προστατευμένης» επιλογής, υπό το σκεπτικό ότι, παρά τις σαφείς δημοσιονομικές δεσμεύσεις, αλλά και τις δεσμεύσεις για μη ανάσχεση μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί, η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης αυτόνομης πολιτικής. Κάπως έτσι και γνωρίζοντας ότι, ιδίως στην αρχή, οι αγορές μπορεί να είναι επιφυλακτικές απέναντι στη χώρα, η κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να εκπληρωθεί ο στόχος της αυτοδύναμης εξόδου στις αγορές, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει σε έναν βαθμό και την ανεξαρτησία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Άλλωστε, είναι σαφές ότι μετά το καλοκαίρι θα μπούμε σε μια μακρά και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και έναν χρόνο, συνεπώς είναι θεμελιώδους σημασίας για την κυβέρνηση να μπορεί να ασκεί πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, και έτσι να μπορεί να ανακτήσει και δημοσκοπικά έδαφος.
Ως προς τον χρόνο λήψης των αποφάσεων εφ’ όλης της ύλης, παράλληλα, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προέκριναν την 21η Ιουνίου, αν και δεν θεωρείται απίθανο, εφόσον καταστεί απαραίτητο, να υπάρξει και μια παράταση. Πλην όμως, για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι πρέπει να τρέξουν τα προαπαιτούμενα που είναι ακόμα πολλά και κατά βάση ανεκπλήρωτα, με αποτέλεσμα οι προθεσμίες να καθίστανται πιεστικές. Πλην όμως, όπως προαναφέρθηκε, κάθε σενάριο παράτασης ξεκόβεται ρητά από το κυβερνητικό επιτελείο.
Από εκεί και πέρα, πάντως, μπορεί ο πρωθυπουργός να προκρίνει τα περί καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα, πλην όμως στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει έντονος προβληματισμός, όπως και αποτυπώθηκε και στον διάλογο στο εσωτερικό της Κ.Ο. Εκεί, τον λόγο πήραν αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για το πώς το κυβερνών κόμμα θα πάει σε εκλογές, όποτε και αν είναι αυτές, με την περικοπή των συντάξεων, αλλά και την περικοπή του αφορολόγητου που είναι ψηφισμένη για το 2020. Μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών μετήλθαν του επιχειρήματος ότι δεν μπορεί να υπάρχει σαφής υπερκάλυψη του στόχου για το πλεόνασμα του 2017, όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις της Eurostat, και την ίδια ώρα να εφαρμοστούν οι νομοθετημένες περικοπές. Είναι σαφές πως σε μεγάλη μερίδα του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει προβληματισμός για την επόμενη μέρα, πολλώ δε ενόψει εκλογών.
Πάντως, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και τα βασικά κυβερνητικά στελέχη που «τρέχουν» τα του προγράμματος επιμένουν στον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί περισσότερο να τονώσει το ηθικό των κυβερνητικών βουλευτών, ενόψει της δύσκολης συνέχειας και των κρίσιμων μαχών που θα δοθούν τους επόμενους μήνες.