Ο γρίφος με τον χρόνο των εκλογών

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο γρίφος με τον χρόνο των εκλογών

Η εκτίμηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ότι οι εθνικές εκλογές μπορεί να «κουμπώσουν» με τις αυτοδιοικητικές που θα γίνουν στα μέσα Οκτωβρίου του 2019, συνδυαστικά με τις πληροφορίες από την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρωθυπουργός φάνηκε με τη σειρά του να προκρίνει τη σύνδεση των δύο αυτών εκλογικών αναμετρήσεων, δημιουργούν ξανά συνειρμούς αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών.

Η αλήθεια είναι, όπως λένε στο Insder.grάνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του σκληρού πυρήνα του Μαξίμου, όπου και πλέον παιρνονται οι αποφάσεις, ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλώσει πότε θα προσφύγει σε εκλογές. Μπορεί, δηλαδή, να επιδιώκει τη σύνδεση αυτοδιοικητικών και εθνικών εκλογών, πόσο μακριά όμως θα μπορεί να φτάσει θα το γνωρίζει, όμως, κατά πάσα πιθανότητα περί τα μέσα Ιουνίου, όταν και θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τις αποφάσεις για το χρέος, το πλαίσιο δεσμεύσεων της χώρας και ευρύτερα το μεταμνημονιακό σκηνικό. Με άλλα λόγια, το πόσο «σφιχτό» θα είναι το μεταμνημονιακό «κοστούμι» θα καθορίσει και τον χρόνο των εκλογών.

Είναι σαφές, πάντως, με βάση τα μηνύματα που φτάνουν και στο Μέγαρο Μαξίμου και τα οποία κοινοποίησε, εν πολλοίς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκαλώντας παρασκηνιακά δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, ότι το πλαίσιο εποπτείας την επόμενη μέρα θα είναι αρκούντως αυστηρό, ενώ και η Γερμανία, όπως έχει γράψει το Insider.gr, κρατά-και για εσωτερικούς πολιτικούς της λόγους-σκληρή στάση στο ζήτημα του χρέους, θεωρώντας πλέον ότι η παρουσία του ΔΝΤ δεν είναι sinequanonστην επόμενη μέρα, από τη στιγμή που επιμένει πολύ για το χρέος. Βέβαια, ως προς τα της παρέμβασης στο ελληνικό χρέος, με το Ταμείο συμφωνεί και η ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα powergame, στο οποίο όμως η Γερμανία έχει ισχυρά ερείσματα.

Την ίδια ώρα, δε, το Αναπτυξιακό Σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαρροές, δεν έχει ενθουσιάσει τους εταίρους, οι οποίοι συνοψίζουν τα σχόλιά τους στο ότι υστερεί σε αριθμητική τεκμηρίωση, πέραν του πλαισίου προθέσεων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει σοβαρή δουλειά και από τους θεσμούς για την «ενίσχυση» του σχεδίου, όπως διπλωματικά το θέτουν κοινοτικές πηγές.

Κάπως έτσι και με τις πιέσεις να βαίνουν αμείωτες με φόντο την έξοδο από το Μνημόνιο, το Μέγαρο Μαξίμου έχει μπροστά του τρία ενδεχόμενα για κάλπες. Όπως προαναφέρθηκε, μερίδα κυβερνητικών στελεχών φαίνεται πως προκρίνει τη σύνδεση αυτοδιοκητικών και εθνικών εκλογών. Από την άλλη, όμως, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι θα είναι καταστροφικό η κυβέρνηση να περάσει τις ευρωεκλογές, όπου είναι πιθανό να ηττηθεί καθαρά, και μέσα σε τέσσερις μήνες να ζητήσει ανανέωση της εντολής της. Παράλληλα, υπάρχουν κάποιοι που εκτιμούν ότι δεν έχει καεί πλήρως και το σενάριο των εκλογών εντός του φθινοπώρου, με δεδομένες τις δυσκολίες στη μεταμνημονιακή περίοδο, αλλά και τις περικοπές συντάξεων που επίκεινται σε κάθε περίπτωση από 1/1/2019, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να «παλέψει» για αναστολη του μέτρου, ιδίως σε περίπτωση που το ΔΝΤ βγει εκτός εξίσωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider