«Τέλος Μνημονίου, αλλά όχι μεταρρυθμίσεων», το μήνυμα Γιούνκερ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Τέλος Μνημονίου, αλλά όχι μεταρρυθμίσεων», το μήνυμα Γιούνκερ

Το μήνυμα στήριξης της χώρας ενόψει της μεταμνημονιακής περιόδου που έστειλε από την Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ήταν σαφές. Και μπορεί ο κ. Γιούνκερ να μην χρησιμοποίησε τη φράση «καθαρή έξοδος», αλλά μίλησε για «σαφή» έξοδο από το πρόγραμμα, στο τέλος του καλοκαιριού, και ξεκαθάρισε ότι στο τέλος του δρόμου δεν επικρέμαται ως κίνδυνος η προληπτική γραμμή στήριξης, κάτι που, ούτως ή άλλως, έχει ξεκόψει διαρρήδην η κυβέρνηση.

Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Γιούνκερ περιέγραψε και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, ώστε να πετύχει τον στόχο της ομαλής εξόδου από το πρόγραμμα το καλοκαίρι: αρχικά, να ολοκληρώσει «όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα» την τέταρτη αξιολόγηση, όπου παρατηρείται καθυστέρηση. Εν συνεχεία, να συνεχίσει να τηρεί το πρόγραμμα και, τέλος, να συμφωνήσουν και οι εταίροι της χώρας για το χρέος, στέλνοντας έτσι μήνυμα και προς τους «έξω» να λάβουν τις αποφάσεις τους. Πάντως, όπως έχει γράψει το Insider.gr, στους κόλπους των δανειστών η πρόταση της Γαλλίας για αυτοματοποιημένο μηχανισμό ρύθμισης χρέους, την οποία επιθυμεί σφόδρα το Μαξίμου, φαίνεται πως χάνει έδαφος, με την Κομισιόν να ζητά ως γεφυροποιός έναν «ημι-αυτόματο» μηχανισμό και το Βερολίνο να προκρίνει ελάφρυνση χρέους σε δόσεις και έναντι εκπλήρωσης συγκεκριμένων υποχρεώσεων.

Από τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον του κ. Γιούνκερ, δε, είχε ενδιαφέρον η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να επαναφέρει το ελληνικό αίτημα περί άρσης συγκεκριμένων μέτρων που έχουν προνομοθετηθεί για το μεταμνημονιακό διάστημα, ώστε να «αρθεί βάρος» από τις «πλάτες» της ελληνικής οικονομίας και να έχει ισχυρότερη αναπτυξιακή ώθηση. Ο κ. Γιούνκερ, πάντως, απέφυγε να τοποθετηθεί για οτιδήποτε τέτοιο, ενώ και στο Μέγαρο Μαξίμου καθίσταται σαφές, παρά τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις στο μέτωπο του πλεονάσματος που επικαλέστηκε και ο πρωθυπουργός, ότι τα μέτρα της μείωσης των συντάξεων το 2019 και το αφορολόγητου το 2020 θα εφαρμοστούν και, μάλλον, σπαστά, όπως ήταν δηλαδή το αρχικό πλάνο.

Πέραν των θετικών αναφορών, δε, για τους 2 Έλληνες αξιωματικούς, αλλά και τον επείγοντα χαρακτήρα που προσέδωσε στην επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ, ο κ. Γιούνκερ επέμεινε στην τήρηση των μεταρρυθμίσεων και από το βήμα της Βουλής, επιμένοντας πάντως ότι δεν είναι ο μεγαλύτερος φίλος της «τυφλής και άκριτης» λιτότητας. Και, σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της Κομισιόν επέμεινε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα πρέπει να συνδυαστεί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. «Θα ήθελα να σας εξορκίσω να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να μην εκμηδενίσετε, να μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που μπορέσατε να έχετε τα τελευταία χρόνια με τόσες θυσίες.Ο ερχόμενος Αύγουστος, τέλος του τρίτου προγράμματος στήριξης, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα σας, η οποία θα βρει εκ νέου όλα τα δικαιώματά της, αλλά και όλες τις υποχρεώσεις που ένα κυρίαρχο κράτος έχει απέναντι στην Ευρωζώνη.Πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοδοτήσεις μέσω των αγορών, αλλά θα πρέπει επίσης οπωσδήποτε να υλοποιηθούν κυρίως όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί και να ακολουθηθούν οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που έχουν αναληφθεί, προκειμένου να υπάρξει μια διαρκής και δημιουργική ανάκαμψη των θέσεων εργασίας», υπογράμμισε με νόημα.

Κάπως έτσι και όντας ο πρώτος αξιωματούχος της Ε.Ε. που μίλησε στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο κ. Γιούνκερ επέστρεψε στις Βρυξέλλες, αλλά στην Ελλάδα οι δυσκολίες παραμένουν. Μάλιστα, τις αναγνώρισε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (FinancialTimes), λέγοντας ότι θα υπάρχουν συχνότερες αξιολογήσεις εκ μέρους των θεσμών, δηλαδή τρεις ή τέσσερις ετησίως, αντί για δύο που προβλέπεται για τις χώρες που βγαίνουν από πρόγραμμα. Παράλληλα, σήμερα στο Eurogroupο κ. Τσακαλώτος καλείται να παρουσιάσει στους ομολόγους του το «Αναπτυξιακό Σχέδιο» της χώρας, για το οποίο υπάρχει ήδη συζήτηση με τους θεσμούς, με τον υπουργό να προτάσσει την έννοια της «ιδιοκτησίας» του προγράμματος για την επομένη της εξόδου από το Μνημόνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider